Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Amar Faiz feirer 20 år i bransjen
Foto: Instagram/@amarfaiz

20 år siden Amar Faiz startet opp det norske modellbyrået Idol Looks

– Prøver fortsatt å spenne bein på meg, sier modellpappaen til Melk.

Mange kjenner han nok først og fremst som modellpappa og grunnlegger av modellbyrået Idol Looks. I fjor havnet han på Melk & Honnings liste over de mektigste i den norske motebransjen. Men Amar Faiz er også klesdesigner og slapp nylig en kolleksjon i forbindelse med markeringen av sitt 20-årsjubileum i bransjen.

Melk tok en prat med Faiz om hvordan det hele startet, feiringen, mean girls og sabotering og hva han mener skal til for å lykkes som modell og modellbyrå i 2022.

– Jeg begynte som modell, men fant fort ut at jeg var dyktig på å finne modeller, sier Amar Faiz på telefon til Melk & Honning.

Da var han 16-17 år gammel. Sjefen hans i det internasjonale modellbyrået MICC kunne tilby 200 kroner per person han fant – som var mye penger for ham den gangen.

– Det var et high end-byrå som hadde en håndfull modeller, blant annet en eksklusivt Prada-jente og Kristoffer Fageli, som var eksklusiv for Dior under Hedi Slimane, fortsetter han.

Frustrert over at byrået han jobbet i ikke fant jobber til modellene hvor han så potensiale, startet han like så greit sitt eget i en alder av 19 år – Idol Looks.

amar faiz
Foto: Instagram/@amarfaiz

I dag sitter Amar Faiz på navn som Rawdah Mohamed, Josefine Vogt, Nora Krog, Helene Hammer, Olav Stubberud og Alice Wang i stallen sin.

– Jeg hadde en visjon om hvordan modellene skulle se ut og hvordan jeg skulle bygge karrierer. Men jeg kunne ingenting om å booke modeller.

– Visjonen har vært siden dag én at jeg elsker smellvakre, symmetriske modeller – ikke girl next door, men hun jenta eller han gutten på skolen som alle snakker om. The headturner.

De må imidlertid ha en ekstra kvalitet i tillegg, noe de gjør ved siden av å være modell, som for eksempel kunst, mener Faiz. På lik linje med Naomi Campbell som ga ut musikk og Cindy Crawford og hennes MTV House of Style.

Gjennom å lese masse magasiner om agenter fra New York, lærte Faiz bransjen å kjenne.

– Gjennom alle intervjuene jeg leste ble Eileen Ford min mentor.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

– Greia mi ble å finne it. Jeg tror ikke på sesongmodeller, som har blitt en greie nå. Man må utvikle seg og bli noe mer også.

Hvordan føles det å nå kunne feire 20-årsjubileum?

– Det er helt utrolig og jeg føler meg litt gammel, sier han og ler.

amar faiz
Foto: Instagram/@amarfaiz

Å skulle plukke ut høydepunktene fra en 20 år lang karriere er vanskelig for ham.

– Det første må være da min modell, Cecilie Gustafson, ble plukket ut eksklusivt for Prada i 2005. Og da Dragos ble musen til Karl Lagerfeld. Han var bare 178 centimeter høy, som var altfor lavt på den tiden, og få hadde troen på ham.

– Han begynte karrieren sin med ti sider hos i-D Magazine og Dazed & Confused, ble kampanjemodell for Thierry Mugler og gikk modell for Burberry – da fikk jeg tårer i øynene.

Og han har også hatt sine nedturer.

– Jeg må si å ikke bli inkludert i bransjen. Det var en veldig rasistisk bransje da jeg startet og en mean girls-gruppe som blokkerte veiene for meg flere ganger. Og som fortsatt prøver å spenne bein på meg.

– For en gutt på 20 år, var det veldig tungt med falske rykter. For når det kommer en ny modell, hører foreldrene heller på veteranene enn en ung gutt.

I utlandet var folk derimot åpne og ønsket å jobbe med ham, forteller Faiz.

– Det har vært lite motgang fra utenlandske aktører, agenter og klienter. Her hjemme var folk skeptiske – kanskje var de redde for at det kom en ny en. ‘La arbeidet ditt snakke for deg selv’, rådet faren min meg, og det er det jeg har gjort hele veien.

