Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Tar grep for å redde New York Fashion Week

CFDA forteller til Business of Fashion at de ønsker å bringe tilbake designerne som har forlatt NYFW-programmet, og få den amerikanske moteuken tilbake i all sin prakt.

Forrige uke skrev Melk & Honning om hvilke forandringer som kunne forventes av årets NYFW. Blant annet ville Alexander Wang og Victoria Beckham vise som en del av det offisielle programmet for aller siste gang. Fenty x Puma har allerede forlatt det. Det samme gjelder både Proenza Schouler og Rodarte. Til gjengjeld kom italienske Bottega Veneta på banen og viste sin nyeste kolleksjon under NYFW istedenfor Milano, men etter Wangs fantastiske vising med techonousikk og Matrix-vibber, var det tydelig at NYFW trengte techno – ikke italiensk glamour.

Med slutten på NYFW og begynnelsen på moteuken i London rett rundt hjørnet, er ikke publikum de eneste som har merket den dårlige stemningen i New York denne uken. Business of Fashion kan fortelle at The Council of Fashion Designers of America, bedre kjent som CFDA, har satt i gang planer for å omstrukturere New York Fashion Week, og bringe den amerikanske moteuken tilbake til dens fordums prakt.

– Det er som et korthus, det står, men en sterk vind, og det kan falle fra hverandre, forteller CFDA-leder Steven Kolb til BoF om de foreløpige planene.

Proenza Schoulers Jack McCollogh og Lazaro Hernandez etter deres første vising i Paris.

Til tross for at de enda ikke har avslørt akkurat hva de ønsker å gjøre, vil disse justeringene mest sannsynlig innebære å bringe både Proenza Schouler og Rodarte tilbake. De forlot New York Fashion Week-programmet for ett år siden, og viste begge frem sine SS18-kolleksjoner under couture-uken i Paris i juli 2017. Kolleksjonene gikk deretter rett på markedet. Å flytte visningene har ikke bare gitt de to motehusene verdens mest prestisjefulle moteuke som plattform, med garantert oppmøte fra de viktigste innkjøperne og redaktørene, det har også vist seg å være mer lukrativt økonomisk. I følge BoF bruker den gjennomsnittlige retail-kunden 80% av budsjettet sitt under pre-kolleksjonene, altså i januar og juli. Timingen gir også mer tid for merkene til å levere plagg til salgsstedene og forsikre om at det henger lengre fremme til full pris. CFDA-leder Kolb understreker at merkene altså ikke flytter fra New York til Paris på grunn av byen, men på grunn av business.

Selv om Alexander Wang velger å å bli igjen i New York, følger han samme kalender som den franske couture-uken, og vil vise See Now, Buy Now-kolleksjoner i juni og desember. Kolb forteller til BoF at både The Row, Jason Wu og Prabal Gurug planlegger å gjøre det samme. 

– Jeg prøver å se hvem som ønsker å forplikte seg til ideen om juni i år ellers neste år. Når det er sagt mener vi på ingen måte at dette er den retningen alle bør gå, fordi det er merker som føler februar eller september passer best for dem, sier Kolb.

Han understreker avslutningsvis at designerne har en tendens til å følge hverandre. Forhåpentligvis vil de følge de som velger å holde seg i New York, ikke de som drar til Paris.

– Det er som Helmut Lang for 20 år siden da New York var den siste byen å vise i, og Helmut bestemte seg for å vise her og gå først, før Europa. Calvin gikk veldig fort og deretter fulgte alle andre. Så, hvis det er en håndfull designere som migrerer til den nye planen med suksess, vil kanskje andre følge, avslutter han.

Åpningsbilde: Vogue.com, Alexander Wang.

Les også: Åpner verdens største Bottega Veneta-butikk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer