Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

10 mer bærekraftige julegavetips

For en grønnere jul.

Det er bare litt over én uke til julaften. Er du fortsatt ikke i mål med julegavene? Her er tipsene for deg som i tråd med trenden vil tenke litt grønnere og mer bærekraftig med (bonus) en gave ikke alle andre har. 

JF Curated

I Prinsens gate i Oslo, omtalt som Oslo nye shoppinggate, ligger JF Curated. Det norske konseptet, grunnlagt av Marte Djupesland, tar slow fashion på alvor med fokus på kvalitet, en klar visjon, et øye for detaljer og kundeservice som lar deg ta del i eget produkt blant annet gjennom made to order. Her finner du merker som norske Isa Collection, Abareness og Black Rat samt en hel haug med internasjonale. Du kan også handle vintage – som kan byttes i januar dersom gaven ikke faller i smak. Og som en bonus pakker betjeningen inn det som blir de fineste gavene under treet. 

Envelope1976

Foto via Vogue.

Motepersonlighet Celine Aagaard startet sitt eget klesmerke, Envelope1976, tidligere i år. Den første kolleksjonen fra det mer bærekraftige motemerket er nå i butikk på dører som blant annet F5 Concept Store og Luck i Oslo. Med partner Pia Nordskaug og hennes Ecologic på laget har motemerket allerede fått massiv oppmerksomhet både her hjemme og også internasjonalt med omtale blant annet i amerikanske Vogue. Merket er high-end på en bærekraftig måte, og pre 19-kolleksjonen som er i butikk nå består av stilrene og tidløse plagg med tydelige referanser til 1970-tallet.

Fretex Fashion

Norges største second hand-butikk er nå også på nett med en langt mer velfungerende nettside enn tidligere. Besøk også en av Fretex’ mange filialer rundt om, og gå ikke glipp av kundekveldene som arrangeres med jevne mellomrom – det er her du kan slå kloa i de virkelige designergodbitene som for eksempel da filialen på Majorstua arrangere Herrenes aften tidligere i vinter med salg av det som var Fretex’ største enkeltdonasjon noensinne med over 300 skreddersydde italienske blazere og dresser – en donasjon som viste seg å tilhøre Kjell Inge Røkke.

Les også
Gisele Bündchen åpner opp om traumatiserende Alexander McQueen-visning

Dianas Vintage

Den norske vintage-butikken Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka i Oslo har i åresvis vært en skattkiste for byens fashionistaer. Tidligere i vinter lanserte Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsen som står bak butikken sin første egne vintage-kolleksjon, Dianas Vintage, med inspirasjon fra egne vintage-favoritter og «plaggene man alltid kan ta på seg og føle seg fin i». 

Dagmar Decades

Også det svenske motemerket House of Dagmar har kastet seg på vintage-trenden. I desember lanseres et utvalg kuraterte vintage-plagg som selges via merkets nettside. Plaggene er one-of-a-kind enten tidligere eid av Dagmar-søstrene eller hentet frem fra runway-arkivet. Men det lønner seg å være kjapp, plaggene er allerede i salg, og alt er selvsagt limited edition. 

Rest

Et av de nyeste tilskuddene på Oslos restaurantkart er Rest. Beskrevet i Dagens Næringslivs Smak som «himmelsk ‘søppel’» er konseptet enkelt; Rest er basert på matsvinn og restemat, og serverer rett og slett mat som ville blitt kastet, men som fine dining. Slå på stortromma og gå for full pakke med set-menyen som består av over 20 serveringer. 

Søster Studio

Vi har flere ganger skrevet om den norske designduoen Pernille Nadine og hennes partner Rafael som står bak Søster Studio – motemerket og det kreative prosjektet som var blant de nominerte til Bik Bok Runway Award under høstens Oslo Runway. Med et brennende engasjement for miljøet avhenger ikke produksjonen av sesonger, men er heller inspirert av materialene som er tilgjengelige – uten bruk av pels, skinn eller fjær.

As We Are Now

– Loungewear har ikke forandret seg mye siden 80-tallet, sa den norske gründeren Anette Miwa Dimmen til Melk & Honning tidligere i vinter. Dimmen står bak det nye, norske livsstilsmerket As We Are Now – en 100 prosent moderne merkevare for neste generasjons kvinner utviklet i bærekraftige materialer. For Dimmen er det nemlig det moderne luksus handler om, å føle seg vel innvendig og utenpå og å vite at dine valg som konsument har minst mulig negativ påvirkning på miljø og omgivelsene. Kolleksjonen består foreløpig av et utvalg kjoler og kaftaner tenkt som både loungewear og nattkjoler.

Les også
Nå er det ikke lenger gratis å returnere klær til Zara

Hovedbilde via Envelope1976.

Les også: 12 julegavetips under 500 kroner

Siste saker

Mest lest nå
Les mer