Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
zara

– Jeg lagde de klærne du skal til å kjøpe, men jeg har ikke fått betalt

Klesgiganten Zara sine fabrikkarbeidere har lagt igjen tydelige beskjeder om urettferdig behandling.

Shoppere på Zara i Istanbul har funnet lapper med klager fra tyrkiske fabrikkarbeidere som forteller at de ikke har blitt betalt for å lage klærne som er i butikken.

Det er arbeidere fra en klesfabrikk som Zara benytter seg av som har lagt igjen de håndskrevne lappene som er plassert i lommene på plaggene. Arbeiderne var ansatt på fabrikken Bravo Textil som av en eller annen grunn ble stengt over natten. Nå skylder de arbeiderne over tre måneder med lønn. Mango og Next har også brukt den samme fabrikken.

– Jeg lagde de klærne du skal til å kjøpe, men jeg har ikke fått betalt for det, står det på lappene som oppmuntrer forbrukere til å slutte å shoppe på Zara til arbeiderne har fått lønnen de fortjener. 

Zara eies av verdens rikeste mann Amancio Ortega. 81-åringen har en formue på 200 millioner dollar. Den spanske klesbutikken er en av verdens største kjeder med over 2200 forretninger og har en estimert verdi på 8,6 milliarder euro. I fjor var dog et labert år for Zara Norge sine fire forretninger med et tap på 20 millioner kroner.

Inditex, som er moderselskapet til Zara, mener de har gjort alt de kan for at arbeiderne på fabrikken skal få lønnen sin.

– Inditex har oppfylt alle forpliktelsene til Bravo Textil og jobber nå med en lokal fagforening for å etablere et fond for arbeiderne som har blitt berørt av fabrikkens plutselig nedleggelse, sier en representant fra Inditex til The Independent.

Les også
Kinesisk selskap kjøper seg inn i Holzweiler

Dette er ikke første gang den spanske kleskjeden er i hardt vær. I 2016 ble de saksøkt på grunn av dårlige arbeidsforhold og anklaget for barnearbeid, samt å utnytte unge syriske flyktninger. Zara blir også gang på gang kritisert for å kopiere at fra high fashion til indie-kunstnere.

 

Les også: 14 år gammel modell døde på grunn av dårlige arbeidsforhold

Siste saker

Mest lest nå
Les mer