Månedens lesning: april

Det trenger ikke være ferie for at du skal ha en unnskyldning for å lese. 

«A Magazine Curated by Eckhaus Latta»

Etter New York Fashion Week i september i fjor, valgte «A Magazine Curated By» å dedisere sin seneste utgave til New York-baserte Eckhaus Latta. Et halvt år senere er magasinet fortsatt i bladhylla, og merket er mer relevant enn noen gang. Tidligere i år viste de sin AW18-kolleksjon – til glimrende anmeldelser, og merket anses som en sterk aktør og et frisk pust på den ellers famlende motescenen i New York. I denne utgaven av «A Magazine Curated By» har designerne Mike Eckhaus og Zoe Latta fungert som gjesteredaktører, og har med det overført sin estetikk og filosofi også til papir. Forrige utgave av magasinet ble kuratert av Guccis Alessandro Michele, og tidligere har blant annet Riccardo Tisci, Proenza Schouler og Iris Van Herpen laget egne utgaver. 

New York Times «Buzzed: The Politics of Hair» av Vanessa Friedman

I kjølvannet av massakren på Marjory Stoneman DouglasHigh School i Parkland, Florida har student og overlevende Emma Gonzalez med sitt barberte hode blitt et ansikt utad for våpenkontroll-aktivisme i USA. New York Times’ journalist Vanessa Friedman mener frisyren har blitt «symbolet på at hun nekter å akseptere status quo og hennes motstand mot å lene seg tilbake og overlate forandring til regjeringen». I den anledning har Friedman tatt for seg også andre sterke kvinnelige aktivister – med både mot og mangel på hår. I artikkelen stilles Gonzales side om side med blant andre Rose McGowan, en av de første skuespillerne til å stå frem med sin Harvey Weinstein-historie, og modell Adwoa Aboah, men også sterke kvinnelige karakterer i filmer som for eksempel Charlize Theron som Furiosa i «Mad Max» og Dora Milaje-soldatene i kinosusksessen «Black Panther». Les artikkelen her

«Vanity Fair» 

For det som er hennes andre utgave som redaktør har Radhika Jones satt aktivist og skuespiller Lena Waithe på coveret. Kjent fra blant annet Netflix-serien «Master of None» og nå også Steven Spielbergs nye film «Ready Player One» er Waithe blitt en representant for minoriteter i Hollywood. I det omfattende intervjuet åpner hun opp om den såkalte Harlem-renessansen, [oppblomstringen av afrikansk-amerikaneres kulturelle og intellektuelle liv i USA] til Times Up-kampanjen. Bildene i magasinet er tatt av Annie Leibovitz, men står i sterk kontrast til hennes ofte mer teatralske og glamorøse bilder. I magasinet følger Jones også tidligere redaktør Graydon Carters svært kritiske dekning av Trump og hans presidentskap, denne ganger ved å la journalist og forfatter Emily Jane Fox utforske Ivanka Trumps ambivalente forhold til sin far.

«The Power» av Naomi Alderman

«The Power» ble utgitt allerede i oktober 2016, men det er først nå den norske oversettelsen har kommet. Aldermans bok gikk kanskje under radaren for de aller fleste da den ble utgitt, men nå, to år etter, har den blitt et aldri så lite fenomen. «The Power» er på mange måter motstykket til Margaret Atwoods «The Handmaid’s Tale»; satt til en fremtid hvor kvinner har superkrefter og styrer verden. Superkraften blir sammenliknet med elektriske åler ettersom kvinner kan gi elektrosjokk – noen ganger sterkt nok til å drepe. Dermed er altså maktbalansen skiftet – vi snakker rundt 1000 år frem i tid – og historier om at menn en gang hadde kontrollen blir nærmest latterliggjort. Ironisk nok finnes det også kvinner som misbruker dene makten – de ender opp i det som regnes som mannsdominerte roller i dag; diktatorer, militærledere og herskere.

«The Gentlewoman» Spring / Summer 2018

Det britiske magasinet «The Gentlewoman» kom nylig ut med sin vår/sommer-utgave. På coveret denne gangen er skuespiller Allison Janney som i februar vant en Oscar for sin prestasjon som moren til Tonya Harding i filmen «I, Tonya» (- en pris hun forøvrig tok i mot ved å si: «Jeg gjorde dette helt på egenhånd»). I et intervju i magasinet forteller den, mener mange, undervurderte skuespilleren om sin nesten 50 år lange karriere i Hollywood. «The Gentlewoman», som navnet tilsier, fokuserer på å fremme sterke og intelligente kvinner, og velger ofte mer eller mindre ukonvensjonelle navn på coveret.

«Slutever: Dispatches from a Sexually Autonomous Woman in a Post-Shame World» av Karley Sciortino

Karley Sciortino, bedre kjent som KarleySlutever på Instagram, er Vice og Vogue sitt svar på Carrie Bradshaw fra «Sex og singelliv». Hun skrev lenge en sex- og dating-spalte for Vogue.com, før hun nylig fikk sitt eget nettserie for Vice, «Slutever», der hun utforsker kvinnelig seksualitet og tilhørende tabuer. Nå har hun skrevet en bok om sin karriere og sitt liv som nysgjerrig, åpen og seksuell moderne kvinne. Bokens tittel, og Sciortino merkenavn «Slutever» kommer fra hennes oppdrag om å gjenvinne ordet slut som hun mener bør beskrive en person som søker erfaringer gjennom sex og som ikke skammer seg over det. Sciortino er morsom, sylskarp og gjør en imponerende balansekunst på grensen mellom personlig og privat.

«Macbeth» av Jo Nesbø

Kun et år etter hans forrige bok, «Tørst», kommer nå Jo Nesbø nå med sin nyeste roman, «Macbeth». Romanen er en slags tolkning av William Shakespeares stykke med samme navn, som Nesbø skal ha hatt et intenst kjærlighetsforhold til siden tenårene. Som Shakespeares stykke dramatiserer også Nesbøs fortelling de tragiske effektene av politiske ambisjoner til mennesker som søker makt for egen vinning; En korrupt politimester har styrt industribyen ned i et hav av korrupsjon, kaos og kriminalitet. Nå er han endelig død og med det våkner folkets håp – og maktkampen er i gang.

New Yorkers «The Face of Facebook» av Jose Antonio Vargas 

I lys av Facebook-skandalen har magasinet New Yorkers portrettintervju med grunderen Mark Zuckerberg fra 2010 plutselig skutt opp på «mest lest»-listene. Intervjuet ble gjort i forkant av David Fincher og Aaron Sorkins film «The Social Network», og er et av de få personlige intervjuene Zuckerberg har gitt. I intervjuet snakker den introverte, nerdete og litt underlige mannen om fremtiden til Facebook, hva han selv deler på sin profil og fordelene med sosiale medier. Artikkelen tegner et bilde av en mann som enda ikke vet at han vil bli offer for egen arroganse, og som kun åtte år senere vil sitte med en opprydningsjobb New York Times sammenlikner med å legge togspor mens man hører toget kommer rundt svingen. Les intervjuet her

«Wallet: Admins of Authority»

Elise By Olsen er blitt 18 år og voksen. I den anledning har hun valgt å forlate magasinet som ga henne tittelen «verdens yngste sjefredaktør», »Recens Paper». Nå har hun, sammen med journalist og direktør for Rogaland Kunst Senter, Geir Haraldseth, laget et magasin på størrelse med en lommebok – derav navnet. Til hver utgave samler de 20 journalister, som alle i denne første utgaven skriver om makt i motebransjen, noe By Olsen selv har følt på, og jobbet mot, siden hun var 13 år.

Les Melk & Honnings intervju med By Olsen her.

«The Memoir: A Higher Loyalty» av James Comey

Trump hadde ikke sittet som president mer enn fire måneder før han sparket direktør for FBI, James Comey. Comey ble ansatt av tidligere president Barack Obama i 2013, og har sittet i sjefsstolen under noen av de aller største politiske skandalene i USA i nyere tid, deriblant Hillary Clintons mail-skandale og Trumps Russland-rykter. Denne måneden kommer Comeys selvbiografi der den tidligere FBI-direktøren deler sine aldri før fortalt-erfaringer fra noen av de mest dramatiske situasjonene i amerikansk politikk gjennom de siste to tiårene. Boken problematiserer også hvordan man kan opprettholde et etisk lederskap i et sterkt polarisert politisk miljø, og gir et unikt innblikk i maktens korridorer. 

«Handbags: A Love Story»

Noen liker sko, noen solbriller, noen hatter – og andre vesker. For de so har vesker som sitt samleobjekt og største kjærlighet, har veskedesigner Monica Botkier satt sammen en hyllest av de 70 mest ettertraktede veskene fra de siste 75 årene. Botkiers forkjærlighet for vesker ble også hennes levebrød, og nå deler hun alt hun har lært, elsker og som inspirer henne i en veskefanatikers drømmebok. Hvert kapittel gir en kortfattet, men grundig oppsummering av en bestemt veske og dens historie – og plass i historien; fra Jane Birkins «Birkin ba» fra Hermès til samarbeid som de graffiti-veskene Marc Jacobs og Stephen Sprouse laget for Louis Vuitton.

Eytys «These Colours Dont Run»

Det svenske klesmerket Eytys «These Colours Dont Run» er en 112-siders hyllest til New York, og mangfoldet, håpet og drømmene byen representerer. Det var ikke mote, men politikk som inspirerte hype-merket til å lage denne hyllesten i bokform. Til Vogue sier designer Max Shiller at ønsket med boken er «å få leserne til å oppdage noe utover nye jeans og sko, og for å sette våre ideer om det moderne samfunn i kontekst».

Boken har et DIY-preg med en klipp og lim-estetikk som tar utgangspunkt i kollager laget av Robert Lindholms fotografier av mennesker og steder i New York. Boken inneholder også essays og street stylestylet med plagg fra Eytys vårkolleksjon. Alle modellene i boken er selvsagt ekte New Yorkere, funnet via Instagram.

Hovedbilde: The Gentlewoman

Les også: Melk & Honnings april-guide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer