Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via Bustle

It-kaffen som tar av på sosiale medier

Bare en hype, eller er Dalgona kommet for å bli?

Å si at nordmenn elsker kaffe er en underdrivelse. Enten det er snakk om kruttsterk traktekaffe, italiensk espresso fra en shabby og rusten Bialetti-kanne eller melkebaserte kaffedrikker fra den lokale kaffebaren, med eller uten sukkerskvip i; Alle har sin favoritt. Men i ny og ne dukker det opp en trendkaffe som blir veldig populær, om så for en stakket stund.

I koronaens tid med hjemmekarantene, hjemmekontor og hjemmepåske er det it-kaffen Dalgona som tar helt av, i hvert fall skal man dømme av sosiale medier.

Iskaffen fra Sør-Korea tilfredsstiller enhver estetiker og ser nesten ut som en kremet italiensk kaffeiskrem. Med kun tre ingredienser er Dalgona visstnok ganske så idiotsikker også, og kjennetegnes av et fluffy, søtt kaffeskum som helles over isbiter og melk.

Det ser ut til at «alle» lager den trendy kaffen nå som den lokale kaffesjappa er midlertidig stengt. Dette viser de gjennom YouTube-tutorials, TikTok, Instagram, Facebook og Twitter. Navnet kommer fra toffee-søtsaken med samme navn, kjent som Honeycomb i USA, Hokey pokey på New Zealand og Dalgona i Sør-Korea, ifølge Vice.

Men er det bare en hype, eller er Dalgona kommet for å bli?

– Godt alternativ

– Dalgona smaker nesten som en frappé. Personlig er jeg ikke den største fan av denne kaffen. Men jeg skjønner hvorfor folk synes det er godt. Spesielt nå når halvparten av Oslo sitter isolert på balkongen sin og sola skinner, sier Erika Man, som er bartender og barista hos Villa Paradiso Grünerløkka, til Melk & Honning.

Les også
Gigi Hadid lanserer eget klesmerke

Koronaviruset har tvunget fram en rekke permitteringer verden over. Også Erika er permittert fra den italienske pizzaristoranten i Oslo. Da blir det naturligvis tid til å prøve masse nytt som man kanskje ikke har tid til ellers. Slik som den nye kaffesensasjonen Dalgona.

– Iskaffe er generelt veldig populært i Norge. Med én gang det begynner å bli varmere, vil de fleste drikke kaffen sin kald. Jeg tenker dette kan være et godt alternativ for mange i sommer, men tviler på at det er mange som kommer til å velge den over en ordentlig cappuccino eller espresso til høsten.

Dalgona kaffe. Foto: Melk & Honning

Slik gjør du det

Det finnes flere varianter av Dalgona-kaffen. Det som ser ut til å være den vanligste oppskriften er å tilsette litt kokt vann i tillegg til pulverkaffe og sukker for å oppnå det digge kaffeskummet. Noen pynter med kakakopulver på toppen, mens andre bruker it-ingrediensen matcha også. Her er det kun fantasien som setter grenser!

– Jeg har jobbet på Villa Paradiso i fire år nå, og jeg må si at hvis det er noe jeg har lært, så er det italiensk kaffekultur. Det betyr også at jeg ikke har noe pulverkaffe hjemme. Derfor har jeg brukt en dobbel espresso istedenfor, sier Erika.

– Jeg lager en dobbel espresso og blander i to teskjeer vanlig sukker og pisker det i circa tre minutter. Så tar jeg et glass med isbiter og fyller halvparten med melk. Deretter tilsetter jeg den piskede kaffen på toppen. Ferdig – og det går ganske fort må jeg si!

Er du av sorten som mener det meste kan kalles for kaffe (og dermed har pulverkaffe stående), har Meny en oppskrift som funker superbra:

Les også
Derfor er Kate Bush fra Stranger Things et stilikon

Til ett glass med Dalgona kaffe blander du 2 ss pulverkaffe, 2 ss sukker og 3 ss kokt vann som piskes til fluffy skum. Hell isbiter og 2 dl melk i et glass, hell over kaffeskummet. Nyt – og legg aller helst ut bilde av kaffen på sosiale medier!

Er Dalgona kommet for å bli?
Espressobasert Dalgona. Foto: Erika Man

For ordens skyld: Journalisten har tidligere jobbet på Villa Paradiso.

Les også: Redaksjonen tipser: Filmer å se i påsken

Siste saker

Mest lest nå
Les mer