Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
C-vitamin trender i hudpleie
Foto: Instagram/@hoskelsa

C-vitamin trender i hudpleie, men har det noe for seg?

– Kan gi forbrenningsskader om du går ut i sola.

Det er lenge siden C-vitamin kun var noe man drakk som brusetabletter når man var syk eller som en daglig dose gjennom appelsinjuice.

Nå har «alle» dilla på C-vitamin, og stadig flere merker satser på sitrus i hudpleieproduktene sine. Det kan virke som at brands som Aesop, Ole Henriksen, REN Skincare, Emma S, No 7 og Lumene lanserer den ene nyheten etter den andre.

Men hvorfor akkurat sitrusprodukter og har det egentlig noe for seg?

– C-vitamin er en av ingrediensene i hudpleie vi vet mest om. Den har blitt studert lenge og er en skikkelig multitasker, sier Cathrine Stabel bak hudpleienettstedet Helt Krem til Melk & Honning.

Hun nevner at den både reduserer pigmentering og virker preventivt mot pigmentering, er en antioksidant, øker kollagen-produksjonen – som kan redusere fine linjer, gir jevn hudtone og tekstur, gir glød og økt UV-beskyttelse i kombinasjon med høy solfaktor.

– C-vitamin er mest effektivt når ingrediensen brukes i et serum, etter rens og før fuktighetskrem og solkrem i morgenrutinen. Et serum med aktive ingredienser skal alltid på huden først, etter rens. Deretter de andre produktene, sier hun og fortsetter;

– Det finnes flere typer C-vitamin. Askorbinsyre (ascorbic acid) er den som gir alle fordelene vitaminet kan gi. Men det finnes mange serum som heter «C-vitamin» som ikke inneholder ren askorbinsyre, men derivat av askorbinsyre.

Cathrine Stabel i Helt Krem
Cathrine Stabel. Foto: privat

Ulike derivat har ulike egenskaper. Noen av dem sammenfaller med askorbinsyre, forteller hun.

– Men tåler huden ren C-vitamin/askorbinsyre, er det det beste alternativet.

– I utgangspunktet kan alle hudtyper og folk i alle aldre dra nytte av C-vitamin, men reagerer man på ingrediensen er det bedre å unngå den.

Hun forteller at det er litt ulikt hvordan man tåler C-vitamin.

Les også
Nå åpner Høyer ny flaggskipsbutikk på Paleet

– Det kan være lurt å venne huden til dette over noen uker. Litt som trening. Start med et par ganger i uken og jobb opp toleransen. Hud som er sensitiv kan ha bedre nytte av andre ingredienser enn C-vitamin, for eksempel niacianmide.

C-vitamin trender
Ikke gni sitrusfrukter direkte på huden, tipser Stabel. Foto: Instagram/@hoskelsa

– Ellers kan ulike derivat av C-vitamin passe for ulike hudtyper. Sodium ascorbyl phosphate er bedre for fet og kombinert hud, fordi ingrediensen også er antibakteriell, mens derivatet tetrahexyldecyl ascorbate kan passe bedre for tørr og moden hud. Du ser disse navnene på ingredienslisten på produktet.

Er det noe du ikke skal gjøre, er det å gni sitrusfrukter på huden for å få C-vitamin.

– Det kan gi forbrenningsskader om du går ut i sola og har ikke samme effekt som C-vitamin i et velformulert produkt.

Les også: Slik kombinerer du solfaktor med hudpleie og make-up

Hudlege: – God dokumentert effekt

– Grunnen til at C-vitaminer er hypet blant hudleger er at det, i tillegg til retinol, er en av ingrediensene som har god dokumentert effekt, sier Emilia Hugdahl, hudlege ved Bryggen Hudlegesenter i Bergen til Melk.

funker C-vitamin?
Emilia Hugdahl. Foto: CFoto

– C-vitamin har to effekter: Det bleker hyperpigmenteringer og er en potent antioksidant som forebygger DNA-skade fra solen.

Hun tenker det først og fremst er en forebyggende behandling, men at det absolutt kan hjelpe på pigmenteringer også.

– Skinceuticals er produsenten som var først ute med god dokumententasjon på effekten av sine C-vitaminserumer. De har en formel som gjør C-vitaminet mer stabilt så det ikke oksiderer så lett.

– For det er problemet med C-vitamin. Hvis det begynner å lukte brunkrem og serumet får en gulaktig farge, er det tegn på oksidering.

Akkurat for C-vitaminserum tenker hun derfor at det er verdt å putte litt penger i det.

Les også
Hårfrisyrer som passer perfekt til bunad (og andre antrekk) på 17. mai

– I utgangspunktet er det et produkt som alle har nytte av. Det er tilleggstoffene, som eksempelvis E-vitamin eller salisylsyre, som avgjør hvilken hudtype det egner seg til.

hailey bieber
C-vitamin kan hjelpe på pigmenteringer, mener hudlegen. Foto: Instagram/@haileybieber

Bak det svenske beautymerket Emma S står Emma Wiklund (tidligere Sjöberg), for mange kjent som en av 90-tallets store supermodeller.

I 2010 startet hun opp sitt selvtitulerte merke sammen med norske Nora Larsen. Også Wiklund har bare godord å si om C-vitamin.

– C-vitamin er en supergod ingrediens som arbeider med å motvirke solskader og pigmenteringer, noe jeg selv dessverre opplever har dukket opp mye med alderen, sier Emma Wiklund til Melk.

– Den jobber med overhuden, dermis, og har en lett cellefornyende effekt – noe som gir en jevnere, klarere hudtone.

Når man bruker såkalte aktive produkter synes hun at man alltid i starten bør bruke det annenhver dag, og kanskje bare én gang om dagen for å se hvordan huden føles og om den reagerer. Etter hvert bør man følge med på om man har flere produkter med C-vitamin, så man ikke overdoserer. Og alltid bruke solbeskyttelse, naturligvis.

emma s
Emma Wiklund. Foto: Emma S

– Om man vet at man har veldig sensitiv eller irritert hud, som rosacea, skal man alltid unngå altfor aktive ingredienser som C-vitamin og retinol. Og heller ikke bruke dem samtidig.

Er dette bare en trend, eller har det kommet for å bli?

– C-vitamin er en virkelig bra ingrediens i hudpleie om den er stabil og gir en sunn hud med en naturlig glød på sikt, så jeg tror absolutt at det har kommet for å bli.

– Som den kraftfulle antioksidanten den er, som jobber aktivt mot frie radikaler og beskytter dermed våre celler mot nedbrytning, så er den et must, synes jeg. Kanskje allerede fra 20-25-årsalderen.

Les også
Ekspertenes beste tips til digg champagnefrokost på 17. mai

– Så tror jeg nok at det også er bra å spise sitrusfrukter og få i seg C-vitamin fra innsiden også.

Er det ett merke og én mann mange forbinder med C-vitamin, må det være danske Ole Henriksen.

– Ole Henriksen var en av de aller første til å introdusere C-vitamin som en ingrediens i hudpleie. Han oppdaget hvilke effekter det hadde for huden og hvor fantastisk glød huden fikk. Dette gjorde han allerede på starten av 80-tallet, og han omtales som en pionér innen hudpleie med C-vitamin, sier Therese Kuylenstierna, Training Manager i Ole Henriksen til Melk.

ole henriksen
Ole Henriksen. Foto: Ole Henriksen

– C-vitamin er også en naturlig antioksidant som styrker huden og jobber effektivt mot pigmentering. I tillegg stimulerer C-vitamin produksjonen av kollagen som fører til fastere hud, og reduserer forekomsten av fine linjer.

– Har du sensitiv hud, bør du prøve deg frem til hvilken konsentrasjon av C-vitamin som passer din hudtype best. C-vitamin er også optimalt å bruke under solfaktor, da vitaminen gir huden en naturlig beskyttelse mot solskader.

Om du aldri har prøvd C-vitamin tidligere, så anbefaler hun å prøve seg frem med kremer og serum som har lavere konsentrasjon til å begynne med.

– I utgangspunktet er det ingen restriksjoner for bruk av produkter med C-vitamin, og alle hudtyper kan bruke det. Men om du har sensitive hudsykdommer eller opplevd irritasjon tidligere ved bruk av produkter med C-vitamin, vil jeg anbefale å være forsiktig og prøve deg frem, som med alle hudpleieprodukter. 

Også hun tror (naturligvis) at det har kommet for å bli.

– Det er få ingredienser som har samme effekt på huden, eller som kan erstatte en så smart og aktiv ingrediens.

Les også: Vårens skjønnhetsnyheter vi har testet – så du slipper

Siste saker

Mest lest nå
Les mer