Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Klar for helg? Disse drinkene vil prege årets barkart

Dette spår bartender, Benjamin Lee, at vi vil drikke mest dette året.

Lee er en av landets mest erfarne cocktailbartendere, og sammen med Alexander Kloster-Jensen, åpnet han baren Merkur på St.Hanshaugen i Oslo rett før jul.

Bartender Benjamin Lee.

Med i overkant av tyve år i bransjen, har han stålkontroll på nordmenns drikkevaner og spøker gjerne med de vanligste valgene våre. Men er du keen på å prøve noe nytt på menyen dette året? Kanskje gi noe annet enn Gin Tonic, Mojito og Whiskey Sour, en sjanse?

Melk & Honning har tidligere fått Benjamin Lee til å tipse oss om friske sommerdrinker. Denne gangen har vi spurt ham om hvilke drinker han tror vil få en tydeligere plass på barkartet i 2018.

– Jeg kan like greit innrømme at det er like mye snakk om et håp for alkoåret 2018, som kvalifisert synsing og gjetting. For nordmenn er vanedyr og jeg kan med hånden på hjerterota ikke tro at det kommer til å selges færre Aperol Spritz, «Ståbærri dækkerri», Prosecco eller «noe med ingefær» i 2018, enn året før. Men la gå, forteller Lee.

Her er fire drinker du bør prøve:

Teksten under er skrevet av Benjamin Lee. 

Tikidrinker

Altså ikke Tiki-drinker, med fireogtyve enkeltingredienser, tikimugger på fast bestilling fra Portland, orkideer i lys lue, parasoll og papirsugerør; men enkle, nedskalerte varianter.

En eminent bar i New Orleans, Cane and Table, driver med nettopp det. De kaller tilnærmingen Proto Tiki (litt wænk navn riktignok) og er sobre varianter av tiki-monstre, med færre ingredienser, i glass laget av glass og enkelt garnish-game.

Pina Coladaen deres, for eksempel: Brun rom, frosne ananasbiter, kokosmelk (her kan du gjerne blande ut kokoskrem på boks med litt dritdyrt, post-yoga kokosvann) og litt revet muskat på toppen. Helles i en blender, selvfølgelig. For øvrig er det godt med en «dæsj» Fernet Brancamenta i, hvis man skulle føle seg litt kokketrynet anno 2002.

Bilde via Jamesbeard.org

Yuzushu

Eller Yuzu-sake, som det heter på folkemunne her i naturvins-Oslo.

Les også
TikTok-tendens med «body checking» går viralt

Yuzu er en japansk sitrusfrukt med smak som en blanding av lime, mandarin og alle andre lekre sitrusfrukter på planeten. Yuzushu er en lavalko, sakebasert yuzulikør, som lenge har vært en favoritt blant landets «those in the know», men er på vei til å få sitt absolutte norske gjennombrudd.

Bilde via Helleskitchen.org

Frozé

Altså, jeg vet ikke helt hva jeg føler om denne, eller om det i hele tatt kommer til å bli varmt nok i Norge til å kunne forsvare å drikke den. Men det er noe fascinerende med Frozé: Det er i enkelthet rosevin, sukkerlake og litt vodka oppi en slushmaskin. Saklig opplegg. Saklig navn. Litt Miami-trash (på en bra måte).

Bilde via bonappetit.com

Apertivo

Som ikke er Aperol Spritz. Altså, si hva du vil om Aperol Spritz (jeg velger å la være), men særlig bitter er den ikke. Og er du litt tung i påsan, trenger du nettopp bitterhet.

En Americano, Old Pal, Negroni eller Boulevardier setter i gang fordøyelsen før og etter måltidet. Flerfoldige generasjoner italienere vet å hanskes med karbohydrat-relatert overspising, og at bitterhet er nøkkelen til å unngå lammende matsteinhet og voldsomme toalettbesøk.

Aperitivo er også chic på skreddersydd dress- eller Style Council-måten.

Bilde via chiaragiorleo.com

Hovedbilde via bonappetit.com

Les også: Italiensk motehus med nytt konsept 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer