Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Den nye appen Capsule vil digitalisere garderoben
Foto: HBO

Den nye appen Capsule vil digitalisere garderoben

– Det er fort gjort å glemme hva som henger i skapet hjemme når man står i butikken og får shoppingfot.

Stadig flere initiativ kommer på banen for å redusere overforbruk av klær. I 2016 ble for eksempel Tise lansert, med Jenny Skavlan i spissen, for å gjøre det enklere å selge og kjøpe brukt.

Den norske appen har ikke bare tatt av her til lands, men også i Danmark. Over 350 000 danske brukere har nemlig tatt i bruk appen siden lanseringen i 2021.

Nå er en ny app rett rundt hjørnet, med et mål om å endre moteindustriens forbrukervaner.

I oktober lanseres Capsule, som vil gjøre garderoben din digital.

Det er de fire danske kvinnene Louise Kristine Linde, Nadia Habra, Emilie Seegert og Nanna Hejndorf som står bak appen, som vil gjøre det mulig å laste opp bilder av plaggene man har i garderoben slik at man får bedre oversikt, skriver Fashion Forum.

Det vil også være mulig å dele garderoben sin med andre, slik at man kan inspireres av hverandre. Målet er rett og slett å gjøre det enklere å sette sammen og planlegge antrekk med det man allerede har. Fremfor å kjøpe nytt.

Co-founder Louise Kristine Linde forteller til Melk & Honning at ideen oppstod da de fire grunnleggerne ble satt sammen på et tverrfaglig prosjekt under studietiden på VIA University.

– Vi skulle jobbe med problematikk i motebransjen og forsøke å komme med en løsning til en grønnere moteindustri og en mer verdiskapende kjøpskultur, sier hun.

– Vi kjente hverandre ikke før dette prosjektet. Men ambisjonen om å gjøre Capsule til en realitet skapte raskt en felles grobunn.

Louise Kristine Linde, Nadia Habra, Emilie Seegert og Nanna Hejndorf står bak Capsule. Foto: Rikke Lykkebo

Linde forteller videre at de har jobbet veldig brukerorientert med appen. Alle beslutninger er derfor basert på et samarbeid med potensielle brukere.

– Vi har bevisst pleiet vårt nettsamfunn og skapt et fellesskap av kvinner på TikTok og Instagram som kan kjenne seg igjen i garderobeproblematikken vi løser, sier hun.

Les også
Temu-opprør har fått 15.000 signaturer - Vil endre regelverket

– Det har alltid vært viktig for oss å skape en plattform som kan hjelpe flest mulig kvinner verden over. Det er blant annet derfor vi lanserer en gratis app i hele verden når vi lanserer i oktober, avslutter Linde.

Programleder, podkaster og ryddeekspert Synnøve Skarbø synes Capsule er et fint initiativ.

– Appen høres jo ut som en ypperlig måte å få oversikt over hva man har i klesskapet på. Slik at man ikke ender opp med å kjøpe noe man allerede har lignende av fra før, sier hun til Melk & Honning.

– Det er fort gjort å glemme hva som henger i skapet hjemme når man står i butikken og får shoppingfot, legger hun til.

Men om appen vil funke like godt i praksis og over en lengre periode, er Skarbø mer usikker på.

– Jeg klarer i alle fall ikke å bestemme hva jeg skal ha på meg lang tid i forveien. Det er dagsformen som avgjør hva jeg føler for å kle meg i, og antrekket blir bestemt rett før jeg går ut døra. Selv ikke en app kan få meg til å planlegge hva jeg skal ha på meg på torsdag om to uker. Selv om det er en veldig fin tanke.

– Men som en shoppingplanlegger syns jeg appen høres genial ut, avslutter Skarbø.

Synnøve Skarbø. Foto: Instagram/ @synnoveskarbo

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, har blandede tanker om Capsule.

– Jeg tenker at hvis en slik app faktisk hjelper folk med å bruke klærne de har mer, istedenfor å kjøpe nytt, så er det bra, sier hun til Melk & Honning.

Likevel peker hun på at det er klesbransjen selv som må ta mest ansvar.

Les også
Norsk merke legger ned etter flere utfordrende år

– Fast fashion-kjedene tjener på å pushe på oss overforbruk, ved å stadig lansere nye trender og plagg vi bare «må» ha, sier hun.

Anja Bakken Riise. Foto: Terese Samuelsen

Riise forteller at Framtiden i våre hender jobber for at politikere skal stramme grepet om klesindustrien for å få slutt på overproduksjon og klessøppel. Dette vil de gjøre med blant annet strengere krav til design og miljøpåvirkning.

– I tillegg må politikerne gjøre det billigere å kjøpe brukt, leie og reparere, sier hun.  

– Kanskje kunne appen også samarbeidet med skreddere og andre som tilbyr søm, så det blir lettere å reparere eller redesigne klærne sine?

Les også: Nå bruker motehusene logomania for å fremme dette

Siste saker

Mest lest nå
Les mer