Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
anti-age
Foto: Instagram/@rosiehw

Når skal man egentlig begynne med anti-age i hudpleie?

– Ikke noe poeng å begynne med for mye hudpleie for tidlig.

Beautymarkedet har virkelig eksplodert de siste årene og det finnes så mange ulike brands og ikke minst type produkter at vi nesten går helt i surr. Fra hudpleieregimer med utallige steg, til en mer nedstrippet rutine. Oppi alt sammen kommer anti-age, for de som ønsker det.

Hvor tidlig er for tidlig og når er egentlig det perfekte tidspunktet for å begynne med anti-age i hudpleierutinen sin?

anti-age
Foto: Instagram/@amaka.hamelijnck

– Antiage-produkter er produkter som er tilpasset huden i livets mange faser og inneholder ingredienser som retter seg direkte mot ulike hudutfordringer som kommer med alderen, sier Hilde Evine, fag- og kursansvarlig apotek og trainer for blant annet Nuxe og Murad i Norge til Melk & Honning.

Disse kan være tørrere og mattere hud, mindre spenst og fylde, fine linjer og rynker, pigmentering og mangel på glød, forteller hun.

– Ingredienser man bør se etter i antiage-produkter er C-vitamin, glykolsyre, retinol, niacinamid, hyaluronsyre og peptider.

Når bør man begynne å bruke anti-age?

– Veldig mange ser de første tegnene i midten av tyveårene, og da som oftest rundt øynene hvor man ser de såkalte fine linjene kjent som «kråketær».

– Frem til da er det viktig med god tilpasset fuktighet, å bruke solfaktor og rense huden hver dag. Se gjerne etter produkter som er tilpasset din egen alder.

Hvor tidlig er for tidlig å begynne med anti-age?

– For de aller fleste vil det være mest riktig å starte fra midten av tyveårene. Og er du flink med å bruke solfaktor gjennom hele året, vil du kunne utsette å starte opp med antiage-produkter til nærmere tretti.

hilde evine om anti-age
Hilde Evine. Foto: Privat

Det er imidlertid aldri for sent å starte opp med dette, ifølge Evine.

– Huden forandrer seg gjennom hele livet, så se etter produkter og ingredienser som er tilpasset din egen alder og hudutfordringer.

Les også
Mote-Norges mektigste 2022

Mange produkter og ingredienser vil hjelpe huden til å fungere bedre, uansett hvilken alder man starter opp med antiage-produkter, påpeker hun.

– Tilpasser man hudrutinen sin med produkter tilpasset sin alder, vil man fort kunne merke en fornyet glød og en hud som fungerer og ser bedre ut.

Cathrine Stabel, som står bak hudpleienettstedet Helt Krem, mener at solkrem er antiage-produktet som virkelig funker.

– Det er det beste anti-age produktet vi har, fordi UV-stråler er en av de faktorene som påvirker huden mest. Solkrem beskytter mot tap av kollagen, tidlige aldringstegn, pigmentflekker med mer og ikke minst hudkreft, sier hun til Melk og fortsetter;

– Så solkrem burde man bruke hele livet for å forebygge. Gjør man ikke det, så dukker solskader som regel opp i fjeset etter man har bikka 30.

Cathrine Stabel i Helt Krem
Cathrine Stabel. Foto: Privat

Hun mener det ikke finnes noen garanti for at et produkt det står «anti-age» på funker. Det er avhengig av ingrediensene produktet inneholder.

– Det er noen ingredienser som vi vet har effekt, i en viss dose, i en formel. Retinol er den beste av dem. Ellers er AHA, C-vitamin og peptider eksempler på andre ingredienser som kan gi effekt.

Når bør man begynne med dette?

– Det er ikke noe poeng i seg selv å begynne med for mye hudpleie for tidlig. Det kan ofte føre til en svekket hudbarriere, og da fungerer ingen produkter optimalt. Jo enklere en rutine er, jo mer sannsynlig er det at den er gjennomførbar daglig.

– Det man gjør hver dag spiller mer rolle, enn å bruke tre ansiktsmasker i måneden.

Hun ville satset på en ganske basic rutine i tenårene og ungdomsårene som rens, fukt og solkrem. Har man en hudtilstand som kviser eller lignende, kan man bruke et behandlende produkt for dette i tillegg.

Les også
Min ønskeliste: 3 fashionistaer om hva de håper å få til jul

– Opplever man fine linjer eller lignende tidlig i 20-årene, er det ofte fordi huden er tørr. Da bør man legge til flere lag med fuktighetsgivende toner i rutinen, eventuelt kjøpe et serum med glycerin, hyaluronsyre, PHA eller urea (karbamid), som brukes etter rens og før fuktighetskrem.

hailey bieber
Foto: Instagram/@haileybieber

Så hvilke ingredienser bør man se etter i 20, 30 og 40-årene?

– Solkrem bør man bruke hele livet. C-vitamin serum kan man starte med i 20-årene – da kan man også gjerne starte med en øyekrem, for å tilføre riktig fukt til den sarte huden rundt øynene.

– Retinol kan man starte med i begynnelsen av 30-årene, peptider og oljer kommer også godt med mot slutten av 30-årene og videre. Det skjer mye med huden i 30-årene. Alle solskader og livet man har levd så langt kan prege huden.

– Et sted mellom 35 – 40 begynner huden som regel å miste stoffer som kollagen, elastin, ceramider og lignende, og det fører til at man mister den ungdommelige «fyldigheten» i huden og man ser linjer og rynker.

– Linjer og rynker er fint, så det skal man ikke være redd for, men huden krever ofte litt mer for å se fresk ut fra midten av 30-årene og videre. Derfor kan man godt ta med seg solkrem, AHA-syrer, øyekrem, oljer, retinol, C-vitamin, peptider, ceramider, osv. videre opp i årene.

– Og fyll på med fukt. Fukt er undervurdert for å holde huden i balanse og beskytte hudbarrieren.

Hudlege Michael Zangani har lang erfaring på feltet og jobber blant annet med ZO Skin Health.

michael zangani
Michael Zangani. Foto: Privat

Han mener antiage-produkter funker «i høyeste grad».

Les også
Derfor går vi aldri lei perler

– I dag finnes det nok vitenskapelig bevis for at mange ingredienser kan ha effekt på å stimulere hudens celler og dermed gir friskere og mer vital hud med mindre linjer, sier han til Melk.

Han mener man heller bør snakke om hudhelse, enn om anti-aging.

– For 80 prosent av årsaken til aldring av hud er soleksponering. Dette gir kronisk betennelse i huden, som igjen fører til aldring av huden. Så solkrem er den første «anti-age»-produktet vi kommer i kontakt med.

– Ellers vet vi at hudens aldring starter for alvor fra slutten av 20-årene. Da mister vi circa 1 prosent av hudens viktige proteiner, som kollagen, årlig. Derfor er det viktig å starte da.

Han mener det ikke finnes vitenskapelige holdepunkter for at hvis man begynner med anti-age for tidlig, som i starten av tenårene, så mister produktene effekt når man kommer i 30-40-årsalderen.

Så hvor tidlig er tidlig nok?

– Når man vet hvordan solen skader huden, så er antioksidanter noe alle kan bruke sammen med solkrem. Som sagt ikke med tanke på kun aldring av huden, men heller for å redusere solens påvirkning på huden. Når det er sagt så er nok medio 20-årene en bra tid å starte ellers.

Les også: Kinnbein som Bella Hadid? Nytt hack går viralt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer