Amy Winhouse «Amy»
TETT PÅ: Kom tett på artisten Amy Winehouse i den nye utstillingen i Dublin.

Fem internasjonale utstillinger du bør sjekke ut nå

Pluss en bonus.

Hver måned guider vi deg til hva du kan se, gjøre og oppleve i Oslo. Men det finnes selvsagt så mye mer. Skal du ut å reise i vår er dette noen av utstillingene som er verdt å få med seg:

Amy Winhouse fotografert av Charles Moriarty

«Amy»: Slik du aldri har sett henne før

Dublin, Irland

«Amy Winehouse slik du aldri har sett henne før». Slik åpner Vogue om utstillingen «Amy» – en hyllest til artisten Amy Winhouse syv år etter hennes død i 2011.

Bak står fotograf Charles Moriarty som var den første til å forevige Winehouse for hennes debutalbum «Frank». Han har tidligere gitt ut «Before Frank» – en fotosamling av den da unge og ukjente Winehouse. Nå åpner dørene til utstillingen som samler 25 aldri tidligere viste fotografier fra New York og London i 2003. «Etter 15 år er det på tide at folk blir kjent med den jenta jeg kjente; Amy før hun ble berømt, Amy før Frank», sier Moriarty til Vogue.

Utstillingen står i CHQ-bygningen Dublin, og åpner 11.mai.

«David Bowie, The Geoff MacCormack Collection»: Helt nært

London, England
David Bowie på den transsibirske jernbanen i 1973. Fotografert av Geoff MacCormack

David Bowie på den transsibirske jernbanen i 1973. Foto: Geoff MacCormack

David Bowie: The Man Who Fell To Earth, 1975. Foto: Geoff MacCormack

Tett kommer du også på David Bowie. Men du må kjappe deg. Utstillingen «David Bowie, The Geoff MacCormack Collection» står nemlig bare frem til 14.april.

Dazed & Confused beskriver det slik: «Det er 1973, og telefonen din ringer. Du tar av røret, og det er David Bowie som inviterer deg til å bli med han og The Spiders From Mars på turné. Men han er redd for å fly, så dere må reise sjøveien fra London til New York, fra Los Angeles til Japan og fra Japan til Russland før dere tar den transsibirske jernbanen til Moskva, videre til Paris og så til Roma. Og så når du trodde det hele var over, spør Bowie deg om å fortsette eventyret et par år til».

Det var nemlig akkurat det som skjedde med Geoff McCormack – Bowies tidligere skolekameraet. Han takket ja til tilbudet, tok med kameraet sitt og dokumenterte det han kaller «festen som varte i tre år». Nå vises bildene for første gang som en solo-utstilling på Francesca Maffeo Gallery i London sammen med «The Long Way Home» – filmen skutt av Bowie selv om reisen fra Japan til den transsibirske jerbanen og frem til reisefølget til slutt kom frem i Moskva.

«In Tune with the World»: Zeitgeist fra Louis Vuitton Fondation

Paris, Frankrike

Gerhard Richter «Lilak» fra 1982

Fondation Louis Vuitton tar pulsen på tidsånden med utstillingen «In Tune with the World». Den består av utvalgte verker fra samlingen – de fleste av dem har aldri tidligere blitt utstilt her.

Utstillingen skal være mer enn bare «et heng av verker», og skal, i all beskjedenhet, gjenspeile det store spørsmålet om vår plass i universet og bindingene som knytter oss både til miljøet og den levende verden ved å fremheve sammenkoblingene mellom mennesker, dyr og også livløse objekter.

Den ene delen av utstillingen er viet til den japanske kunstneren Takashi Murakami, som nylig stod bak en av de største publikumssuksessen i Astrup Fearnleys historie. De ulike galleriområdene er her viet til forskjellige temaer av Murakamis univers, som for eksempel DOB – den første karakteren fra 1993 som også skal være kunstnerens alter ego, veggmaleriet «The Octopus eats its own leg» fra 2017 og det japanske uttrykket kawaii som betyr søt.

Den andre delen av utstillingen har fått navnet «Man in the Living Univers», og samler 28 franske og internasjonale kunstnere fra ulike generasjoner over tre etasjer – alle med utgangspunkt i Roland Barthes og ideen om emosjonell tilhørighet.

Utstillingen står fra 11.april til 27.august 2018.

Melk & Honning har blitt invitert til åpningen av utstillingen i Paris. Vi kommer tilbake med et større intervju med en av kunstnerne. 

«Ellen von Unwerth: Devotion! 30 Years of Photographing Women»: Tar tyren ved hornene

Miley Cyrus fotografert av Ellen von Unwerth

Stockholm, Sverige

Det er det Fotografiska i Stockholm selv kaller det når de nå viser Ellen von Unwerths 30 år med fotografier: ta tyren ved hornene, bite hodet av skammen, dra av plasteret.

«Det er ikke til å stikke under en stol at en utstilling med Ellen von Unwerths 30 år med provoserende fotografier kommer til å få nåtiden til å sette kaffen i halsen. Her åler verdens mest ettertraktede kvinner seg rundt, kledd i verdens mest vellykkede merkevarer, utgitt i magasinene med mest cred i verden – og det gjør de med trutmunn og synlige bryster».

Eller som hun selv sier det; «Det finnes så mye som blir bedre av å leke med det». For von Unwerth handler det ikke om objektifisering – snarere tvert imot. Hun kaller seg feminist, og er opptatt av å portrettere sterke kvinner. Hennes lek er med arketyper og stereotyper for å både flytte grenser og bryte tabuer.

Utstillingen står til 20.mai.

Ida Ekblad: «I’m Four Years Old»

Tokyo, Japan

Ida Ekblad på XYZ collective

«I’m Four Years Old» er norske Ida Ekblads første solo-utstilling i Asia. Den står på XYZ collective i Tokyo frem til 15. april, og er kuratert av Freedman Fitzpatrick.

Bonus: «Margiela, les années Hermès»

Paris, Frankrike

I mars åpnet dørene til «Margiela, les années Hermès» – utstillingen som presenterer samarbeidet mellom det franske motehuset Hermès og den belgiske designeren Martin Margiela i årene fra 1997 til 2003 på Musée des Arts Décoratifs i Paris.

Du kan lese mer om utstillingen som står til 2.september 2018 her.

Les også: Månedens lesning: april

Siste saker

Mest lest nå
Les mer