Det er liten tvil om at stor ørepynt har vunnet over små for tiden. Vi har tatt tempen på trenden og snakket med norske designere om hvorfor de lager nettopp store øredobber.
Tekst Hanna Willoch
Hovedbilde: J.W.Anderson SS’17
«Bling bling», nei det er ikke gulltenner eller diamanter vi tenker på, men store markante øredobber som noen ganger veier mer en øreflippen kan se ut til å tåle. De store statement-øredobbene er i vinden, og skyver dermed sine små søsken ut av bildet. Nå har trenden nådd den norske kysten, og landets designere forteller deg hva du skal pryde ørene med fremover: Det er stort.
Kanskje har du sett det på din favorittblogger eller én du har en skjult kjendiscrush på. Darja Barannik, Elise by Olsen, Tsutsumi Hoang, Madeleine Holth, Janka Polliani og Julie Bergan. Hva har de til felles? De har brukt dette alle sammen.
Innkjøpssjef hos Høyer og blogger Annabel Rosendal, kan bekrefte at øredobber som både er modig, gigantisk og særegen, herved har tatt over for den lille og mer diskré versjonen.
– Nå er trenden jo større øredobber jo bedre, jo mer quirky jo bedre, jo mer annerledes jo bedre. Det kommer alltid en motreaksjon når noe har vært veldig populært, sier Annabel Rosendal, innkjøpssjef hos Høyer og blogger.
Går vi 10 år tilbake i tid ble det danske smykkemerket Line og Jo lansert. Året er 2007 og det kan se ut til at alle åpner øynene opp for små, enkle og diskré øredobber. De små skal sitte i flertall oppover ørene og er på størrelse med linser og kikerter.
Så, i 2013, introduserer Raf Simons i Dior sin høstkolleksjon med én øredobb for ett øre. Den er stor, på en markant og massiv måte. I dag fortsetter statement-øredobber å finne veien inn i kolleksjonene, blant annet hos J.W Anderson og Isabel Marant.
– Jeg har sett at typiske motehus som ikke lager smykkekolleksjoner i utganspunktet, plutselig nå har store statement-øredobber som en del av ready-to-wear-kolleksjonen, forteller hun til Melk og Honning.
Hva tror du det skyldes?
– Med ørepynten kan du fullføre looken på showet eller det kolleksjonen er inspirert av. For eksempel kan det være at det var mye rødt i en kolleksjon, så da lager designeren en rød statement-ørepynt. Så enkelt som det.
Statement-øredobben er tydelig nok til å bære antrekket alene og gir dermed også folk muligheten til å ha noe fra en designer som man kanskje ikke har råd til eller ikke har behov for å kjøpe hele kolleksjonen til.
– Statement-øredobben er også en mulighet for kunden å kjøpe seg en del av looken hos et merke uten å ta den helt ut, men likevel få en del av utrykket. Det som er ganske fint er at man kan være veldig basic, som passer en mer skandinavisk look, og så kan man «spice» det litt opp med disse øredobbene, fortsetter Rosendahl.

