Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Fire motedokumentarer å glede seg til 

Mote møter film i en av de hotteste dokumentarsjangrene for tiden. Arkitektene og musikerne har fått sine filmer – nå er det designerne sin tur.

Se hvilken bakgrunn de har, hvor inspirasjonen kommer fra og hvem musene er. Velkommen til designernes vakre og vanskelige verden.

Tekst: Anna Skavlan

Les også: Melk & Honning tipser: 6 filmer å kose seg med i sommer

Dries

 

Han er en av bransjens mest private designere, men nå gir Dries van Noten endelig et innblikk i sitt liv og kreativitet. Motehuset er kjent for å være svært lukket, uten investeringer utenfor huset, reklamekampanjer eller kjendiser ikledd merket på rød løper. Likevel gjør Dries Van Noten noe uforventet, vakkert og oppsiktsvekkende hver eneste sesong. ”Moteindustrien har ligget døende i sin egen grav, og mennesker som Dries Van Noten holder flammen i live” har stil-gudmoren Iris Apfel sagt om belgieren.

Etter flere år med overtaling fra regissør Reiner Holzemer, åpner den Belgiske designere nå opp dørene til sitt atelier, hvor Holzemer har fulgt han gjennom et år. I dokumentaren Dries blir publikum med på prosessen bak fire kolleksjoner, og får et innblikk i Van Notens privatliv sammen med partneren Patrick Vangheluwe og hunden Harry.

Dries hadde premiere på Copenhagen International Documentary Film Festival i vår.

 

Manolo, the Boy Who Made Shoes for Lizards

Som 90-tallets TV-dronning Carrie Bradshaws faste følgesvenn og største avhengighet, ble skoene til Manolo Blahnik ikoniske. «Please sir, you can take my Fendi baguette, you can take my ring and watch but you can’t take my Manolo Blahniks!» tryglet Carrie da hun ble ranet en gang i sesong 4 av Sex og Singelliv. Skoene har lenge kun vært et tilbehør på TV og film, men i år får de – og mannen bak – endelig skinne for seg selv i dokumentaren Manolo: the Boy Who Made Shoes for Lizards. Dokumentaren forteller historien om Blahnik helt fra han satt på gutterommet og lagde sko av godteripapir til øgler, til å bli en av motebransjens sterkeste merkevarer. Flere av hans nære venner og trofaste tilhengere stiller også opp med varme ord i filmen – der iblant Anna Wintour, Rihanna og Naomi Campbell.

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

Manolo: the Boy Who Made Shoes for Lizards er ferdig, har forløpig ingen offentlig utgivelsesdato i Norge

 

McQueen

Britiske Alexander McQueen er desidert en av de aller viktigste designerne i vår tid. Etter at han tok sitt eget liv i november 2010, dedikerte The Met sin årlige Costume Institute utstilling til designeren året etter. Alexander McQueen Savage Beauty endte som den mest besøkte av alle Costume Insitute-utstillingene, og da den tre år senere åpnet på Victoria and Albert i London ble det den mest besøkte i museets historie. Regissør Ian Bonhôte har nå valgt å hedre mannen bak klærne. Bonhöte fortalte Variety at McQueen var en av grunnene til hvorfor han flyttet fra London til Paris på 90-tallet. ”Hans stil ble synonymt med byen rå energi og nytenkning, og jeg vet ingen andre moderne designer som kan tenne en slik umiddelbar personlig respons hos et publikum”.

Med en dokumentar som skildrer hele hans karriere samt turbulente privatliv, vil McQueen utforske hvordan den britiske designeren utfordret motearenaen i Paris med punk, brutalitet og kompromissløs skjønnhet – og hvilken rolle hans indre konflikter hadde i plaggene han laget.

McQueen ferdigstilles nå og vil komme på kino i slutten av 2017

 

We Margiela

Hvem er egentlig Martin Margiela? I en bransje hvor selvpromotering og markedsføring er viktigere enn noen gang har den Belgiske designeren forblitt et lite mysterium. Han er blant Raf Simons og Demna Gvasalias største inspirasjoner, og sammen med businesspartner Jenny Meirens gjorde han street-casting og redesign lenge før det ble trendy. Med dokumentaren, We Margiela, vil publikum endelig bli kjent med mannen bak merket gjennom designerkollektivet som støttet han – hvor flere stiller opp offentlig for aller første gang.

Les også
To norske modeller i Vogue Arabia

Filmen, som forteller historien om motehuset, kommer i en tid hvor husets innflytelse og filosofi aldri har vært sterkere. Margiela selv er kjent for å nekte å bli fotografert eller stille opp på intervjuer, og etter den informasjonen som er utgitt ser det ikke ut som om han stiller opp personlig i filmen heller. Meirens derimot, som også er svært kamerasky, vil gjøre et unntak for dokumentaren.

We Margiela har ingen offentlig utgivelsesdato, men via filmens Instagram @wemargiela kan du melde deg opp og få tilsendt videoen så fort den er tilgjengelig.

Les også:  5 motebøker å lese i sommer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer