Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Vårens fineste smykker fra norske og skandinaviske merker
Vi har samlet vårens fineste smykkekolleksjoner fra norske og skandinaviske merker. (Foto: Ole Martin Halvorsen)

Vårens fineste smykkekolleksjoner

Topp seks fine smykkekolleksjoner.

Rawdah Mohamed omtales som Norges nye supermodell. 29-åringen ble født i Somalia, og kom til Norge som flyktning sju år gammel. Hun har landet modelljobber andre bare kan drømme om, og er en av våre mest lovende modeller med potensiale langt utenfor Norges grenser.

Denne våren fronter hun David-Andersen sin relansering av den ikoniske emaljekolleksjonen Flora. Kolleksjonen består av smykker i forgylt sølv med emalje, inspirert av den norske floraen. De bygger videre på den norske gullsmedbedriften sin tradisjon med emalje.

Kolleksjonen ble introdusert på 80-tallet, og relanseres nå med nye produkter og uttrykk designet av Nina K. Botnedal og produsert i Oslo.

Rawdah Mohamed i David-Andersen sin vårkampanje. (Foto: Ole Martin Halvorsen)

– Rawdah er ikke bare fantastisk vakker, men en viktig stemme i dagens samfunn. Hun er en sterk kvinne, mor og et stilikon. sier markedssjef hos David-Andersen Ida Hermanrud til Melk.

Hun forteller at det var viktig å tilføre et nytt uttrykk til kolleksjonen som har vært historisk forankret hos dem siden lanseringen på 80-tallet.

– Relanseringen og de nye smykkene har vært planlagt en god stund, men vi har nå fremskyndet lanseringen med en heldigital satsning på grunn av pandemien. Vi tror kundene våre vil sette ekstra pris på fargerike smykker som oser vår og sommer nå, sier hun.

– Det er noe optimistisk og håpefullt ved disse blomstene som vår designer Nina K. Botnedal har gjenskapt på en vakker og naturlig måte.

– Og det at smykkene er håndemaljert og produsert i Oslo gjør de ekstra unike, sier Hermanrud, som bekrefter en økt interesse fra kundene for smykker som er nettopp håndlaget og lokalt produsert.

(Foto: Ole Martin Halvorsen)

For sin nye smykkekolleksjon har Anne Hasla, som sammen med søsteren Gunnhild står bak det norske smykkemerket Hasla, latt seg inspirere av rensessansemaleriet Venus fødsel av Sandro Botticelli.

Maleriet, som ble malt en gang mellom 1477 og -78 er et av renessansens meste berømte grunnet dets idéinnhold, men også Botticellis teknikk og uttrykk, skriver Fineart. Det viser gudinnen Venus (greske Afrodite) som fødes fra havets skum som en voksen kvinne – et motiv nytt og unikt for sin tid, da en naken kvinne ikke hadde blitt fremstilt på denne måten siden antikken. Venus er siden blitt en viktig figur og blir blant annet oppfattet som gudinne for kjærlighet, lykke, natur, fruktbarhet og seier. 

Venus er utgangspunktet for inspirasjonen bak Hasla sin nyeste kolleksjon

–Vi har flettet en 3D-skulpturert fremstilling av Venus inn i et samtidig uttrykk. Stener har vi jobbet med i noen sesonger nå. Det er blitt enda mer markant i trendbildet. Vi forsøker alltid å treffe tiden, samtidig som tydelig forankring i inspirasjon og tematikk forblir i Hasla sin ånd. 

– Hva er det med Venus som er så fascinerende – og aktuelt?

– Venus er blitt en viktig figur, og er blant annet oppfattet som gudinne for kjærlighet, lykke, natur, fruktbarhet og seier. Som designer er jeg opptatt av bærekraft, identitet, kjønnsnormer og individ. Jeg synes det er spennende at Venus er blitt fremstilt ulikt gjennom kunsthistorien, hvor hun er tolket på ulike måter som utfordrer vårt skjønnhetsideal. 

– Jeg er fascinert av de ulike epokene i kunsthistorien, og da jeg var 17-18 var renessansen min favoritt. Perioden er forbundet med nyskaping, nytenking og brudd med tidligere normer. Kunsten fikk en unik posisjon. Man kan trekke paralleller til vår egen tidsalder. Brudd og nytenking er fremtredende, og Venus rommer mange av de nye idealene. 

Kolleksjonen blander små, nette former i møtet med større og tyngre smykkeelementer som trendfavoritten chunky kjeder, men også mer petit halssmykker, kraftige hopp og tynne, små ringer.

