Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
SS17-kolleksjonen til LTFR.

5 post-sovjetiske klesmerker du bør sjekke ut

Er Gosha-genseren din utvasket og plaggene fra Vetements for dyre? Her finner du flere post-sovjetiske klesmerker du kan fylle garderoben med.

Blant klesmerkene som tok 2016 med storm, finner vi blant annet den russiske designeren Gosha Rubchinskiy og det franske motehuset Vetements – som begge har gått i bresjen for post-sovjetisk mote. Selv om førstnevnte ble etablert allerede i 2008, var det først i fjor at Gosha gikk som et farsott i moteverden. Sammen med Vetements får de selskap av flere russiske og internasjonale merker, som alle har til felles at de dyrker den post-sovjetiske grunge-stilen som har herjet motebildet de siste årene.

MISBHV

MISBHV: Hvitt antrekk fra FW17-kolleksjonen.

I en alder av 19 år begynte den Warzawa-baserte Natalia Maczek å redesigne t-skjorter og gensere til vennene sine under navnet MISBHV. I dag er det et helstøpt ready-to-wear-merke med både herre- og damekolleksjoner som utstråler den ungdommelige DIY-sensibiliteten til Maczeks originale design. I Norge har klesbutikken FUTUR på Grünerløkka i Oslo tatt inn merket.

ZDDZ

ZDDZ: Lookbook FW17.

Det London-baserte merket med den russiske designeren Dasha Selyanova i spissen er et moderne womenswear-merke som ser mote som media og viser at klær kan være en moderne form for gatekunst, øke sosiale og politiske problemer eller reflektere aspekter av storbylivet.

Sputnik 1985

SPUTNIK 1985: Genser foran blokker.

Med kyrilliske bokstaver som print på flere av plaggene, kan Sputnik 1985 minne om Gosha Rubchinskiy. På printene står det blant annet «Idle Youth», «I will always be against», «I’m worse than you» og «No chances».  Det Moskva-baserte merket henter inspirasjon fra den russiske motkulturen, minner fra det turbulente 90-tallet og den nåværende urbane ungdomsmiljøet.

Les også: Gosha Runchinskiy samarbeider med britisk luksusmerke

Asya Malbershtein

LOOKBOOK: Asya Malbershtein

Utgangspunktet for klesmerket Asya Malbershtein, hvor både hovedkvarter og klesproduksjon finner sted i St. Petersburg, begynte først som et merke som utelukkende designet ryggsekker og tilbehør. To år etter etableringen i 2008, lanserte de sin første herrekolleksjon som ble utsolgt før de i det hele tatt hadde promotert det på nettsiden. I dag består Asya Malbershtein, med plagg av materialer som lær, ull, silke, kashmir, plast og nylon, av to linjer, «Basic» og «New Punk».

LTFR

COMMUNISM: FW17-lookbook for LTFR.

Det georgiske kollektivet LTFR, drevet av Maxine Machaidze og Iri Tordiashvili, har også sitt utspring fra førstnevntes DIY-sessions – som resulterte i klær som han enten selv gikk i eller ga bort til vennene sine. LTFR skiller seg ut i at de bruker allerede eksisterende materialer og klær for å lage nye plagg – fordi de mener at gamle plagg ofte er av bedre kvalitet, i tillegg til at eventuelle bruksmerker er det som gjør plaggene unike.

Les også: Vetements-sjef: Jeg begynte å kjede meg

Siste saker

Mest lest nå
Les mer