Victoria’s Secret får kritikk for «what is sexy»-kåring

Victoria’s Secret beskriver en sexy person som modig, mektig og selvsikker.

Det er i hvert fall dette de mener er kriteriene for deres årlige kåring «what is sexy», hvor de hyller kvinner (og menn) som de ser på som sexy. Årets kåring har dog høstet kritikk da den nesten utelukkende fremmer unge, slanke, hvite kvinner. 

– Victoria’s Secret har historisk sett vært dårlig på mangfoldig representasjon i sine reklamer, og dette overrasker meg lite. Hver gang VS bruker disse skitne triksene blir jeg likevel skuffet. De kunne ha brukt sin mulighet for påvirkning til å øke selvtillit blant unge kunder, men velger å gjøre det motsatte, forteller Karoline Steen Nylander som er leder i Press, ungdomsorganisasjon til Redd Barna.

Blant vinnerne er Taylor Swift, Lady Gaga, Lauren Conrad og Margot Robbie. På den mest «mangfoldige» siden har vi Chrissy Teigen, Olivia Munn og James Corden.

– Konkurransen og kåringen virker som den nesten utelukkende fokuserer på utseende. I tillegg er alle vinnerne veldig lite mangfoldige, og fremmer et helt ensidig ideal. Det synes jeg er utrolig synd, sier Nylander.

Dette er ikke første gangen Victoria’s Secret har fått kritikk for å være lite inkluderende når det kommer til kroppstyper, rase og alder. Hvert år deler Press ut en Gullbarbie til den reklame- og medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. I 2012 gikk den til Victoria’s Secret.

– Begrunnelsen var at reklamen til VS var veldig ensidig samtidig som de reklamerte med «a body for everybody», vi mente da at de overhodet ikke speilte mangfoldet av mennesker i samfunnet, forklarer Nylander.

Lederen for Press mener at dette er problematisk da det ikke gjenspeiler mangfoldet vi lever i.

– I dag ser vi ca. 5000 reklamebudskap hver dag. Når mange av disse viser samme ideal er det lett å tenke at man ser feil ut om man ikke passer inn i rammene som settes av mektige reklameaktører som VS.

Kåringen har også fått mye kritikk på sosiale medier:

 

Les også: Linnéa Myhre: – Det koster mye å være hun som sier ifra