Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

14 år gammel modell døde på grunn av dårlige arbeidsforhold

Den russiske modellen Vlada Dzyuba havnet i koma etter en 13-timers lang photoshoot i Shanghai. Noen dager etter døde hun.

Den 14 år gamle modellen var på en tre måneders kontrakt i Kina, hvor hun egentlig kun skulle jobbe noen timer i uken. Modellbyrået fikk hun dog til å jobbe døgnet rundt.

Dzyuba besvimte rett før hun skulle utføre et modelloppdrag i Shanghai. Hun falt i koma, og det ble forklart med fullstendig utmattelse og hjernehinnebetennelse. Den unge modellen våknet aldri, og på fredag gikk hun bort.

– Ingen forventet at det skulle lede til slike konsekvenser. Nå høster vi det vi har sådd, forteller lederen av modellbyrået Perm som står bak reisen hennes til Kina.

Dzyuba er en av mange russiske unge modeller som sendes til Kina for å tjene penger på modellyrket og har et inderlig håp om en fremtid som supermodell. Hun skal ha jobbet under det The Daily Mail beskriver som «slavelignende forhold» og hun hadde ikke sykeforsikring som hun egentlig ble lovet i kontrakten. 14-åringen skal ha følt seg dårlig i en lengre periode, men hadde vært for redd til å ta kontakt med lege.

Dzyuba hadde vært i Kina i to måneder, og skal ifølge hennes kinesiske modellbyrå ha gjort omtrent 16 oppdrag under denne perioden. Én uke før hun falt om skal hun ha figurert på mange catwalker under Shanghai Fashion Week.

– Arbeidsmengden hennes var moderat til sammenligning med andre modeller, forteller Zheng Yi som er sjef for det kinesiske modellbyrået Dzyuba jobbet for.

Utnyttelse av modeller er et vedvarende problem i motebransjen. Men den siste tiden har det blitt satt høyere krav til arbeidsvilkår i USA og Europa. Flere steder er det ulovlig å ansette mindreårige modeller og det er strenge regler på hvor mange timer og til hvilke tidspunkt de kan jobbe.

Les også
Jared Leto skal spille Karl Lagerfeld i ny biografisk film

Denne høsten gikk LVMH og Kering, som eier flere store motehus, sammen om å stramme opp på reglene for modellenes arbeidsforhold etter mye kritikk. Forrige sesong fikk blant annet Balenciaga heftig tilbakemelding etter at de lot modeller vente i flere timer i en trang trappeoppgang uten tilgang til frisk luft, lys eller vann under en casting.

Les også: Kjendisdatter tøyer loven i New York

Siste saker

Mest lest nå
Les mer