Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ingeborg Senneset reagerer på Paltrow sine utsagn
Samfunnsdebattant, journalist og Gullpenn-vinner Ingeborg Senneset reagerer. Foto: Kristoffer Myhre

Influencer Ida Wulff får kritikk for å spørre om gravidråd på Instagram

– En morsom burgerpost på få linjer utviklet seg til en oppfordring til å dele gravidråd i kommentarfeltet. 

Nylig delte influencer Ida Wulff et innlegg der hun forteller at det bare er 38 dager igjen til hun har termin. Samtidig etterspør hun følgernes erfaringer med modningsakupunktur og andre kjerringråd som kan sette igang fødselen.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Ida Wulff (@idawulff.no)

Det får samfunnsdebattant, journalist og Gullpenn-vinner Ingeborg Senneset til å reagere.

I kommentarfeltet til Wullf skriver hun blant annet:

«Aaah. Skummelt å be om helseråd på insta… tenk om noen leser rådene, følger dem, og så var det skadelig for mor eller i verste fall for fosteret? (Akupunktur er btw i seg selv småshady, tror ikke det finnes god evidens for at det virker.) Viktigste råd til alle: IKKE følg internettråd, snakk med fastlege eller jordmor. Husk at også det som ER gode råd for noen, kan være veldig dårlige råd for andre».

Kort tid etter svarer Wulff:

«Jeg vet ikke om jeg vil kalle kjerringråd i svangerskap for helseråd, det går for det meste i sex, fødepizza, trappegåing og fysisk aktivitet – bortsett fra det, så er jeg helt enig med deg om at man bør høre på lege og jordmor når det kommer til helseråd. Akupunktur skal jeg gjøre hos jordmor, så har ikke tenkt tanken at dette er noe som kan være skadelig for gravide og foster. Med shady så mener du kanskje at det ikke finnes bevis for at det har noe for seg, og ikke at det kan være skadelig?».

Til Melk & Honning sier Senneset at hun opplever Wulff som en bevisst og erfaren påvirker som har en god tone og nok har vært kjærkomment internett-selskap for mange gravide og andre under koronaen. 

– Derfor overrasket det meg nok da jeg så en morsom burgerpost på få linjer utviklet seg til en oppfordring til å dele gravidråd i kommentarfeltet. 

Les også: Influencere boikotter kleskjede etter massiv kritikk

Ingeborg Senneset reagerer på Ida Wulff Instagram-oppfordring
Ingeborg Senneset. Foto: Privat

Ifølge Senneset er det flere grunner til at dette er problematisk.

– Det første er at tips som dette kan leses som en oppfordring. Wulff nevner modningsakupunktur. Jeg svarte nok vel skarpt ved å kalle det «vås», for det er knapt noen felter som er så mye forsket på og likevel så omstridt som akupunktur. 

Les også
Pernille satser på fotballklær for kvinner

– Men det at det er omstridt, betyr ikke at det virker.

Hun anbefaler alle å lese vitenskapsskribent Marit Simonsens tekst Akupunktur hører ikke hjemme på fødestuen.

– Hun er erkeskeptiker, men prøvde det likevel da hun skulle føde.

Et godt råd for noen kan være et farlig råd for andre. Det er en grunn til at mor og barn anbefales å følges opp på helsestasjon, ikke kommentarfelt

Ingeborg Senneset

Det andre problemet mener Senneset er rådene som kommer fra ukjente. 

– Har man en stor profil med mange følgere er potensialet stort også for mange svar som går milevis utenfor forskning og dokumentasjon. Noen foreslo kosttilskudd. Uten å gå inn på enkeltprodukter, er det verdt å vite at ved en tilsynskampanje i 2006 hadde 90 prosent av kosttilskuddene mangler. Flere produkter ble nektet solgt fordi de inneholdt legemidler.

Hun forteller også at et av Wulff sine følgere tipset om soneterapi.

– Det er fullstendig alternativt, andre råd er midt imellom eller er objektivt helt greie. Det er neppe like stor fare forbundet med å spise ananas som å drikke lakserolje (ugh). Men uansett hvilke råd man deler, aner man ikke noe om den andres helsetilstand, historie, allergier eller annet. Et godt råd for noen kan være et farlig råd for andre. Det er en grunn til at mor og barn anbefales å følges opp på helsestasjon, ikke kommentarfelt. 

Senneset forteller at hun mottak mange dm-er i etterkant der folk takket henne for at hun sa fra.

– De fortalte om at de var slitne og forvirret av det mange opplever som press fra mammabloggere og gravide influensere. 

Les også: Norsk skjønnhetskjede lenger seg langflate etter krystall-kritikk

Hun forteller at hun er glad for at Wullf svarte.

– Jeg tenker at det er et kvalitetstegn når en influencer svarer på kritikk og lar kritiske innspill stå.

Hun påpeker likevel at hun fremdeles er uenig i avgjørelsen og mener terskelen for å tipse eller råde om helse bør være skyhøy.

– Jeg er også svært skeptisk til udokumentert behandling som tross alt innebærer en belastning. Det er likevel lettere å forstå Wulffs post nå som jeg vet det er en jordmor som utfører behandlingen.

