Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Celine Aagaard tipser om helårsbading ute
Foto: Instagram @celineaagaard

Helårsbading for nybegynnere: Her er Celine Aagaard sine beste tips

– Hopp i det. En gang må være den første. Du kommer ikke til å angre.

De siste årene er det blitt mer og mer populært å stupe ut i sjøen hele året. Selv ikke minusgrader, isflak og snøføyk stopper de mest ekstreme baderne fra å senke kroppen ned i det mildt sagt iskalde vannet.

Celine Aagaard, designeren bak Envelope1976, har vært i gamet lengre enn de fleste. 44-åringen har badet stort sett hver eneste dag, sommer, høst, vinter og vår, de siste tre årene.

Les også: 8 mer bærekraftige motemerker

For de som vil bli like tøffe som Aagaard og kanskje går med en helårsbader i magen, har vi bedt om hennes aller beste tips.

– For meg ble det slik at jeg ikke sluttet å bade etter sommer, og gikk rett over til høst- og så vinterbading. Men for dem som nå har lyst til å starte, er det en gylden mulighet å benytte seg av påsken til det første badet. Det er varmere i luften, og litt mer lavterskel når solen skinner, enn når det er minus 15 ute og stiv kuling, forteller hun til Melk.

– Dessuten vil jo sommerbadene virke enda varmere når du allerede er vant med friske vårbad. 

Fem kjappe tips til helårsbad:

1. Hopp i det. En gang må være den første. Du kommer ikke til å angre, men er du redd kommer du til å få sjokk. Vass eller gå ut i og spar selve hoppet til du bli mer habil vinterbader. Du kan også starte med light-versjonen der du tar badstu før eller etter badingen. 

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

2. Helårsbading er sunt året rundt. Bare det bør være grunn nok til å begynne. Sjekk værmeldingen og bestem deg.

3. La badingen bli endel av et møte med en venn eller en kollega. Da får du både badet og vært sosial samtidig.

4. Sett deg realistiske mål – og la det bli en morgenrutine før jobb. En varm kaffe smaker ekstra bra etterpå og du får en kickstart på dagen. 

5. Kombiner badingen med trening. Hopp i havet etter en yoga-økt eller en løpe- og eller sykkeltur. 

Les også: 6 digge take-away konsepter for påskeferie i Oslo

Hva må man tenke på før man skal bade?

– At man kan bli veldig kald når man kommer opp, så varme klær som puster og som er lett å ta på seg når man er våt er nøkkelen. Lang kåpe eller boblis anbefales. Det samme er noe å stå på – enten et tovet ullteppe eller et håndkle. Lue er også greit å ha etterpå, om du går under med hodet og noen varme votter er gull. Det kan ta lang tid før du får varmen igjen på hendene om du har vært lenge uti. 

– Ta også hensyn til egen allmenntilstand og sjekk med lege at du ikke har noen sykdommer eller dårlig hjerte. 

Hva bør man ha på seg og med seg?

– Tenk praktisk. Skift hjemme, slik at du kun trenger et skift ute. Selv bader jeg i badedrakt – den er enkel å dra av seg etter badet og da hopper jeg stort sett inn i et kasjmir-sett, hettegenser og lue etterpå. Tenk på fottøyet. Det er ikke deilig å dra på seg trange boots når du fryser på føttene. Uggs eller fottøy der føttene kan bevege seg anbefales. Husk at temperaturen på land kan påvirke badet mer enn hvilken grad vannet er.

Les også
Gigi Hadid lanserer eget klesmerke

– Sjekk værmeldingen – det er langt hyggeligere å skifte i sol enn øs pøsende regn eller stiv kuling. Skal du isbade kan en hakke være grei å ha om du selv må lage hull.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Celine Aagaard (@celineaagaard_)

Hva bør man absolutt ikke gjøre?

– En tommelfingerregel er egentlig: bad ikke alene. Ikke legg på lang svømmetur om du ikke er en habil svømmer fra før, og vet hvordan du takler kaldt vann. Er det is på havet bør du være forsiktig så du ikke skjærer deg på flakene. 

Er det noe i forbindelse med badingen du gjør annerledes nå enn du gjorde før?

 Man utfordrer seg selv med både når det gjelder hvor man bader og hvor ekstrem badingen ska være. Noen ganger går det på hvor lenge jeg er ute eller hvor lenge jeg er under vann, mens andre ganger kan det være hvor mange tak det svømmes. 

– Jeg har alltid med meg badedrakt, men det hender fortsatt at jeg kan glemme både håndkle og lue. Da er det bare å tørke seg med ulltrøya og riste seg tørr, haha. Vannet absorberes heldigvis relativt raskt.

Les også: 13 gule plagg til påske

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer