Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Abercrombie & Fitch modeller utenfor en butikk
Bilde: Hannes Magerstaedt/Getty Images

Abercrombie stenger butikker

Den kontroversielle kleskjedens storhetstid er over.

Syv av Abercrombie & Fitch sine store, internasjonale flagship-butikker skal stenges innen januar.

Abercrombie sine butikker i Brüssel, Madrid og Fukuoka stenges i forbindelse med at leiekontrakten går ut, mens London, Paris og München stenges lenge før leien går ut. Nylig ble det samme valget tatt i Düsseldorf.

For avhengige av turisme

The Financial Times melder at bakgrunnen for den amerikanske kleskjedens retrett, er at de er blitt hardt rammet av nedgangen i turisme.

Dette er en konsekvens av koronapandemien, som har ført til en betydelig salgsfall i butikkene som befinner seg på de typiske turistmålene.

Nå skal kleskjeden heller fokusere på en strategi over flere år som sørger for at de blir mindre avhengige av butikker med turistdrevne beliggenheter.

Abercrombie & Fitchs staselige butikk i Paris skal stenges. (Foto: Edward Berthelot/Getty Images)

Abercrombie, som også eier klesmerket Hollister Co., har over 800 butikker spredt utover Nord- og mellom-Amerika, Europa, Asia og Midtøsten.

De syv butikkene som skal stenges utgjorde kun ett prosent av butikk-inntektene i 2019 og ti prosent av selskapets butikkflater i kvadratmeter. Når disse butikkene stenges, sparer Abercrombie rundt 85 millioner dollar i leie.

Kontroversielt image

Historisk sett har kleskjeden blitt forbundet med to ting: sterkt parfymerte butikker og toppløse, mannlige live-modeller. Det var mildt sagt effektive knep for å få folk inn i butikkene.

Etter hvert fikk Abercrombie dog kritikk for sin kontroversielle bruk av toppløse modeller i butikkene, og for å være et sexy klesmerke «bare for vakre mennesker».

I 2015 ga de til slutt slipp på denne delen av merkevaren sin og droppet toppløsmodellene for godt. Da lovet de også å fokusere mer på mangfold og roe ned det seksualiserte imaget sitt.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

En rekke kjendiser har forøvrig vært kampanjemodeller for Abercrombie i sin ungdomstid, dog i en mye mer påkledd versjon.

Blant dem finner man Taylor Swift, Jennifer Lawrence, Channing Tatum og Emma Roberts.

Bilde via Abercrombie & Fitch
Bilde via Abercrombie & Fitch

Les også: Donald Trump raser mot amerikanske motemagasin

Siste saker

Mest lest nå
Les mer