Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via Instagram @hypebae

Fire eksperter om hvordan du holder sneakersene dine freshe

Tips og triks fra de som vet.

Nylig forhørte Melk & Honning seg med fire sneakerseksperter om hva som er vårens og sommerens aller største trender på sneakersfronten.

Om man går hen og lytter til disse sneaker headsene sine råd om hva man bør ha på føttene sine de kommende månedene, hvordan sørger man for at skoene holder seg freshe lengst mulig? Og om man skitner til sine lyse sneakers når man danser på klubben en lørdag, hvilke produkter bør man gå til innskaffelse av for å gjøre de gode som nye igjen?

Pr- og kreativ konsulent og sneakerssamler Ida Broen, grunnlegger av sneakerssjappa Pharma i Bergen Helge Reyes, innkjøper hos YME Fredrik Josefsson og sneakerssamler og -influencer Hanna Helsø har nok en gang stilt opp for å gi oss råd.

For som samlere flest er de over middels opptatt av å holde sneakersene fine. Her er deres sneaker care 101.

Les også: Instagrams mest kjente hund om sneakersfavoritter og karantenetips

God impregnering før bruk

– Det viktigste er god impregnering før du begynner å bruke de nye sneakersene du har kjøpt. Det setter standaren for hvordan de holder seg rene og fine i årene som kommer, så det må alle huske på. Da slipper du kanskje å kjøpe så mange par, forteller Ida Broen til Melk.

Hun påpeker at det også er veldig viktig å tenke på hvilket merke man kjøper for ulike typer materialer og kvalitet.

– For eksempel kan du ikke bruke samme rens til semsket som til glatt skinn, og man må også ha ulike impregneringer til de forskjellige materialene.

Broen ønsker å trekke frem ett favorittprodukt.

– Når det gjelder sneakercare-produkter er min favoritt fra CREP og heter Protect Spray. Den er superenkel å bruke og rimelig. Du kan kjøpe den på YMA, Stress, Urban og andre sneakers-stores.

Det hender folk bare slenger sneakers i vaskemaskinen. Hva vil du si til det?

– Jeg får vondt i magen hvis noen sier at de vasker de i vaskemaskinen. Ja, de blir rene, men du ødelegger sålen som gjør at skoen mister sin funksjon og blir vonde å gå med over lang tid.

– Så NEI, plis ikke vask de i vaskemaskinen hvis du ikke må.

Crep Protect Spray, 199 kroner via Urban

Skaff deg sneakers-wipes, såpe og børste

– Bruk dem sjeldent! Spesielt i Bergen, fleiper Helge Reyes.

– Nei da, jeg er veldig for at sneakers skal brukes, fortsetter han, Jeg roser kunder som kommer innom butikken med «limited»-sko som er synlig brukt. Når det er sagt, er et godt tips å skaffe seg en skobørste. Som man går jevnlig over skoene sine med etter man har brukt dem. Og noen våtservietter. Gjerne sneaker-wipes. Dette er kjapp og billig sneaker-cleaning på sitt beste.

I likhet med Broen anbefaler han at man impregnerer alle nye sneakers og også gjør det med jevne mellomrom med sko man har hatt en stund.

– For litt grundigere rengjøring bør man investere i en sneaker-såpe. Der anbefaler jeg Jason Markk sine produkter. Vasking med såpe og slikt krever litt mer jobb, men er absolutt verdt det.

– Også bør man holde skoene unna sterkt sollys hjemme, for eksempel ved å ikke ha de stående ved et vindu.

Og vask i vaskemaskinen? En no-go?

– Ja, det bør man prøve å unngå. Det finnes mange gode shoe-cleaning produkter på markedet nå og tutorials på nett, slik at hvem som helst kan få det til. Alle sko tåler ikke vaskemaskinen og hvis de blir ødelagt har man ikke reklamasjonsrett heller.

– Det finnes noen tilfeller hvor det kanskje kan funke, men better safe than sorry! Lissene kan du putte inn, men ikke skoene. Hvis du er glad i dem da <3

Jason Markk Shoe cleaning kit, 199 kr via Høyer

Skaff deg et par skinnsneakers du kan ha i dårlig vær

– Mitt beste tips er å ha mange par med sneakers, haha. Har du flere par så sliter du dem ikke like fort ut. Jeg sier ikke at man skal ha mer enn hundre par, men at man kanskje har fem til ti par så man slipper å ha på samme sko flere dager på rad, forteller Fredrik Josefsson til Melk.

– Og det beste tipset er kanskje å skaffe seg et par «beaters», altså et par som du kan ha når det er dårlig vær. Gjerne et par i skinn som er enkle å tørke av. Både Adidas Stan Smith eller Superstar, Nike Air Force eller Blazer har gode alternativer her. Og blir skoene møkkete er det viktig å tørke av de ASAP.

I likhet med Reyes anbefaler han merket Jason Markk.

– Det har alt du trenger. Hos Yme har vi alle produktene du trenger for å vaske skoene dine hjemme. Vil du teste det ut kan du jo starte med travel kit, som er en mindre versjon. Skaffer man seg det og Repel spray (impregnering. journ.anm) så har du det du trenger.

Heller ikke han anbefaler at man kjører sneakersene gjennom et vaskeprogram.

– Altså det er absolutt siste utveien før du kaster skoene i søpla. Det kommer til å ødelegge skoene og du har ikke reklamasjonsrett om du gjør det.

– Det skal sies at jeg har gjort det med treningssko, men da har jeg vært bevisst på det at det kan gå galt og da har jeg vært klar til å kjøpe nye. Men som sagt, det er ikke noe jeg anbefaler i det hele tatt.

Unngå for mye soleksponering

– Jeg er veldig flink til å vaske skoene mine ofte og lar de ikke stå skitne over lengre tid, forteller Hanna Helsø til Melk.

– Mitt beste tips er å impregnere skoene, rengjøre de ofte og riktig for deres materiale og oppbevare skoene tørt uten for mye soleksponering.

Mange har latt seg imponere av Helsøs walk-in-closet for skosamlingen.

– Jeg vasker skoene mine for hånd med produkter som såpe og børster som er forbeholdt materialet på skoen. Det er flere merker som har bra utvalg når det gjelder dette, blant annet Crep Protect og Reshoeven8r.

Reshoeven8tr Essential shoe cleaning kit, 366 kr via reshoeven8r

Les også: Dette er verdens hotteste sneakersmerke, men har du hørt om det?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer