Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes
Foto: Instagram/ @haileybieber

Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes

– En slik skandale kan redusere verdien av merkevaren.

I forrige uke lanserte omsider Hailey Bieber hudpleiemerket Rhode. Helt siden februar i fjor har fans verden over ventet spent, etter at det ble kjent at Bieber søkte om patent på varemerket Rhode – som altså er mellomnavnet til 25-åringen.

Men allerede nå er det nylanserte hudpleiemerket i hardt vær. Hailey Bieber og Rhode blir nemlig saksøkt av et klesmerke med samme navn, melder TMZ.

Hailey Bieber sitt nye hudpleiemerke er i hardt vær. Foto: Instagram/ @rhode

Klesmerket Rhode ble startet i 2014 av venninnene Purna Khatau og Phoebe Vickers.

I dokumenter innhentet av ET Online hevder de blant annet at det nye hudpleiemerket til Hailey Bieber er «varemerke-krenkende» og at det vil forvirre markedsplassen og ødelegge omdømmet til klesmerket.

Videre i søksmålet står det angivelig at hudpleiemerket er «bygget på Ms. Bieber sin allerede massive kjendisstatus og tilhengerskare» og at Rhode-klesmerket dermed vil forsvinne om de to merkene skal eksistere side om side.

Bieber skal visstnok også ha søkt om Rhode-merkevaren tidligere, vel vitende om at et klesmerke med samme navn eksisterte. Khatau og Vickers skal dermed ha avvist forespørselen om å la Bieber ta over merkevaren.

Klesmerket Rhode ble startet av Purna Khatau og Phoebe Vickers i 2014. Foto: Instagram/ @shoprhode

Jentene bak klesmerket ønsker nå at Hailey Bieber skal miste retten til å kalle hudpleiemerket sitt Rhode.

De vil også at alt av markedsføring knyttet til hudpleiemerket skal tas vekk og at produktene skal tilbakekalles. I tillegg ber de om at Bieber skal rapportere all fortjeneste knyttet til Rhode, slik at klesmerket får kompensert for juridiske gebyrer og skader.

De ønsker også at saken skal gå for retten.

Purna Khatau og Phoebe Vickers deler frustrasjonen på Rhode sin Instagram, som for øyeblikket har 193 000 følgere.

«For ni år siden sa vi opp jobbene våre og grunnla Rhode fra leiligheten vår, og skapte et klesmerke fra ingenting» begynner de teksten på bildet.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

«I dag ble vi tvunget til å reise søksmål mot Hailey Bieber og hennes nye hudpleieserie som ble lansert i forrige uke og som bruker merkevaren Rhode» skriver de videre.

De legger også til at de beundrer Hailey Bieber og at de ikke ønsker å saksøke henne, men at hun tross alt kunne valgt hvilket som helst navn til hudpleieserien.

«Vi har bare merkevaren Rhode, som vi har bygget. Det er derfor vi ikke solgte det til henne da hun spurte for fire år siden, og hvorfor vi spør henne nå om å endre merkevaren til hudpleielinjen hennes» skriver de avslutningsvis.

– Hailey Bieber vil jo sikkert argumentere med at Rhode er mellomnavnet hennes, men det har ingen betydning, sier Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyret til Melk & Honning.

Han forteller at det er vanskelig å si noe om utfallet i en slik rettssak, men at varemerket trolig ville blitt godkjent i Norge.

– Det ville vært mer problematisk dersom noen hadde søkt om det samme navnet til et solbrillemerke, med tanke på likheten, sier han.

Hvilke konsekvenser kan dette ha for begge parter?

– Dersom Hailey Bieber taper rettssaken, må hun sannsynligvis måtte betale erstatning og trekke alle varene sine fra markedet. For klesmerket vil det jo ha økonomiske konsekvenser dersom de taper selvfølgelig. Så vet man jo at kjente navn både kan øke verdien av et merke, men også ødelegge det.

Knut Andreas Bostad. Foto: Patentstyret.

Bostad legger til at det generelt er viktig for varemerkeinnehavere å ha kontroll på varemerket og sørge for at det ikke misbrukes.

– Det kan jo hende at klesmerket Rhode ønsker å utvide og selge andre produkter. Den muligheten mister de jo ved at Hailey Bieber bruker navnet på hudpleie, sier han.

Les også
Den andre kolleksjonen til Manolo Blahnik x Birkenstock er her

Det er heller ikke første gang det oppstår problemer ved at kjendiser velger navn på merkevarene sine som er like eller ligner på eksisterende merker. Tidligere denne måneden haglet kritikken mot hudpleiemerket til Kim Kardashian, SKKN by Kim, som har et nokså likt navn som to andre beautymerker.

Bostad tror ikke nødvendigvis at denne tendensen har noe med kjendisene i seg selv å gjøre.

– Jeg tenker at det gjelder alle. Vi behandler mange lignende saker i Patentstyret. Det er jo basert på at noen mener at merker er for like. Så det gjelder ikke bare kjendiser.

– Folk som har et merke ønsker å beskytte det og sørge for at det ikke forveksles med andre merker, avslutter han.

Hailey Bieber er ikke den eneste som saksøkes for navnet på merket sitt. Foto: Instagram/ @rhode

– Dersom noen har en beskyttet merkevare, kan ikke andre bruke det sånn uten videre, sier Alexander Hem, førsteamanuensis i markedsføring ved Høyskolen Kristiania til Melk.

Han forteller at man fra et merkevareperspektiv gjerne ønsker at merkevaren man bygger opp skal assosieres med noe.

– Så jeg skjønner godt at klesmerket Rhode forsvarer sin merkevare, sier han.

Når det kommer til konsekvenser rundt søksmålet, påpeker Hem at klesmerket Rhode vil få masse oppmerksomhet og mediedekning, men at det for Hailey Bieber trolig kun vil ha en negativ effekt.

– En slik skandale kan jo redusere verdien av merkevaren.

Alexander Hem. Foto: Høyskolen Kristiania

Les også: Kanye West anklager motefavoritt for kopiering

Siste saker

Mest lest nå
Les mer