– Jeg håper kritikken oppleves som konstruktiv. Det er fint med fellesskap, og kommentarfeltet hadde mange morsomme svar. Som dette: «Baby kom den dagen jeg slutta å stresse med å google kjerringråd, fordi jeg hadde innfunnet meg med at han ikke kom til å komme før laangt på overtid uansett.» 

Les også
Arrangerer "edgy" julemarked på SALT

Senneset understreker at brorparten av eksisterende helseforskning er gjort av og på menn.

– Kvinners kropper har, blant annet på grunn av hormoner, blitt neglisjert i helseforskning. Selv om dette går fremover, blir ofte gravide utelukket. Så det er mye vi ikke vet, og det er et problem. 

– Men løsningen er ikke å servere hverandre kjerringråd eller alternativ og udokumentert behandling. Det er ikke omsorg, det er et villspor. Det hadde vært fett om påvirkere brukte makten sin til å etterlyse mer kunnskap om kvinnehelse.

Jordmor: – Fant ikke noen råd som jeg tenker er farlig for mor og barn

– Jeg leste Instagram kommentarene i innlegget fra Ida Wulff, og fant ikke noen råd som jeg tenker er farlig for mor og barn. Mange av de metodene som er beskrevet i kommentarene er metoder som også jordmødre anbefaler for å hjelpe en fødsel i gang. Eksempler er modningsakupunktur, stripping og samleie, forteller Linda Merete Aasen, seksjonsjordmor ved Ahus til Melk & Honning.

Linda Merete Aasen. Foto: Privat

Hun påpeker likevel at det finnes sparsomt med beviser for akupunktur, og at det har vært et omstridt tema i mange år.

– Mye taler likevel for at effekten av akupunktur er klinisk relevant. På Ahus tilbyr jordmødre modningsakupunktur til gravide som skal føde.

–  Jeg tenker at mitt råd til gravide som ønsker å komme i gang med fødsel, må være å snakke med sin jordmor i svangerskapsomsorgen. Hun kan gi gode råd om hva som kan hjelpe hver enkelt gravid. 

NAFKAM: – Ikke overbevisende resultater som sier at akupunktur igangsetter fødsel

Ola Lillenes er informasjonssjef hos Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

Til Melk & Honning forteller han at akupunktur er blant de alternative behandlingsformer det er forsket mest på. 

– Selv om tilstrekkelig blinding (det vil si at personen som er med på forsøket, ikke vet hva slags forsøksmateriale som skal benyttes, journ.anm.) i akupunkturforskning kan være utfordrende, har man god forskning som støtte for at det har smertelindrende effekt ved en rekke tilstander og plager, samt som kvalmestillende i tidlig fase av graviditet.

Les også
Morten Hegseth utfordrer bransjen med nytt hudpleiemerke
Ola Lillenes. Foto: NAFKAM

– Akupunktur er inkludert som adekvat behandlingsalternativ i flere retningslinjer for helsetjenestens behandling av smerte, og brukes av jordmødre på flere norske sykehus for eksempel mot smerter under fødsel.

Han påpeker at den generelle risikoen ved akupunkturbehandling regnes som lav, forutsatt at behandlingen utføres riktig.

– Dødsfall på grunn av infeksjon i stikksted eller perforering av lunge, samt blødninger og nerveskader er dog kjent og rapportert som følge av inkorrekt akupunkturbehandling.

Han forteller at det er gjort forskning samt publisert en del studier på om ulike former for akupunktur kan sette i gang fødsel.

Men oppsummeringer av denne forskningen gir ingen overbevisende støtte til dette.

– Dokumentasjonen er hemmet av at studiene spriker mye i hva de fant, og av svakheter i forskningsmetodene som er brukt. Mange av studiene favner også andre behandlingstiltak enn akupunktur, uten at de er helt tydelige når de rapporterer hva de fant og ikke fant.

– Forfatterne påpeker at de i flere av studiene som antydet effekt av ulike tiltak for igangsetting av fødsel, også fant opplysninger som kan tilsi en mulig økt risiko for keisersnitt.

Les også: Hardt ut mot Fredrik Solvangs slipsknute, men hvem har egentlig rett?

– På internett generelt og i sosiale medier spesielt kan hvem som helst skrive hva som helst

Lillenes mener man generelt bør drøfte eventuell bruk av alternative behandlere og/eller egenbehandling med urter, tilskudd eller «kjerringråd» som egenbehandling på forhånd med sin lege.

– Dette for å få en faglig vurdering basert på hele ens helsesituasjon. Bivirkninger og interaksjoner av alternativ behandling med annen behandling som man bruker er generelt underrapportert. Gravide bør generelt utvise ekstra varsomhet.

Han påpeker at pasienterfaringer verdsettes både i forskningen og forbedringen av helsetjenesten.

– Men det er viktig å understreke at helsevalg bør tas på et kunnskapsbasert og velinformert grunnlag.

– På internett generelt og i sosiale medier spesielt kan hvemsomhelst skrive hva som helst – uten at du kan sjekke om erfaringen stemmer, om vedkommende er den man utgir seg for å være, eller om vedkommende f.eks har økonomiske interesser i å gi deg råd.

Melk & Honning har vært i kontakt med Ida Wulff. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Advarerer mot skremmende diett-trend blant influencere

Siste saker

Mest lest nå
Les mer