Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Tilbakeslag for Paris’ luksusbutikker etter demonstrasjoner

– Du vil ikke shoppe på Louis Vuitton på Champs-Élysées mens biler brennes i gatene.

Etter ukesvis med voldelige demonstrasjoner over hele Frankrike opplever nå landets luksusbutikker et tilbakeslag. Protestene har nemlig gått hardt utover salget av luksusvarer i årets kanskje aller viktigste shoppingperiode. Det skriver The New York Times

Under demonstrasjonene forrige helg deltok riktignok færre enn tidligere, og mange mener demonstrasjonene nå ser ut til å avta etter femte helgen på rad. Medlemmer av grasrotbevegelsen «de gule vestene» står bak det som omtales som den verste sivile uroen i Frankrike på et tiår. I tillegg til sammenstøt med politiet har demonstrantene blant annet knust butikkvinduer, satt fyr på biler og vandalisert en rekke av Paris’ aller mest kjente severdigheter. Protestene er i all hovedsak rettet mot president Emmanuel Macron og hans økonomiske politikk med krav om blant annet bedre levekår for vanlige franskmenn.

Som en følge av demonstrasjonene har en rekke luksusbutikker i Paris holdt stengt, inkludert Kering-eide Gucci og Balenciaga. Også Lanvin-butikken nær Champs-Élysées har holdt stengt tre helger på rad.

«Denne tiden av året er den aller viktigste for omsetningen til Lanvin med desember som teller som minst to vanlige måneder med salg av varer på full pris. Man kan kanskje si at omsetningen online burde kunne dekke tapene våre, men når det kommer til luksus ready-to-wear er fysiske butikker fortsatt veldig viktig», sier Jean-Philippe Hecquet, toppsjef i Lanvin til den amerikanske storavisa

Mens verken Dior, Burberry eller Kering-gruppen ønsker å uttale seg om hvordan protestene har påvirket salget, bekrefter Chanel i det minste at deres butikker har blitt stengt som en sikkerhetsforanstaltning. Det franske luksusmotehusets kreative leder Karl Lagerfeld sa i et intervju med New York Magazine forrige uke at han «liker øyeblikket vi lever i, men ikke ‘de gule regnjakkene’ i gatene». 

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

«Du vil ikke shoppe på Louis Vuitton på Champs-Élysées mens biler brennes i gatene. Du vil ikke gå rundt med en Hermès-veske mens det foregår en voldelig protest», sier Mario Ortelli ved luksuskonsulentbyrået Ortelli & Company til Business of Fashion.

Det er ikke kjent akkurat hvor mye luksusbutikkene i den franske hovedstaden skal ha tapt på demonstrasjonene hittil. Men forhandlere på tvers av bransjer skal sammenlagt ha tapt rundt 1 billioner euro siden demonstrasjonene begynte, skriver storavisa. 

Hovedbilde: Chanel-butikken på Place Vendôme i Paris.

Les også: Ryktebørsen: Nyåpninger og nedleggelser

Siste saker

Mest lest nå
Les mer