– Jeg elsker ringene. De er tynne, og kan stables på ulike måter. Jeg er også veldig glad i Venus-figuren. Den er både artsy og kul.

Influencer-favoritt Maanesten satser også på gudinner, men går for sine helt egne varianter.

Flora, gudinnen av vekst, Cordelia, gudinnen av hav og Lyra, gudinnen av kunst skal sammen representere «naturens blomstrende underverker, havestetikk og kunsten av tradisjonelt håndverk».

De tre gudinnene er skapt som inspirasjonskilder og spirituelle veivisere, og har vært muser for kreativitet gjennom designprosessen.

Resultatet er i det danske smykkemerkets etterhvert så gjenkjennbare ånd med et organisk uttrykk, detaljer, farger og former – mer eller mindre garantert å dukke opp dinglende fra ørene, på fingeren og rundt halsen og håndleddet på både norske og skandinaviske influencere.

Også danske Jane Kønig har latt seg inspirere av den mildt sagt merkelige tiden vi lever i.

Etter det den danske smykkedesigneren selv beskriver som et «urolig og følelsesmessig turbulent» 2020 kom ideen til kolleksjonen Envision.

Den tar utgangspunkt i øyet, og hennes egen fascinasjon for det religiøse og okkulte symbolet i form av det altseende går altså langt tilbake.

– For meg er ikke øyet et religiøst symbol. Det er symbolet på de følelsene, syn og minner som lagres i oss, og som med tiden blir en del av vår historie. Øyet gir oss så mange opplevelser. For meg er det den absolutt sterkeste av sansene våre, sier Jane Kønig.

Hennes nyeste kolleksjon består av 11 smykker, hvorav fem av disse er tilgjengelig i et begrenset opplag.

Nytt, norsk med mer bærekraftige, skulpturelle smykker har Aur Studio helt sikkert dukket opp i feeden din allerede.

Foto: Johanne Log
Modell: Natalia Orantes Represa,
Hår og makeup: Mina Rodahl
Styling: Frida Feline Dahl

Lansert før jul i fjor av kunstner og designer Frida Feline Dahl er merket på kort tid blitt en favoritt, og er plukket ut til å delta på Fushion Oslo i august sammen med åtte andre norske smykkedesignere og merker.

Som mange andre sesongløst med fokus på tidløs design, resirkulerte materialer, miljøvennlig emballasje og made-to-order-produksjon – lokalt og helt klart mer bærekraftig.

Hennes første kolleksjon er inspirert av modernismens kunst og arkitektur samt skandinavisk minimalisme. Den består av ringer, øredobber, armbånd og etterhvert halskjeder i sølv og forgylt sølv.

Modell: Natalia Orantes Represa,
Hår & makeup: Mina Rodahl
Styling: Frida Feline Dahl
Foto: Johanne Log

Mer norsk fra Petit Perles, merket signert stylist og make-up-artist Anne Cecilie Olavesen som selv håndlager alle smykkene.

Foto: Jørgen Gomnes
Model: Bianca R – Team Models
Hår og makeup : Jeanette Olsen / Pudder Agency
Styling: Linda C. Myrseth / Style Management

Smykkemerket oppstod ved kjøkkenbenken i 2014 da hun laget armbånd sammen med datteren sin. Kjent for nettopp sine delikate perlearmbånd – en trend mange andre også har kastet seg på, har hun de siste par sesongene introdusert også andre former for smykker eksempelvis halskjeder med ferskvannsperler og hoops.

SS21-kolleksjonen er inspirert av designerens lengten etter hennes favorittsteder, og gjenspeiler franske Île de Rés fargepalett og Sardinias turkise hav og hvite strender ispedd en aldri så liten dose parisisk eleganse

I kolleksjonen er barokke ferskvannsperler, gemstones og indiske heishiperler. En egen vintage-kolleksjon er laget hovedsaklig av antikke glassperler fra Venezia, men også perler fra Spania og Russland.

Bonus: Ok, det er kanskje ikke en helt egen kolleksjon, men heller et tilskudd til en eksisterende.

Leaves-kolleksjonen fra Ole Lyngaard Copenhagen er skulpturelle organiske blader designet av Charlotte Lyngaard.

En ny ring og et par øreringer er nye tilskudd til kolleksjonen – designet med en linje av hvitt gull besatt med diamanter. Det gjenspeiles også i prisen på henholdvis 53 500 og 114 500. Men det er lov til å drømme!

Les også: Norske Zuzanas smykker for Arket ble en supersuksess

Siste saker

Mest lest nå
Les mer