Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Gwyneth Paltrow gir alternative koronaråd
Superstjernen er i hardt vær igjen. Denne gangen gir hun koronaråd. (Foto: Edward Berthelot/GC Images)

Gwyneth Paltrow kritiseres for å spre kontroversielle koronaråd

– Tragisk, forkastelig og farlig, mener Ingeborg Senneset.

Gwyneth Paltrow har siden hun lanserte Goop i 2008 blitt kritisert gang på gang. Selskapet, som i utgangspunktet var et helse-og livsstilsnettsted, er siden blitt utvidet til både en podcast, nettbutikk og Netflix-serie.

Det går ikke lenge mellom hver gang den tidligere skuespilleren får folk til å riste oppgitt på hodet, eller le rått av hvor latterlig det hele er.

Jade-egg i vaginaen for økt hormonbalanse, og bie-gift for anti-aging er bare noe av det hun har anbefalt – og siden har måtte trekke tilbake.

I fjor lanserte hun lys kalt «This Smells Like My Vagina» som selvsagt fikk mye oppmerksomhet, i hovedsak av det negative, harselerende slaget. Senere også da et slikt lys skal ha eksplodert og skapt et «branninferno».

Nå er Goop-sjefen igjen i hardt vær. Denne gangen kommer Gwyneth Paltrow med tips til «helende behandling» for COVID 19-syke.

På sin egen Goop-blogg forteller superstjernen at hun selv fikk korona tidlig i pandemien. I etterkant skal hun ha slitt med både slapphet og dårlig konsentrasjon. Derfor skal hun ha forsøkt alternative metoder, slik som intuitiv fasting, infrarød sauna, detoxer, kimchi og kombucha. Paltrow skal også ha begynt å ta blant annet en ekstremt høy dose D-vitamin, B-vitamin, tran og en detox-drikk fra Goop. Alle disse finnes i Goops egen nettbutikk.

Gwyneth Paltrow anbefaler blant annet intuitiv fasting - og får kritikk
Foto: Instsagram @gwynethpaltrow

Les også: Influencer får kritikk for å be om gravidråd på Instagram

Dazed skriver at britiske helsemyndigheter nå advarer Paltrow mot å spre feilinformasjon.

– Vi må ta lange COVID-sykdomsforløp seriøst og benytte reelle forskningsbaserte metoder, sier professor Stephen Powis ifølge Dazed.

– Noen av de tingene Paltrow anbefaler er ikke noe vi i de britiske helsemyndighetene ville anbefalt, understreker han.

Han påpeker også at influencere må begynne å være mer forsiktige med hva de uttaler seg om og være sitt ansvar bevisst.

– Feilinformasjon krysser landegrenser, muterer og utvikler seg akkurat slik som viruset gjør.

Ingeborg Senneset: – Etisk og moralsk forfall

Ingeborg Senneset er samfunnsdebattant, journalist og utdannet sykepleier. Hun går nå hardt ut mot Paltrow.

– Altså det helsefaglige ved Paltrows koronaråd er allerede slått ned av fagpersoner. Det etiske og moralske forfallet vi er vitne til i form av en tidligere skuespillers skandaløse utnyttelse av folks lidelse og frykt, er ikke bare tragisk og forkastelig, det er farlig, sier hun til Melk.

– Mange som ikke føler de får forståelse eller hjelp i det tradisjonelle helsevesenet, eller som er pliktoppfyllende og samvittighetsfulle borgere som ønsker å delta i dugnaden ved å gjøre «alt», vil være et lett bytte for slike skamløse opportunister som Paltrow og andre. 

Senneset påpeker også at dette langt i fra er første gang Goop-sjefen gjør skam på seg selv.

Ingeborg Senneset reagerer på Paltrow sine utsagn
Samfunnsdebattant, journalist og Gullpenn-vinner Ingeborg Senneset reagerer. Foto: Kristoffer Myhre

– I forbindelse med Netflix-dokumentaren om Goop, skrev jeg i Aftenposten at «Paltrow er én av dem som virkelig har fattet hvordan man kan kapitalisere på kvinners usikkerhet og kjøpekraft. I 2018 var selskapet hennes ifølge Forbes verdt over 2 milliarder kroner. For hva? Utseende, usikkerhet, halvsannheter og løgner. Goop er blitt dømt for falsk markedsføring, men boten på en skarve million sved ikke mer enn at produktet fortsatt selger. Gwyneth Paltrow har posisjonert seg som alternativbransjens Donald Trump. For ham er politisk gjennomslag viktigere enn fakta. For henne er salg viktigere enn sannhet. Andres ve og vel blir gangbar valuta for egen agenda.»

– Ikke la dere lure. Se hva som ledsager «rådene» mot ettervirkningene av korona: Et bilde av henne og boken hun selger. Smak litt på det. 

Les også Advarer mot skremmende «What I eat in a day»-trend.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer