Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Bik Bok endrer størrelser: – En opptur

– Nå håper jeg ingen flere jenter trenger å gråte i prøverommene deres lenger.

I desember i fjor kom flere på banen og uttrykte frustrasjon over og rettet kritikk mot kjedebutikkenes små størrelser, fordi de ikke gjenspeilet forbrukerne.

Melk & Honning tok i den forbindelse turen rundt til Lindex, Bik Bok, H&M, Zara, Cubus og Monki for å se om størrelsene er så standardiserte som man skal ha det til.

Vår journalist kom fram til at hele 10 cm skilte midjemålene for en t-skjorte i størrelse medium fra en butikk til en annen.

– Jeg spør meg selv, hvordan kan en 15 år gammel jente være for stor for bukser på en av de mest populære ungdomsbutikkene

Youtuberen og influenceren Malin Nesvoll var blant de andre som var på ballen i denne debatten. Da hun publiserte vloggen «Passer ikke inn» på sin Youtube-kanal viste hun hvordan det å gå på bukseshopping hos kjedebutikkene kan være en kjip affære. På starten av filmen uttaler hun at kroppen hennes, etter hennes egen erfaring, egentlig er for stor til å kunne handle i vanlige klesbutikker – noe som gjør at man utelukker en mengde folk, påpekte hun.

Malin Nesvoll

Blant butikkene hun kikker innom finner man Bik Bok, kleskjeden som flere ganger er nominert og kåret til årets Gull-Barbie, en pris som går til butikker og markedsførere som får unge mennesker til å føle seg verst. Der finner hun til slutt én bukse, i størrelse XL – Men, som hun sier, er det et stort minus at kjeden ikke har et større utvalg for de som er litt formfulle.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram

– Fram til motebransjen og produsentene gidder å høre på oss, så får vi dra på bruktbutikker og kjøpe klær og sånne ting vi da. For der er faktisk en large en large, forteller hun.

Vloggen er sett hele 44 000 ganger, har 7000 likes og over 500 kommentarer, men av alle butikkene hun retter pekefingeren mot er det kun H&M som har kommet med en slags beklagelse, uten å gjøre endringer i sortimentet.

Men denne uken har nye ting skjedd. Aftenposten publiserte et åpent brev til Bik Bok skrevet av en 15-år gammel jente, som forteller at hun ikke passer inn i buksene deres – selv om hun er 170 høy og bare veier 65 kilo. 

– Jeg spør meg selv, hvordan kan en 15 år gammel jente være for stor for bukser på en av de mest populære ungdomsbutikkene, skriver hun.

Videre forteller hun at det er mange som gråter i prøverommet deres.

– Dere kan lage mange nye størrelser, bidra til et mer inkluderende klesmarked, slik at alle kan føle seg vel i klær som passer. Det hadde vært så flott. Dere hadde virkelig gjort en forskjell.

– Vi ønsker å være på alle jenters parti

Denne gangen valgte Bik Bok å komme med et tilsvar.

I en kommentar som kom ut hos Aftenposten tidligere i dag skriver markedssjefen for kleskjeden, Emma Gustavsson, at de ønsker å være på alle jenters parti og nå vil ta ansvar. 

– Det er lett å forstå at man føler seg skuffet og frustrert når klærne ikke passer, og det ikke gjøres noe med. Slik skal det ikke være! Derfor har vi lyst til å si med en gang: Vi lytter til kundene våre, og vi gjør noe med det, uttaler hun.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

Ifølge Gustavsson kom det en ny europeisk standard for størrelser i fjor høst, som da bekreftet at størrelse M – XL var for små hos Bik Bok.

– Det, og tilbakemeldingene vi hadde fått, gjorde at vi for alvor startet arbeidet med å gjøre endringer på størrelsene. Dessverre er prosesser som dette omfattende, det tar tid fra designet endres til de nye klærne er i butikkene våre.

I løpet av  høsten vil likevel et utvalg topper, bluser og skjorter komme i de nye størrelsene. På enkelte buksemodeller kommer de til å innføre numeriske størrelser, og utvalget vil bli enda større.

Da vi kontakter Malin Nesvoll for å fortelle om nyheten kan hun avsløre at hun akkurat er kommet hjem fra nok en mislykket bukseshopping.

– Så dette var litt av en opptur å høre. Bik Bok er endelig på jenters lag og endrer størrelsene sine, sier hun til Melk & Honning.

– Nå håper jeg ingen flere jenter trenger å gråte i prøverommene deres lenger, og krysser fingrene for at flere aktører følger etter.

Hun påpeker at ikke alle bare kan slanke seg og passe inn i den perfekte størrelsen.

– Fedmeproblematikk eller ei – det er alt for kaldt å gå naken i detta landet!

Nå er hun nysgjerrig på å se hvor varierte størrelser Bik Bok faktisk velger å tilby, og om det gjelder bukser i mange ulike modeller.

– Personlig ønsker jeg meg for eksempel en loose-fit jean, som faktisk sitter løst på, avslutter hun.

Bilder: Bikbok.com – denim-kampanje for 2018 / Instagram @malinnesvoll

Les også: – Jeg forstår ikke hvorfor man må dele inn kropp i petit, «normal» og stor

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

Siste saker

Mest lest nå
Les mer