Les også
Nå åpner Høyer ny flaggskipsbutikk på Paleet

Hva mener du kreves for å lykkes med et modellbyrå?

kolleksjon
Josefine Vogt i design fra Amars nye kolleksjon. Foto: Markus Mjaaland

– Man må både følge med på trender og være ti steg foran, sier Amar Faiz.

Det mener han at han har klart, blant annet med å utvide horisonten til andre personligheter enn utelukkende modeller, som dansere og kunstnere. Det begynte med blant andre Mimi Blix i 2010, som deltok i Melodi Grand Prix.

Som en forlengelse startet Idol Looks i 2018 opp avdelingen i-D.studio og satset stort på TikTok-stjerner.

Hva skal til for å lykkes som modell i 2022?

– Man må virkelig være selvsikker, noe som er vanskelig når man er ung. Nå er det faktisk rom for flere ulike aldre – med riktige kriterier kan man klare det.

norsk mote
Rawdah i antrekk fra Amars nye kolleksjon. Foto: Markus Mjaaland

– Helt ærlig – er du som Rawdah, lykkes du. Hun vet hva hun vil og stoler 100 prosent på oss. Gen Z er veldig egoistiske – skal du lykkes, må du stole på folk og være lojal. Gjør du ikke det, varer karrieren din i maks to til tre år. Min første jentemodell er fortsatt med meg, og hun er nå 40.

Ting kunne imidlertid sett ganske annerledes ut for Amar Faiz.

Han begynte å studere klesdesign ved anerkjente Central Saint Martins i London, men er en såkalt drop-out som aldri fullførte.

Uten støtte fra Lånekassen, måtte han etter kun et par måneder ta et valg.

– Jeg kunne ikke holde på med byrået samtidig med studiene. Derfor hoppet jeg av for å konsentrere meg om Idol Looks.

Han sitter likevel på kunnskap takket være en mor som skal være en reser på strikking, i tillegg til videregående hvor han gikk design- og tekstillinjen. Han lagde derfor en kleskolleksjon i 2005 med en bestevenninne og partneren sin og en i 2010 – da gikk han konkurs («jeg satset litt stort»). Forrige uke lanserte han en ny made-to-order-kolleksjon.

Les også
Ekspertenes beste tips til digg champagnefrokost på 17. mai

– Jeg ville egentlig lage den i 2020, men med usikkerheten rundt pandemien ble det i november i fjor. Jeg tenkte at hvis jeg ikke gjør det nå, gjør jeg det aldri.

Han beskriver den nye kolleksjonen som «100 prosent meg», med favorittfargen rosa i sentrum og sexy, men wearable design.

– Jeg ser ikke på Skandinavia som det store markedet, men man vet aldri. Folk har begynt å tørre mer og gå med farger, noe som er fantastisk.

– Kolleksjonen er akkurat som modellene mine: En headturner.

(Video: Farge radio)

Han synes ikke nok designere lager slike kolleksjoner.

– Det kan bli for mye strass også. Så hvordan holder man det sexy, men wearable?

Derfor tok han utgangspunkt i ulike modeller i Idol Looks, som fikk se tegninger, tekstiler og være med i prosessen.

– Hvordan føler Rawdah seg selvsikker og sterk? Hvordan skal jeg lage klærne så Maud føler seg sexy, men komfortabel?

Resultatet viste Amar Faiz frem forrige fredag under sin store feiring på Det Gamle Biblioteket i Oslo. Rundt 600 mennesker samlet seg i den ærverdige bygningen (med rosa løper og rosa lys, selvfølgelig) for å feire Amar og hans Idol Looks.

fest
Fra feiringen på Det Gamle Biblioteket. Foto: Suie Ann Le

Hvor går veien videre?

– Nå kommer jeg til å bruke litt tid på klesmerket mitt, Twenty Four 8y Five. I tillegg ser vi mer og mer på eventer – vi har skjønt at vi er gode på det og ser et hull vi kan fylle. Så skal vi begynne med tech, avslutter han hemmelighetsfullt.

faiz
Fra feiringen på Det Gamle Biblioteket. Foto: Suie Ann Le

Les også: Har den norske moteinfluenceren fått ny jobb?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer