– Føles enormt befriende å kunne hoppe av dette hamsterhjulet.
Moteuken i København er i full gang. Men denne gangen ser det naturlig nok ganske så annerledes ut. For med koronapandemien som et dystert bakteppe er fokus på digitale visninger og diverse kreative hybrid-løsninger til fordel for den mer tradisjonelle motevisningen.
Holzweiler, som de siste årene har vist fast under den danske moteuken, har denne gangen valgt å droppe sin visning i København.
Mennesket over kapitalen
I stedet slipper de en digital kampanje for SS21, riktignok på programmet til den danske moteuken. Den tar utgangspunktet i aktivisme.

– Vi ville gjøre noe for å vise vår støtte til re-koblingen av mote, for å pushe oss videre forbi tradisjonelle kampanjenarrativ og for å skape noe som gir mening i verden i dag og som setter mennesket over kapitalen, sier Maria Skappel Holzweiler i en uttalelse.
– Hva er grunnen til at dere har valgt å ikke vise i København denne gangen?
– Vi har valgt å være en del av Copenhagen Fashion Week i år. Men formatet er skalert ut ifra den tiden vi lever i. De siste månedene har gitt oss muligheten til å tenke nytt og annerledes. Og vi mener det er andre måter å være til stede uten å nødvendigvis å holde fast i den tradisjonelle måten å vise i København på, for denne runden, sier Andreas Holzweiler til Melk & Honning.
Inspirert av moderne aktivistbevegelser verden over, tar Holzweilers nye kampanje utgangspunkt i seks unge aktivister som også er ansikt utad.
De seks talentene er Ariel Nicholson, Jari Jones, Chi Ossé, Myha’la Herrold, Ayisha Siddiqa og Fiona Jarvis.
Stylist Alexandra Carl jobber forøvrig igjen med det norske motemerket som stylist og kreativ leder for kampanjevideo og -bilder. Med seg på laget har Holzweiler denne gangen også den norske redaktøren Elise By Olsen i rollen som blant annet konsulent.

Ny Holzweiler-strategi
Hver av aktivistene i kampanjen har fått velge seg ut et veldedig formål som Holzweiler har donert 5-10.00 euro til.
Det skal ifølge Andreas Holzweiler være «en del av en ny Holzweiler-strategi og i tråd med merkets verdier».
– Vi tror at det ikke nødvendigvis handler om dette jaget hvert eneste år. Vi vil heller tenke litt mer langsiktig og jobbe tettere med færre. Det er ikke sikkert man kan omtale dette som en Holzweiler-strategi. Men heller erkjenne at businessen vi er i har hatt bruk for en endring. Denne endringen har muligens skjedd raskere på grund av pandemien. Og det føles enormt befriende å kunne hoppe av dette hamsterhjulet og ha tid til å reflektere litt over hvordan man har holdt på i fortiden.
Totalt donerer det norske motemerket 30.000 euro til de ulike organisasjonene.
– Dette er arbeid og kulturelt ansvar som vi vil fortsette å utvikle og donere til som en langsiktig strategi, forsikrer han.
I tillegg vil motemerket for hver deling på Instagram donere fem euro til hver av organisasjonene. Målet er å donere 10.000 kroner til hver av disse innen fem dager.
– En fine line
– Hvordan skal dere jobbe videre med dette? Og hvordan skal dere unngå at det oppfattes som en slags woke, overfladisk flørt med aktivisme?
– Det er en fine line når det kommer til å supporte samfunnsaktuelle temaer. Spørsmålet og skepsisen vil alltid være til stede om man ønsker å kapitalisere på en «trend». Når det gjelder det vi viser under Copenhagen Fashion Week, har det alltid vært naturlig å vise vår støtte til miljøer som kjemper en kamp. Men det har vært vanskelig å snakke om det fordi vi ikke har villet ta oppmerksomheten. Nå føles det riktig å bruke pengene og stemmen vi har til å supporte disse aktivistene uten å bringe klærne i fokus.
Det gjør de ifølge Andreas med en «enorm stolthet». Og med en intensjon om å fortsette å støtte talenter, organisasjoner og aktivister som har behov for det.
– Især så lenge stemmen vår og økonomien tillater det.
Se Holzweiler sin kampanjevideo her:
Les også: Slik blir høstens Oslo Runway