Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Louise Linderoth for Gina Tricot
Louise Linderoth for Gina Tricot

Gina Tricot slipper jeanskolleksjon for rullestolbrukere

– Jeg følte meg som en outsider, forteller designeren bak samarbeidet til Melk & Honning.

De siste årene er mangfold for alvor satt på agendaen. Fra at magasinene og catwalkene har vært forbeholdt unge, hvite, syltynne og CIS-kjønnede personer, til å stadig bli mer inkluderende.

Men motebransjen har selvsagt fremdeles en lang vei å gå. Dette gjelder blant annet når det kommer til ableism, diskriminering og fordommer mot personer med nedsatt funksjonsevne.

Nå forsøker Gina Tricot å gjøre en forskjell på akkurat dette området. De har nemlig teamet opp med designeren Louise Linderoth om en jeanskolleksjon for rullestolbrukere.

Les også: Rihanna hylles for mangfold

Jeans som ikke presser på magen

Linderoth designer under varemerket Lou Derhot. Hun har selv en funksjonsnedsetting, og brenner derfor for det å skape mote som både er inkluderende for henne selv og alle andre i samme situasjon.

– Jeg vil ikke at noen skal måtte ha den følelsen jeg hadde da jeg var yngre – ekskludert fra mote på grunn av kroppen jeg lever i, forteller Linderoth til Melk & Honning.

– Jeg følte meg som en outsider, ikke bare på grunn av passformen på klærne, men også de normative mønstrene for hvordan man presenterte mote på.

Les også: Den norske motebransjen får mangfold-stryk

For bachelor-kolleksjonen Have a seat ble hun tildelt et stipend der Gina Tricot var blant de økonomiske bidragsyterne. Dette var begynnelsen på samarbeidet dem imellom. Lou Dehrot: Seated Jeans er en videreføring av hennes tidligere arbeid.

Designeren påpeker at hun har gjort uendelig mange rekonstruksjoner. Dette for å finne en passform som får jeansen til å følge og jobbe med kroppen, ikke mot den.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

Ifølge henne er det ubehagelig å sitte for lenge i et par jeans som er konstruert for stående stilling.

– De presser på magen foran og skaper en stor glippe bak, noe mange kan kjenne seg igjen i.

Louise Linderoth via Gina Tricot

Fire ulike modeller

Til Melk kan Linderoth fortelle at dette er første gangen en jeanskolleksjon for rullestolbrukere blir laget i Skandinavia.

Hun har tatt utgangspunkt i noen av den svenske kleskjedens eksisterende jeans, Bonnie low waist jeans og Comfy mom jeans. Resultatet er fire ulike varianter i svart, grått og blått.

– Det har vært så viktig for meg å kunne ha de perfekte hverdagsjeansen, å kunne føle meg normal og verdig, og å ikke føle meg ekskludert fra det mest basic plagget i garderoben, sier hun i en uttalelse.

– Dette samarbeidet er resultatet av mitt ønske om å kunne gi denne muligheten til andre i lignende situasjon.

I fjor viet KK coveret til rullestolbruker og eliteutøver Birgit Skarstein. På forsiden synes rullestolen såvidt nederst i hjørnet. Det var en tilfeldighet, sa redaktør Ingeborg Heldal til Kampanje.

– Vi valgte et bilde der vi syntes Birgit var utrolig fin. Det var ikke noe poeng for oss å fremheve rullestolen. Det er Birgit som er den store stjerna, så at den synes nede i hjørnet er bare fordi at bildet er sånn. Det var hun som var fokuset hele tiden. Hvordan ser hun best ut? Hvordan kan vi bygge dette coveret?

Louise Linderoth via Gina Tricot

Norsk handikapforbund: – Viktig å også gi funksjonshemmede synlighet i motebildet

Tove Linnea Brandvik, Forbundsleder i norsk handikapforbund forteller til Melk & Honning at hun er positiv til denne nyheten.

Les også
Komfortable og stilige back to work-antrekk

– Vi er glade for å se at en så stor kleskjede som Gina Tricot satser på en kleskolleksjon som egner seg for folk som bruker rullestol, sier Brandvik.

– Funksjonshemmede er like opptatt av å kunne finne vakre og moteriktige klær som alle andre.

Hun mener det er viktig å signalisere at mote og vakre klær ikke er forbeholdt modellkropper.

– Det er viktig å også gi funksjonshemmede synlighet i motebildet, som rollemodeller for andre.

Les også: Fortsatt feminisme hos Dior, men hvor er mangfoldet?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer