– Normaliserer er utfordring som mange synes kan være flaut å snakke om eller vise frem, mener Eirik Thorsen, kreativ leder hos Adam og Eva.
De siste årene har TikTok fungert som et arnested for en rekke store hårtrender. Man har sett alt fra en anime-inspirert klipp til en superblingete frisyre ta av.
Men nå har fokuset beveget seg litt bort fra selve hårstråene og over til røttene.
Det har nemlig blitt mer og mer fokus på hodebunnen både på TikTok og i skjønnhetsverden generelt.
På den superpopulære appen kalles tendensen for #scalptok. Under den hashtagen – eller #scalpcare og #scalptreatment – deler brukere filmsnutter der de zoomer kraftig inn på hodebunnen for å vise frem tilstanden – gjerne før og etter de har fått bukt med eventuelle problemer.
Samtidig har skjønnhetsprodusenter begynt å fokusere mer på denne delen av hodet. It-merker som Dr. Barbara Sturm, Typology, Ouai, Gisou og Inkey List er bare noen av de som nå tilbyr ulike serum for hodebunnen.
Tidligere i år skrev Glamour at Google-søk etter scalp health hadde søkt med hele 300 prosent på ett år.
@actandacre a scalp treatment that works wonders. 🌱 #actandacre #scalptok #scalproutine #scalphealth #scalpcare #beforeandafter #scalpcamera #scalptreatment ♬ Bridget made this – TikToker 🫧
Ifølge Glossy er tendensen bare et nytt ledd i den enorme hudpleietrenden den siste dekaden. Når Ola og Kari Nordmann er blitt kløppere på alt som har med hud å gjøre, var det bare et spørsmål om når hodebunnen stod for tur.
– Det å utføre hodebunnsanalyse og hjelpe kunder med å få en balansert hodebunn ved hjelp av de riktige produktene er noe vi frisører har hatt fokus på i lang tid, forteller Eirik Thorsen, kreativ leder hos Adam og Eva til Melk & Honning.
– Ingenting er mer plagsomt enn å ha en fet, tørr, kløete eller flassete hodebunn og det setter kundene stor pris på å få hjelp til.
Han spør seg om det kan ha blitt flere og flere som faktisk har opplevd å få en eller annen ubalanse i hodebunnen de siste årene.
– Det kan da ha ført til et økt fokus på dette fra produktleverandørene. Utviklingen på produktfronten er jo også stor, så produktene blir mer og mer spesialtilpassede og virkningsfulle.
– Som mange andre hårrelaterte emner som trender på TikTok er altså ikke fokus på hodebunnsutfordringer noe nytt, men har fått en ny revival og fokus på SoMe-platformen.
– Og det er fantastisk for det normaliserer er utfordring som mange synes kan være flaut å snakke om eller vise frem. Da er det lettere og oppsøke hjelp for å få bukt med det.
Han påpeker at et sunt, glansfult og vitalt hår starter med en sunn hodebunn.
– Hårsekken har ikke godt av å være tildekket av overflødig sebum, flass elller tørrhet. Det å rense opp hodebunnen og få den balasert vil gjøre at håret får bedre grogrunnlag.
– Det er heller ikke noe behagelig å ha en fet, tørr, kløte eller flassete hodebunn. Får en fort fett hår og hodebunn kan en raskt havne inn i en ond sirkel der en faktisk vasker hår og hodebunn for ofte. Det kan trigge sebumproduksjon. Og håret blir også tørt da en ikke bør vaske det for ofte.
De med tørr hodebunn kan på den annen side oppleve å bli kløete og irritert i huden.
– Dette kan også komme av at en vasker håret for ofte eller bruker feil produkter. Mange får også tørrere hude generelt på vinterhalvåret. Men tørr hodebunn forveksles ofte med flass. Forskjellen er at tørr hodebunn er små flak som drysser, mens flass er større flak. Har en flass er det plagsomt og utfordrende, både fysisk og psykisk.
– Jeg mener hodebunnen er det en bør fokusere på når man velger hvilken shampo man skal bruke, dersom en har en eller annen form for ubalanse.
– Conditioner og kur kan velges alt etter hva håret trenger. Men en bra balansert hodebunn er bra for alle.
Et produkt som han personlig bruker er Kerastase Spescifique Bain Riche Dermo Calm Shampo.
– Det er en shampo for tørr og sensibel hodebunn. Den tilfører lett fuktighet og lindrer. Kerastase har mange bra produkter for forskjellige hodebunnsproblemer, men jeg vil også nevne deres Serum Potetialiste som er et serum som balanserer, beroliger og frisker opp hodebunnen.
– Luksusmerket Shu Uemura har også akkurat lansert en serie med tre Deep Cleansers som er oljebaserte shampoer som dekker forskjellige utfordringer som fet og tørr hodebunn. De har også en lett rensende shampo som holder en sunn hodebunn stabil.
Til de som er usikre på hvilke produkter man bør bruke, anbefaler Thorsen å ta turen til en frisør.
– Da kan du få utført en hodebunnsanalyse og få anbefalt hva som er best for deg.
– Det kan være vanskelig å diagnositisere seg selv. Har en for eksempel tørr hodebunn og velger en flass shampo kan det gjøre tilstanden enda verre. Det er fordi en flasshampo har helt andre egenskaper enn det en tørr hodebunn trenger.
Les også: Ansiktsoljer: Dette er ekspertenes favoritter