Annabel Rosendahl
Scrunchie- og belte-øredobber i nylon, metall og plast.
I 2017, ser det ut til at flere norske designere mener at store og unike øredobber er det som skal dingle fra øreflippene fremover. I Norge har fjorårets vinner av Bik Bok Runway Awards, Anne Karine Thorbjørnsen, blitt populær med sine «glitzy» øredobber som kom høsten 2016, sett på blant annet programleder og DJ Christine Dancke. AKTs øredobber minner om sukkertøy og ligger innenfor prisklassen til de som vil ha en bit av moteverdens godteri; statement-øredobben, uten å tømme lommeboken.
Den norske designeren og stylisten Michael Olestad Nybråten, som designer klær under merket Michael Olestad, har fokusert på øredobber som det eneste han selger i nettbutikken sin akkurat nå.
– Jeg kan jo merke at øredobber er litt mer tilgjengelig for kunden enn et designerplagg, sikkert fordi de er billigere. Det er greit, for øredobbene er noe som jeg lager selv, så da er jeg ikke avhengig av produksjonen fra andre og det bli lettere å få produktet ut.
Øredobbene han har designet er lekne og fargerike og ikke minst store. Det er spiral-øredobber i Swarowski-krystaller, scrunchy-øredobber i bioplast og belteøredobber i nylon, metall og sølv. Men Michael kaller ikke øredobbene for statement-øredobber.
– Jeg har aldri tenkt at jeg lager statement-øredobber, men jeg ville ikke lage små øredobber for jeg føler ikke det er det jeg er best på. Jeg tenker at det man gjør nå i begynnelsen er ganske synlig, og at øredobbene derfor må være spesielle nok til at folk syntes de er spennende. Men at jeg syntes de er fine er det viktigste, til og begynne med i alle fall.
Er du selv inspirert av at store øredobber er populært i det internasjonale motebildet nå?
– Nei, egentlig ikke. Jeg har jobbet med smykker kjempe lenge, det var det første jeg gjorde før jeg begynte å lage klær. Det føles bare naturlig.
Les også: – Jeg liker veldig godt ting som skinner! – Les om Annie Berners smykkemerke

Michael Olestad-øredobber
– Jeg fant aldri store nok øredobber, med nok glitter og nok sølv. Så jeg tenkte: Herregud, da bare lager jeg de selv.
En annen norsk designer som kaster seg på øredobb-trenden er Cathrine Børter, som jobber som designer for Fall Winter Spring Summer. Øredobbene hun har laget er et lite prosjekt hun startet med mens hun var i mammaperm.
Cathrine kaller øredobbene Pearl Octopussy fordi de minner en blekksprut. Designeren mente det manglet riktige statement-øredobber, og tok derfor saken i egne hender.
– Min personlige stil er veldig maksimalistisk. Jeg fant aldri store nok øredobber, med nok glitter og nok sølv. Så jeg tenkte at herregud da lager jeg de bare selv. Og så var det egentlig bare en bonus at så mange andre også syntes de var kule.
Derfra dykket hun inn i inspirasjonen fra havet, med referanser til krystaller som glitrer og selvlysende elementer slik som hos algene. Slik ble det håndlagde øredobber av glassperler fra Tsjekkia. Cathrine har lagt merke til den store øredobb-trenden og at folk liker den.
– Jeg ser selvfølgelig også at det har vært en trend, helt klart. Man har jo blitt påvirket av det og. Men jeg så også at det var en mulighet for å nå et publikum, eller få en liten kundegruppe. Vi får se hvordan det utvikler seg, hvor lenge det varer, om disse øredobbene holder eller om det blir armbånd neste gang.
Enn så lenge fortsetter nok produksjonen av øredobbene som er store, unike og trekker oppmerksomhet til den som bruker dem og til øredobben i seg selv.
– Jeg merker at vi selger mer statement-øredobber nå enn før. Vi har kjøpt inn et merke som heter Anton Huenis i lang tid, men ikke så mange har turt å bruke det. Nå merker vi absolutt at vi selger mye mer av det vi har, og at statement-øredobber også er mer tilgjengelig i andre kolleksjoner ved at flere merker kommer med sin versjon av smykket, forteller Annabell.
Som blogger, liker du selv å gå i statement-øredobber?
– Jeg er litt vanedyr om morgenen og har mange hull i ørene, så jeg har noen mindre øredobber som oftest sitter i. Men jeg skal absolutt bli flinkere fremover og det blir jo også fler og fler statement-øredobber når det kommer mer og mer på markedet. Det handler om å finne noe som passer en selv. Jeg leter fortsatt etter de perfekte.

Influenceren Janka Polliani, som også stadig blir sett med statement-øredobber
Les også: Eksklusivt intervju med stjernenes favorittsmykkedesigner