Motemagasinet har plukket ut den norske motedesigneren Fredrik Tjærandsen og artisten Girl in Red.
Like før sommeren i fjor gikk filmer av en norsk motedesigners bachelor-kolleksjon viralt på internett. Central Saint Martins-student Fredrik Tjærandsen hadde skapt ballong-liknende kreasjoner som modellene brøt ut av på catwalken, slik at de ble omgjort til kjoler. Det var dette som fanget oppmerksomheten til alle fra redaktøren for Love Magazine Katie Grand, motefotograf Tim Walker og, visstnok, en hel haug av folk i Kina.
Nå er Tjærandsen plukket ut av det toneangivende motemagasinet Dazed som en av de mest lovende unge, kreative menneskene i 2020.
Men han er ikke den eneste nordmannen på lista: Også den populære artisten Girl in Red er å finne der.
Kåringen, som heter Dazed 100, retter spotlighten mot de aller mest kreative, høylytte og lidenskapelige innen millennials og generasjon Z. De påpeker også at de er ute etter folk som har filantropiske, kreative idéer. Derfor har hver person svart på hvordan de fremmer endring, tilknytning, inspirasjon og kreasjon i sitt arbeid.
Luksusvarer og kleskolleksjoner føles ikke relevant nå
På spørsmål fra Dazed om hvordan han ønsker å påvirke fremtiden, forteller Tjærandsen at han så langt har basert både livsvalgene og prosjektene sine på magefølelsen.
– Folk lever, etter min mening, på en måte som er unaturlig. Jeg skulle ønske at folk spurte seg selv litt oftere om de faktisk kommer til å føle seg tilknyttet til verden rundt seg, og seg selv, om de kjøper enda en bruk og kast ting, eller om det de i stedet higer etter er en emosjonell opplevelse.
– Mitt høyeste ønske er at arbeidet mitt gnister den type diskusjon og gjør at man får nye måter å tenke på og oppleve verden på, forklarer 24-åringen.
I disse koronatider har Tjærandsen bestemt seg for at det å skape luksusvarer eller en kleskolleksjon, mens folk sliter på et eksistensielt nivå, ikke føles relevant.
– Mer enn noensinne står det klart for meg at menneskeheten er avhengig av ekte relasjoner med andre og en tilknytning til sine omgivelser, noe som ikke kan oppnås gjennom det å kjøpe tomme produkter eller forbruke masse.
– Det kjennes utrolig presserende nå at vi må frigi oss fra denne unødvendige materialismen og gå over til en enklere, mer meningsfull måte å dele vårt arbeid og våre produkter på. Jeg ser på det som en spennende utfordring å skulle redefinere praksisen min så tidlig i løpet.
Dazed, som ble grunnlagt på starten av 90-tallet, har denne gangen gått sammen med skomerket Converse om Dazed 100 Ideas Fund. Kulturbransjen sliter spesielt i forbindelse med koronakrisen, og de ønsker derfor at man stemmer frem de man mener fortjener å få støtte til å jobbe videre med visjonen og prosjektet sitt. Summen er på 50 000 pund, tilsvarende 645 000 norske kroner.