Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Friends kritiseres for mangfoldsproblem
Foto: Skjermdump fra Friends/HBO

Friends-reunion slepes for mangel på mangfold

Av 30 personer involvert er det ingen svarte med.

Det var mange verden rundt som hylte av glede da det ble kjent at Friends kommer tilbake på skjermen. TV-serien med seks vennene Rachel, Ross, Chandler, Monica, Phoebe og Joey var som kjent en megasuksess de ti årene det var på skjermen. Etter at den gikk i mål i 2004, har Venner for livet – som den het på norsk – blitt sett igjen og igjen via strømmetjenester av både nye og gamle fans.

Og nå får man altså et gjensyn med gjengen fra New York. Men til manges skuffelse er det ikke en fortsettelse av historien. I stedet er Friends Reunion en skikkelig nostalgitrip der de seks skuespillerne, sammen med gøyale cameos og andre kjendisvenner. Episoden som har fått navnet «The One Where They Get Back Together» slippes 27. mai.

Men nå slepes Friends-reunion for mangel på mangfold, før den i det hele tatt er ute.

Les også: Nå raser familien over Netflix sin nye moteserie Halston

Nylig ble både traileren og line-upen sluppet. Den inkluderer en relativt eklektisk og til tider overraskende miks av kjendiser fra nært og fjernt. Dette er folk som enten hadde en cameo i serien, slik som Tom Selleck som spilte kjæresten til Monica, Reese Withherspoon som spilte lillesøsteren til Rachel, eller Justin Bieber, som visstnok bare er kjempefan.

Mange ble også litt forfjamset av å se Malala Yousafzai på lista. Nobelprisvinneren er i likhet med Bieber en stor fan av serien.

Det en del reagerer på er at av 30 personer involvert, er det ingen svarte personer med.

Flere medier skriver at dette er sjokkerende i en tid der mangfold for mange er blitt prioritet nummer én, spesielt i kjølevannet av Black Lives Matter i fjor.

Les også
Ekspertenes beste tips til hudpleie etter sommerferien

«Hadde virkelig ingen svarte personer mulighet til å være med? 30 personer – inkludert skuespillerensemblet og kjendisfans – tar del i Friends Reunion-episode. Det at de ikke har klart å ha med en eneste svart person er helt uakseptabelt», skriver Grazia.

Dette til tross for at produsenten av Friends Marta Kauffman ifølge Metro skal ha uttalt seg om seriens mangel på mangfold tidligere. Hun skal blant annet ha sagt at «jeg skulle ønske jeg hadde visst det jeg vet i dag. Da hadde jeg gjort ting annerledes».

I fjor sommer gikk også David Schwimmer som spiller Ross ut mot seriens mangfoldsproblem.

Han mente det var feil at en serie som var satt til New York, som er ekstremt multikulturelt, ikke representerte byens mangfold på en bedre måte. Ifølge NME skal han ha pushet for at Ross skulle date flere kvinner av ulike etnisiteter.

Han var én av de få i serien som datet en svart person, nemlig Aisha Tyler. Hun spilte Charlie Wheeler og datet Ross over ni episoder.

Hvor mye påvirkningskraft Schwimmer kunne hatt når det kommer til mangfold i Friends reunion-episode vites ikke, men faktum er uansett at ingen svarte personer er på line-upen, heller ikke Tyler.

«Dette viser at Friends enten har mislyktes i forsøket på å adressere representasjonsproblemet de hadde historisk, eller enda verre; at de ikke engang gadd å prøve», skriver Grazia.

Les også: 5 nye serier å binge nå

Siste saker

Mest lest nå
Les mer