Bilde via Youtube

Video sjokkerer: Kosmetikkgigant Ulta Beauty ødelegger og kaster returnerte varer rett i søpla

Er dette vanlig praksis også i Norge?

Den amerikanske skjønnhetskjeden Ulta Beauty ble grunnlagt på 90-tallet, og har per i dag hele 1100 butikker i alle landets 50 delstater.

Nå har en video postet av en av gigantkjedens ansatte gått viralt på TikTok. Her viser hun de faktisk gjør med produkter som returneres, nemlig å ødelegge og kaste de.

I videoen viser Bianca Ann Levinson at hun tømmer en helt ubrukt Redken-shampoo i søpla, skraper ut alt innholdet av en splitter ny øyenskyggepalett fra Urban Decay og knekker en lipliner fra Kylie Jenners Kylie Cosmetics i to. Per nå er den sett av 4 millioner.

Les også: Skjønnhetsekspertenes tips til hjemmespa i karantenetider

@biancaann5

How returns are handled at the best beauty store ever💕 (I love my Ulta fam) ##ultabeauty ##workdistractions ##fyp ##checkthisout ##foryoupage

♬ original sound – biancaann5

Hun påpeker at dette gjøres for at ikke såkalte dumpster divers skal kunne glede seg over å finne ubrukte produkter når de leter gjennom søppelkassene utenfor butikkene. Ifølge henne har de også tidligere opplevd at produkter som dette blir videresolgt. Ulta skal heller ikke muligheter til å donere returnerte produkter av smittevernhensyn.

I et intervju med Buzzfeed forteller Levinson at bakgrunnen for at hun valgte å dele TikTok-filmen – til tross for at hun elsker Ulta og jobben sin – var å få folk til å tenke seg om før de returnerer varer.

Ifølge henne blir kun 30 prosent av varene som returners til butikken hun jobber i plassert tilbake på hyllene. De resterende 70 prosentene må ødelegges fordi de er blitt åpnet eller fordi det er umulig å se om produktet er blitt brukt eller ei.

«Jeg vil at folk skal vite at butikker som Sephora, Bath and Body Works, Target, Walmart og mange andre også gjør dette», sier hun i en ny TikTok-video.

Les også
Moo-ve over leopard: Våre favoritter i kuprint

Melk & Honning spør: Er dette vanlig praksis også blant norske butikker og kosmetikkjeder?

Fredrik & Louisa: – Strenge krav

Jon-Henrik Handley, administrerende direktør for Hava-gruppen som blant annet eier Fredrik & Louisa, forteller at de får under én prosent av produktene de selger i retur.

Når det gjelder Ultas praksis mener han det er vanskelig å uttale seg ettersom han ikke kjenner til regelverket i USA.

Jon-Henrik Handley via kosmetikkmagasinet

– Hos Fredrik & Louisa selger vi hygieneorienterte premium- og luksusprodukter, og det er selvsagt viktig å ivareta både sikkerhet, det vil si hygiene, og at varen fremstår i tråd med kundens forventninger, altså at det skal være sikre, ferske produkter med hel og pen forpakning og likende, forteller han til Melk & Honning.

Både via sin nettbutikk og i butikkene har man 30 dagers åpent kjøp, men da må varen ha ubrutt forsegling. Dersom dette er i orden tar de imot varen, renser den utvendig og legger den inn i beholdningen for salg. Dersom varen er 100 prosent sikker og forseglet, men har skadet emballasje blir den benyttet som tester eller til internt personalkjøp.

– Mattilsynet har også flere hygieneorienterte krav til salg av kosmetikk og disse gjenspeiles i våre bytterutiner. Forbrukerne er også svært opptatt av sikkerhet og hygiene, så vi har strengere krav internt enn myndighetene pålegger oss, avslutter Handley.

EU-regler gjør at enkelte varer må brennes

Lill-Ann Schjelderup, eier og driver av nisjeparfymeriet Gimle Parfymeri på Frogner i Oslo, forteller til Melk & Honning at det hender at de får returer og reklamasjoner fra kunder hos seg.

– Dersom det er en rimelig retur, det vil si at en maskara er ødelagt eller at man har fått reaksjon på en krem, går de til gjenvinning eller i søpla hos oss. Da får vi kreditert det hos leverandøren.

Lill-Ann Schjelderup ved Gimle Parfymeri.
Lill-Ann Schjelderup via Gimle Parfymeri.

Hun forteller at det iblant skjer at leverandøren vil ha en krem som kunden har reagert på tilbake, slik at de kan sende den til testing for å se om noe er galt.

Les også
Få sunt og vakkert hår med Isabella Schack

– Så har du også varer som leverandøren tar tilbake fire ganger i året. Disse varene har da gått ut på dato, det kan dreie seg om limiterte varer, farger som ikke fungerer mer eller går ut av sortimentet eller ikke lages lenger.

– De tror jeg nesten helt sikkert etter EU-reglene blir brent, slik at de ikke havner på the grey market. (uautorisert marked, journ.anm). Vi får beskjed om dette cirka tre til seks måneder i forveien for å prøve å selge disse produktene ut først.

Hun påpeker at dersom en kunde ønsker å bytte eller angre på et kjøp hos dem må de vise kvittering eller bankutskrift, og at dette gjelder selv for gaver.

– Og husk at vi ikke er en kjede. Våre leverandører er veldig strenge på det å ta tilbake returer. Alt må godkjennes, avslutter hun.

Les også: Norske nettbutikker: Her kan du shoppe sminke, hår- og hudpleie

Siste saker

Mest lest nå
Les mer