Foto: Skjermdump H&M

H&M får kritikk for dette bildet

Nå svarer den svenske klesgiganten.

I januar i fjor haglet kritikken mot H&M da den svenske klesgiganten publiserte et produktbilde av en hettegenser med påskriften «Coolest monkey in the jungle». Modellen var en mørkhudet gutt. Det var starten på en storstilt boikott av H&M over hele verden, og kleskjeden måtte beklage seg og trekke hettegenseren fra markedet.

Nå, i overkant av halvannet år senere, får den svenske klesgiganten igjen kritikk. Denne gangen for hvordan de har håndtert håret til en mørkhudet jente.

– Hjertet mitt brister

Bilde av den mørkhudede jenten i en blomstret hettegenser har de siste dagene gått viralt på sosiale medier etter at noen påpekte at håret hennes bare er dratt bak i en såkalt messy bun. En av de største kritikerne er kjendis-frisør Vernon Francois, som mener tabben skyldes fagfolk som ikke har nok kunnskap om denne typen hår.

«Denne vakre, unge jentens #kinky hår ser ut til å ha fått veldig lite eller ingen oppmerksomhet. Det til tross for at hennes likemenn åpenbart har blitt stylet av noen som har full kontroll på andre hårtyper. Hjertet mitt brister når jeg tenker på at enda en jente fra mitt samfunn sitter foran speilet og blir ignorert av teamet hun har rundt seg og overlatt til seg selv fordi noen ikke visste hvordan de skulle håndtere håret hennes», skriver han på sin Instagram-konto til bildet.

Også flere andre reagerer på håndteringen av den unge jentens hår, og uttrykker på sosiale medier at de finner det problematisk at verken kleskjeden eller teamet som jobbet på shooten med gjorde noe med saken.

Les også: Er det et problem at hårstylister ikke kan afro-hår?

– Kommer til oss rett fra skolen

H&M publiserte før helgen følgende uttalelse på Twitter:

« Vi er klar over reaksjonene knyttet til en av våre modeller for H&M Kids. Vi mener at alle barn skal få være barn. Barna i skolealder som er modellen for oss kommer til fotostudio på ettermiddagen etter skolen, og vårt mål er en naturlig look som speiler det».