Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hva er egentlig greia med spirulina?
Foto: Instagram/ @supernature_supermat

Hva er egentlig greia med spirulina?

– Trendbildet har stort fokus på detox og boost, og hvordan man enkelt kan få dette inn i en travel hverdag.

Superfood har for alvor kommet på banen de siste årene, og enkle steg til et sunnere kosthold tas varmt imot av mange. Den siste tiden har spesielt spirulina dukket opp i sosiale medier – særlig på TikTok.

Du har kanskje lagt merke til det grønne pulveret som blandes i både vann og smoothies av mange?

@taylor.ken i look forward to this daily #greensmoothiebowl #spirulinasmoothie #superfoodsmoothies ♬ angeleyes – alexandra ae
@becomingblessingb Yes I have spirulina on my forehead #chlorophyllwater #SephoraConcealers #bodyodors #bodydetoxification #hygieneproducts #femininehygiene ♬ Aesthetic Girl – Yusei

Så, hva er egentlig spirulina og hvorfor har det blitt så trendy den siste tiden?

– Spirulina er en blågrønn alge som er rik på lettopptakelig energi og er en av de mest bredspektrede og næringstette matsubstansene som finnes, sier Cicilie Håkonsen, produktspesialist i Midsona, til Melk & Honning.

Hun forteller at spirulina inneholder 67 prosent protein og 18 aminosyrer – inkludert de som kroppen selv ikke kan produsere. Håkonsen legger til at algen også er rik på vitamin B, magnesium, karotener og jern.

Cicilie Håkonsen. Foto: Privat

– Trendbildet har stort fokus på detox og boost, og hvordan man enkelt kan få dette inn i en travel hverdag ved å tilsette enkle, men næringsfulle produkter i typiske on-the-go frokost- og snacksoppskrifter, sier Håkonsen.

Hun tror mye av årsaken til at spirulina tar av på TikTok er at man lettere forstår hvordan man faktisk bruker produktet gjennom videoer, uten mye tekst og forklaring.

– Spirulina har tradisjonelt sett vært litt vanskelig å forstå bruken av, men med video vises både bruk, farge og kvalitet godt frem. Det er enkelt for sluttbruker å «kopiere».

Det er enkelt å blande i en shake og er rikelig med klorofyll som virker basedannende på kroppen, påpeker hun.

– Spirulina omtales som naturens multivitamin og inneholder alt det kroppen trenger. En daglig detox som får huden til å gløde og gir kroppen en energiboost.

Spirulina er enkelt å blande i for eksempel smoothies. Foto: Instagram/ @supernaturemat

Ifølge Håkonsen har spirulina en avgiftende effekt på kroppen, ved å fjerne avfallsstoffer og miljøgifter på en skånsom måte gjennom avføringen.

– Detox handler om å hjelpe kroppen med å gjøre jobben sin bedre, slik at vi blir kvitt belastninger. Supermat detoxer deg kontinuerlig, hver dag, sier hun.

Håkonsen peker på at klorofyll ifølge Norsk Helseinformatikk virker som en antioksidant i kroppen og dermed bidrar til beskyttelse mot frie radikaler.

– Vi kan merke av vi får mer energi og at hud, hår og negler styrkes.

– Spirulina kan også brukes til hudpleie, gjerne som ansiktsmaske, avslutter Håkonsen.

Visste du at du kan bruke spirulina som ansiktsmaske? Foto: Instagram/ @marlagaray

– Jeg synes spirulina er en plante som fortjener boost, selv om den har blitt brukt lenge og har vært et viktig tilskudd for mange i lang tid.

Det sier Tiril Refsum, grunnlegger av den plantebaserte kafékjeden Oslo Raw, til Melk & honning.

Hun påpeker at spirulina blant annet er blitt brukt til farging av mat og som ekstra energi i smoothies og kaker i mange år.

– Jeg tror den nye populariteten henger sammen med økt fokus på plantebasert supermat, som er bærekraftig for kropp og planet. Den inneholder masse næring, spesielt med tanke på protein og vitamin A, B12, K og jern, forteller Refsum.

– Det er en lettopptakelig nærinsgbombe som bygger opp og renser kroppen samtidig.

Refsum understreker likevel at det er viktig å finne et godt merke på spirulina. Spesielt med tanke på dyrking og fremstilling.

– Planten inneholder masse antioksidanter, kan virke betennelsesdempende, er antiviral, øker mental ytelse, gir økt energi og detoxer kroppen naturlig for å nevne noe, sier hun. 

Refsum forteller at hun selv foretrekker spirulina i tablettform.

– Jeg liker ikke smaken så godt, men er du glad i grønn smak – kjør på med rent spirulinapulver i smoothies, energikuler og bowls, avslutter hun.

Tiril Refsum. Foto: Instagram/ @tirilrefsum

– Spirulina, som det meste av grønne blader som kommer fra naturen og brukes i matlaging, er så absolutt sunt.

Det sier lege, foredragsholder og TV-personlighet Kaveh Rashidi til Melk & Honning.

– Men det er ikke spesielt mye sunnere enn annet grønt. Selv om enkelte næringsstoffer er i høy konsentrasjon får man mer enn nok av disse stoffene med et vanlig, variert kosthold, legger han til.

Kaveh Rashidi. Foto: ANTI

– Om du velger et billigere og mer tilgjengelig grønt alternativ, så må du kanskje spise litt flere gram av for eksempel spinat eller grønnkål for å få den ene eller andre fordelen, fortsetter Rashidi.

Han forteller at det ikke finnes bevis for at det er en dårligere strategi å spise de grønne bladene du finner i matbutikken – som koster langt mindre.

– Det er en trend å tilegne enkelte matvarer nærmest mirakuløse effekter, spesielt i helsekostbutikker. Men det er stort sett salgstriks og placeboeffekt.

Rashidi forteller at det ikke er godt nok dokumentert at spirulina for eksempel fjerner avfallsstoffer og miljøgifter fra kroppen.

Kan spirulina eventuelt ha noen negative sider ved seg?

– Det er nok mest negativt hvis du får for høye, konsentrerte doser. Ellers er det ikke farlig.

– Men det er antakeligvis unødvendig hvis du har et variert kosthold med mye frukt og grønt i hverdagen, avslutter Rashidi.

Les også: Når skal man egentlig begynne med anti-age?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer