Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er du også litt lei av Gin Tonic?

Vi er nå inne i drinkenes høysesong. Om du føler deg litt rusten i «drinkgamet» er du nå kommet rett, for her får du tips fra en som virkelig kan sine saker.

Benjamin Lee har vært cocktailbartender i nesten 20 år og har i løpet av karrieren mikset drinker hos mange av Oslos mest kjente barer. Hans siste bar, som han drev sammen med Anders Bakke, var Morgenstierne og Tranen. Det siste året har han vært ute og reist i Amerika og Karibien, men skal i gang med et nytt prosjekt i Oslo fra høsten av.

Her er den proffe fyrens fem beste anbefalinger til hva du burde bestille i baren i sommer.

Disse kan du be om stort sett hos alle Oslos beste barer. Ifølge Benjamin bør nemlig «de fleste bartendere som bedyrer sin egen genialitet kunne fikse det.»(Resten av denne saken er forfattet av Benjamin selv.)

Salty Dog

Salty Dog

Foto: thespruce.com

Dette er egentlig en gjenoppdaget longdrink med en litt broket fortid som danskebåt- og pianobar-favoritt, men er enkeltheten selv. Vodka, grapefruktjuice og salt. Hemmeligheten her er å presse juicen fersk og gjerne bruke smaktilsatt salt (look it up, det er dritenkelt å lage). Brukes juice fra kartong eller boks kan drinken jamt kastes i dass. Hva angår hvilken persontype som kunne tenke seg å bestille drinken, er det ganske åpent, men kunne tenke meg at verdensvante karakterer som Melk & Honnings egen Lars Midtsjø lett hadde gølva nedpå et par på en av Oslos bedre uteserveringer.

Klassisk Daiquiri

Klassisk daiquiri.

Foto: chow.com

Spalten har bedt meg unngå klassikerne, men en sommer uten daiquiris er bedritent. Rom, lime og sukker shakes hardt. Verdens enkleste drink å lage og samtidig verdens enkleste drink å fucke opp. En daiquiri er selvfølgelig åpen for ytterligere tilsetninger, gjerne i form av fersk frukt, urter eller likører av de klassiske varianter (les: ikke disgusting). Drinken er en bartenderfavoritt verden over, nettopp fordi det er planetens mest enestående cocktail: folk med tatoveringer (gjerne en ananas), rutete skjorter, godt ivaretatte skjegg og fernet-flekker på buksene, som sjeldent liker seg i større grupper enn fire før klokken ett på natta.

Les også
24 kalendergaver vi vil sikre oss nå

Penicillin

Penicillin.

Foto: cocktails.lovetoknow.com

Denne drinken ble oppfunnet på baren Milk and Honey i New York. Den er relativt ny cocktailhistorisk, men har et godt internasjonalt fotfeste. Jeg har nylig smakt drinken i det jeg mener er dens ultimate utgave: fra slushmaskin. Ingenting, kanskje med unntak av flått, sier sommer som slushmaskin. Likevel består drinken faktisk av robuste smaker som skotsk whisky, ingefær og sitron og blir gjerne bestilt av sånne øl-dudes og dudettes med sixpence, nye band-t-skjorter, tunge nøkkelknipper og endeløse oppsparte samtaletimer om naturgjær.

Punch/Pønsj

Rød pønsj.

Foto: punchdrink.com

Ok. Her er det fritt frem for å hjemmemekke noe løst digg til sommerfesten. Skal den blomstrete sommerkjolen sesongdebutere, den nye hvitmalte terrassen innvies eller kommer «jentegjengen» på sommervisitt? Få på no’ pønsj a! Bruk en ålreit blanksprit fra taxfree’en, sukkerlake, plukk noen bær fra hagen, ferskpress sitron eller limejuice, gønn på med agurkskiver, mynte, timian eller hylleblomst. Du trenger ikke følge noen pønsjoppskrift slavisk, det pleier som oftest å bli ganske digg, men det finnes noen regler:
– Bruk ferske råvarer (gjelder alle drinker, for øvrig). Selv om det tar mye lenger tid, er du en piece of shit hvis du ikke ferskpresser sitrus.
– Lag store isbiter. Fyll to tomme iskrembokser med vann 48 timer før og bruk hele isblokken i bollen. Det ser lækkert ut og holder væskebalansen i pønsjen bedre over tid.
– Bruk soda! Drinken trenger vann spesielt på begynnelsen av kvelden, ellers kan pønsjen bli veldig sterk før isbiten smelter. Det gir også deilige bobler.

Mai-Tai

Mai-Tai.

Foto: tastecocktails.com

Tiki-drinker er alvor! En god tikidrink krever mæd mye prepparbeid i forkant, en inngående forståelse av smaksbalanse og ingrediensbruk, en hinsides alkobeholdning med hovedfokus på rom, og ikke minst en kickass hawaiiskjorte. Ergo: med mindre du er masochist, dra på bar og la en fagperson svette i hop en Mai-Tai til deg! Tikibarer skal være steder å drømme seg bort til de fjerne tropiske land, kokosnøttbikinier og vræking i strandkanten under et teppe av sigarrøyk. Tidligere har publikummet på norske tikibarer vekslet mellom gamlissungdom med trygg forankring i akademia og et ironisk, flørtende forhold til Jens Pikenes, og vaskekte 50-talls romantikere med stålkontroll på rayonklær, tikimug-kolleksjonen bak hjemmebaren og nedbetalt toroms på Vålerenga. Og utdrikningslag da, men fuck dem. I mellomtiden viser det seg at tiki har blitt chic som faen i de fleste verdensmetropoler og for alvor blitt en etablert retning i seriøs cocktailsnekring.

Hovedbilde: yuppiechef.com  

Siste saker

Mest lest nå
Les mer