Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Slik behandler du ull- og kashmirplagg

La ullen din holde seg like fin sesong etter sesong.

I Norge er det helt nødvendig med gode ullplagg for at vi kan føle oss varm og komfortabel gjennom vinterhalvåret. Heldigvis har vi flere flinke designere her i landet, som skjønner seg på behovet vårt – og som gjør sitt for å dekke det.

Men når vi først har investert i et fint ullplagg til garderoben vår – hva gjør vi da for at det skal holde seg fint? Vi har vel alle selv opplevd eller kjenner noen som har tatt fine ullgensere i vaskemaskinen og fått en tovet mini-versjon tilbake?

Plagg i ull og kashmir krever nemlig at vi tar godt vare på de og at vi har litt kunnskap om varen før vi setter i gang med vasken!

For at ullplaggene dine skal holde seg like fin denne sesongen som neste, har vi fått to av landets fremste designere til å dele sine ulltips. Med disse forhåndsreglene kan du ta godt vare på klærne dine og du trenger ikke ty til å sende plaggene til et renseri!

Ull er selvrensende

Supermodell Gigi Hadid i en ullkåpe fra ESP. @Gigihadid

– Ull er faktisk selvrensende, som gjør at lukt ikke setter seg så godt hvis man lufter plaggene. Dersom du skulle være uheldig og ha behov å vaske plaggene anbefaler vi håndvask på 30 grader med vaskemiddel som passer forull, som for eksempel Milo, sier Elisabeth Stray Pedersen designer bak ESP og legger til:

– Det viktigst med ull er å ikke vaske på for høy varme – da krymper den. Jeg anbefaler også å tørke flatt, da mye ull er strikk eller pleddstoff i vårt tilfelle og dermed svært tøyelig.

Stray Pedersen er kjent for sine lange kåper, skjerf og gensere i ull, så på dette feltet har hun god kontroll. Til Melk & Honning forteller hun at alt du har av strikk bør ligge oppbevart tørt og gjerne i en klespose som beskytter mot støv.

– Våre kåper som er vevet, oppbevares best på en bred henger- så det ikke blir for mye sig i skulderpartiet/ merker over tid, sier Stray Pedersen og fortsetter:

– Vi anbefaler også å børste plaggene med en klesbørste fra tid til annen, for å holde en smooth overflate. Ull er naturlige hår og derfor trenger den å gres innimellom. Da holder den seg pen over lang tid!

– Vask ullen minst mulig

– For å best ivareta ull- og kashmirplagg anbefaler vi at du vasker ullen så lite som mulig og gjerne luft plaggene mellom bruk, sier Marit Rotnes Angelfoss, produksjons sjef hos Cathrine Hammel.

Rotnes Angelfoss understreker at det kan være lurt å bruke en vaskepose på de mest delikate strikkeplaggene, for å beskytte best mulig mot en røff behandling i maskinen.

Hun forteller også at plaggene bør tørkes liggende, for at den ikke skal miste formen.

– En ullgenser er tung når den er våt og det vil synes på genseren om den har hengt. For mohair-strikk anbefaler jeg også å bruke en klesbørste og gre den lett for å bevare den fine effekten til mohairen. For annen ull bør du investere i en god nuppefjerner; dette vil hjelpe å holde genseren din fin som ny over flere år om du er flink å gå over når det trengs. Det er de ekstra lange fibrene/løse fibrene som danner nupper og etter å ha gått over med nuppefjerner et par ganger bør plagget bli stabilt og slutte å danne nupper. 

Feil behandling av plagg i ull og kashmir kan dessverre fort gi store og ødeleggende skader.

– Om du behandler ullplaggene feil risikerer du å krympe plagget, tove ullen og å slite ut ullen slik at det lettere blir hull, sier Rotnes Angelfoss og avslutter med:

– Du risikerer å korte ned på levetiden til plagget og potensielt ødelegge det helt.

Så ta godt vare på klærne dine, så holder de seg fine og varme år etter år!

Hovedbilde: Cathrine Hammel / @CathrineHammelOslo 

Les også: Designsamarbeid i motebransjen: En mangel på kreativitet? 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer