Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå trender spikermatter
Miranda Kerr har hekta på spikermatter. Foto: Instagram/@mirandakerr

Nå trender spikermatter

Jennifer Lopez, Kardashian-søstrene og Miranda Kerr er hekta på spikermatter.

Spikermatte, akupressurmatte, akupunkturmatte – kjært barn har mange navn.

Opprinnelig en indisk oppfinnelse med stålspikre, er disse myke mattene med tusenvis av små plastpigger designet for å treffe kroppens triggerpunkter, eller muskelknuter, og løse opp spenninger. Og kjendisene digger dem.

Damer som Jennifer Lopez, Kardashian-søstrene, Miranda Kerr, Elle Macpherson og Britney Spears skal alle være hekta på mattene, skriver Grazia.

Miranda Kerr har hatt hekta på spikermatter i mange år
Miranda Kerr hadde dilla på spikermatter allerede i 2015. Foto: Instagram/@mirandakerr

Det alternative har trendet i flere år, til tross for at det er knyttet kontroverser til om det fungerer eller ikke. Alt fra helende krystaller til kollagenpulver og tvilsomme Instagram-guruer som gir helsetips.

Spikermatter skal fungere på alt fra hodepine og stiv nakke til å redusere cellulitter og øke forbrenning, blodsirkulasjon og oksygenopptak.

Det finnes både spikermatter og spikerputer. Til felles har de at etter rundt ti minutter med svie eller lett ubehag, skal det utløses endorfiner i kroppen slik at man får en avslappende, god følelse. Noen sovner til og med på spikermatten sin.

Men har de egentlig noe for seg?

– Det ligger masse akupunkturpunkter for alle organer langs ryggraden. Organene jobber alltid i et system med hverandre, sier Camilla Berntsson, akupunktør ved Phoenix Klinikken og Kjernekraft i Oslo til Melk & Honning.

– Om vi har balanse i organene og de samarbeider, er vi friske og har det bra. Om de ikke gjør det, blir vi syke. Stagnasjon er lik smerte i kropp og sjel, mens flyt er lik helse og velvære.

Hun forteller at mens man innen kinesisk medisin har en tankegang hvor man jobber med å holde seg friske, har man her hjemme en tankegang hvor man er frisk, og først når man blir syk så går man til legen.

Har spikermatter noe for seg?
Camilla Berntsson. Foto: Privat

– Tror ikke spikermatter gjør underverker

– Når jeg setter en nål i et akupunkturpunkt, er det for å balansere. Akupukturnålene skal penetrere inn en viss dybde for riktig effekt. Men jeg tenker at en spiker på et slikt punkt kanskje vil ha en lignende effekt, fortsetter Berntsson.

Spikermatter har ifølge akupunktøren få bieffekter. Grunnen til at man kan sovne på en spikermatte, er ganske enkel.

Les også
M&H toppliste: 9 fine skjorter vi ønsker oss nå

– Vi er jo veldig aktive gjennom hele dagen og ganske på alerten. Når man sovner på spikermatten, er det fordi musklene slapper av. Da slapper hele nervesystemet av, og da blir vi også trøtte.

Hun synes spikermatter er «et ypperlig verktøy for å holde i gang flyten, stimulere det indre litt og holde seg friskere».

Dersom man velger å kjøpe kostbare spikermatter, synes hun det derimot er en dyr trend som lover for mye.

– Det er en bra trend at vi tenker mer på helsen og gjør flere ting for at vi skal ha det bra, men jeg tror ikke spikermatter gjør underverk.

Les også: Har motebransjen fått krystaller på hjernen?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer