Dette blir vårens hårtrender

Vi har snakket med ekspertene om hvordan du bør klippe og farge hårene på topplokket denne våren.

I likhet med motetrendene endrer også hårtrendene seg fra år til år. Fra midtskill til sideskill til sleik, fra loddrett og silkete til fluffy og bølgete.

Gjennom en lang periode nå er det sistnevnte som har vært rådende, med en fullstendig omfavnelse av naturlig hår enten det er krusete, krøllete eller bare luftig som en haug vatt. For i likhet med det mer inkluderende skjønnhetsidealet som har blitt mer og mer fremtredende, har også hårtrendene vært det.

Vi skriver nå 2018 og det er på tide å se på hva hårguruene mener blir de aller største trendene for hår denne våren. Vi har derfor spurt Eirik Thorsen, som er kreativ leder for Adam og Eva-kjeden, og Agnes Gulbrandsen, som er grunnlegger og eier av de tre it-frisørsalongene Gevir i Oslo.

90-tallet, «the shag» og lange lugger.

– 90-tallet er en tydelig referanse i trendbildet når det kommer til hår nå. Dette var det tiåret da hårfrisyrene roet seg ned etter det crazy 80-tallet, men der man fremdeles kunne se mye lekenhet og mange tydelige klipper, forteller Thorsen til Melk & Honning.

Han trekker frem supermodell Linda Evangelista sin ikoniske baby-bob med kort pannelugg som absolutt er lov – om man er så tøff. Men for de fleste er kanskje en mer kommersiell bobfrisyre med eller uten pannelugg mer aktuelt, og noe man kommer til å se veldig mye av.

– Pixie-klippen som Winona Ryder hadde på 90-tallet er også noe vi kommer til å se på de som er klare for å gå for «the big chop.» Flere designere sendte modellene nedover catwalken med korte pixie-frisyrer på visningene for ss’18.

Thorsen forteller at for de som ønsker å beholde det lange håret sitt, er det lett å oppdatere klippen til en mer trendy variant.

– Vi kommer til å se mange varianter av luggen dette året, der det aller mest fremtredende blir gardinluggen som er «litt for lang» og kan brukes både rett frem og dratt til siden. Denne looken har klare 70-tallsreferanser, men kler egentlig de aller fleste stiler. Det som er viktig er at en tar hensyn til hårtekstur og ansiktsform når en bestemmer lengde, forteller han.

En annen mulig variant er klippen som kalles «The shag».

– Dette er en halvlang oppklippet frisyre som vi har sett mye av de siste sesongene og denne trenden fortsetter. Gjerne kombinert med en lugg i forskjellige varianter, alt etter stil og hva som er kledelig. Her får man også lett litt 70-talls vibes. Samtidig er det store kontraster i trendbildet nå, så om du er mer komfortabel med en halvlang frisyre som ikke er oppklippet, med en markert rett linje, er det også absolutt lov.

– Volum, Volum, Volum.

Agnes Gulbransen mener at sunt, skinnende hår, og det at man skal kure håret mer enn noen gang er utrolig viktig denne våren.

– Den største vårtrenden vi vil se er nok volum, volum, volum. Bruk de rette produktene, og ta gjerne frem hårrullene. Tenk Cindy Crawford – eller 80-tallets hårdronning Farrah Fawcett! – og gi håret en lett tupering, forteller Gevir-eieren til Melk & Honning.

Hun mener det er viktig å bruke tiden godt med sin frisør, slik at han eller hun kan lære deg å sette spenner i luggen etter føn og undervise deg i bruken av de riktige produktene.

– Skal du ha volum i håret, må du bruke flere produkter og mer av dem enn de fleste tror.

Gulbrandsen forteller at det også var mye vått, oppsatt hår på catwalken for SS’18.

– Både hos Chanel, Alexander McQueen, Preen, Jason Wu, Mugler og Maison Margiela var dette å se. Looken er ikke den mest anvendelige i hverdagen, men absolutt dekorativ på Catwalken. Håret fremstår jo også sunt og blankt når det er i våt tilstand.

En rekke visninger hadde også naturlig, enkelt oppsatt hår, eller naturlig hår som hang ned.

– Både Christopher Kane, Versace, Prada, Dior, Loewe og Rochas viste dette, hos noen av dem med små detaljer som dekorative spenner og sløyfer. Hårbånd, glitter, farger og blomster er også trendy nå.

Hun forteller også at det er helt tydelig hvor skillen skal være denne sesongen.

– Nå skal håret deles i sideskill.

2018 blir blondinenes år

– Når det kommer til farge er mye lov, men jeg tror nok vi begynner å bevege oss mer og mer bort fra Balayage-trenden – det vil si frihåndsstriping – som vi har sett lenge, og jobber oss mer mot helhetlige farger og blekinger, forteller Eirik Thorsen.

Han mener at 20118 blir blondinenes år, og at det kommer mer til å dreie seg om både klare asketoner og mer gylne toner, gjerne over mot kobber og rose.

– Så kan man jo gjerne kombinere det med en dypere farge i bunn dersom man ønsker en mer «lived in» look.

Agnes Gulbrandsen istemmer.

– Den viktigste fargetrenden denne våren er absolutt såkalt «dirty blonde», som er en god miks mellom blond og brun.

Thorsen mener at det for brunettene vil være fokus på ulike nyanser av enten varme sjokoladefarger med undertoner av kobber og rødt, eller over mot det kalde i form av burgunder og violett, om det er det man kler.

– Og, årets pantonefarge er jo ultraviolett. Kanskje de aller tøffeste kommer til å prøve seg på det? Jeg tror nok uansett pastell og skarpe toner, nesten mot neon, er noe vi kommer til å se en del av. Men da er det viktig at det er gjort på rett person og at det kler både personlighet og stil. Dette har jo også klare referanser til 90-tallet, da crazy colors var poppis, avslutter Thorsen.

Gulbrandsen poengterer at catwalken er en ekstremversjon av trendene.

– Etter at ting blir vist der, tolker de kommersielle magasinene og merkene trendene, og så plukker forbrukerne etterhvert trendene opp. Ofte går det mange måneder, kanskje opp mot et år, før trendene på catwalken når salong. Kanskje forbrukerne ikke ber om dirty blonde hår før i 2019, konkluderer hun.

 

Les også: La afroen få strutte i fred?

Les også: Klar for helg? Disse drinkene vil prege årets barkart