Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er måten The Crown fremstiller ekteskapet mellom prinsesse Diana og prins Charles på riktig?
The Crown. Foto: Des Willie/Netflix

Slik var egentlig forholdet mellom prinsesse Diana og prins Charles

– Det var tre av oss i ekteskapet.

Det har vært skyhøye forventinger knyttet til den fjerde sesongen av Netflix-suksessen The Crown. Mens de første sesongene har fokusert på unge dronning Elizabeth på 50-tallet og prinsesse Margarets trøblete kjærlighetsliv på 60-tallet, er det forholdet mellom prins Charles og Diana den nyeste sesongen i stor grad handler om.

Obs: Denne saken inneholder spoilers.

Den relativt unge tronarvingen i tidlig 30-årene skal ha fridd til en purung Diana Spencer etter å bare ha møttes et titalls ganger. I serien er det ikke tegn til romantiske gester eller hete omfavnelser verken før bryllupet, eller i ekteskapet. Kun tørre kyss på kinnene fra tid til annen. De gifter seg i 1981, men ble skilt allerede i 1996. Ett år senere døde lady Di i den tragiske bilulykken i Paris.

Er måten The Crown fremstiller ekteskapet mellom prinsesse Diana og prins Charles på riktig?
Fra kunngjøringen av forlovelsen mellom Diana Spencer og prins Charles 24. februar 1981. Foto: Tim Graham via Getty Images

The Crown fremstiller forholdet mellom prins Charles og prinsesse Diana som anstrengt. Et nærmest påtvunget ekteskap fra Charles sin side, som føler seg presset av familien sin. Kanskje særlig fra sin onkel, Louis Mountbatten, som ble drept av Irish Republican Army i 1979.

For 18 år gamle Diana virker som den perfekte kone, som kan bli den ditto perfekte dronning en vakker dag. Det resulterer imidlertid i en prins preget av sjalusi over å stå i skyggen av kona, som ble elsket av folket.

Serien foreslår også at «den grublende og drøvtyggende Charles og den sjenerte, men karismatiske Diana» var en «mismatch fra starten av, forverret av hva serien presenterer som hans grusomme likegyldighet, og inntrengningen fra den tabloide pressen», skriver NBC News.

I scenen hvor forlovelsen mellom de to kunngjøres, spør en journalist det tilsynelatende lykkelige paret om de er forelsket. Hvorpå 19 år gamle Diana svarer «selvsagt», mens Charles legger til «Hva nå enn det betyr». Dette skjedde også i virkeligheten, bare at paret lo det hele bort. Diana skal i ettertid ha innrømmet i et intervju at hennes tilkommendes kommentar var «traumatiserende», skriver Harper’s Bazaar.

Under er intervjuet med den berømte uttalelsen.

I serien blir også eks-kjæresten Camilla Parker-Bowles, som i dag er gift med prins Charles, fremstilt som en elskerinne og drømmedama som han kunne snakke fortrolig med om ekteskapsproblemene sine. Og som han fortsatte utroskapen med gjennom hele ekteskapet med Diana.

Slik var ekteskapet mellom Diana og Charles
The Crown har gjort seg flid med å gjenskape antrekkene til Diana og Charles. Foto: Des Willie/Netflix

Det er imidlertid ikke alle enige i.

– Han ga opp Camilla før han giftet seg med Diana, sier historiker Sally Bedell Smith til NBC News.

Smith viser til et tv-intervju som Charles gjorde i 1994, hvor han innrømmer å ha vært utro mot Diana kun når det ikke var noen vei tilbake etter at ekteskapet «hadde falt i grus». Prinsen skal ha gjenopptatt forholdet sitt med Camilla i 1986, kun fem år etter det storslagne bryllupet med over 750 millioner tv-seere verden over.

Fremstiller serien ekteskapet riktig?
Prins Charles og prinsesse Diana under deres siste offisielle reise sammen, til Sør-Korea i november 1992. Foto: Tim Graham via Getty Images

Hvor lenge utroskapen mellom prins Charles og Camilla egentlig skal ha pågått, er det ingen som vet helt sikkert. Men at Diana var smertelig klar over det, er det ingen tvil om.

I det berømte tv-intervjuet hun gjorde med BBC-journalist Martin Bashir 20. november 1995, uttalte hun: «Det var tre av oss i dette ekteskapet, så det var litt trangt». På spørsmål om hvordan hun visste om utroskapen, takken hun den kvinnelige intuisjonen sin. Intervjuet ble sett av nesten 23 millioner mennesker, og er fortsatt den dag i den det mest sette programmet på BBC noensinne.

Venner av prins Charles har den siste tiden slaktet serien for dens feilaktige fremstillinger. Og det britiske kongehuset selv skal heller ikke være særlig fornøyde, skriver Daily Mail.

– Det er ingen som forteller nyanserte historier. Alt er veldig to-dimensjonalt. Dette er å trolle på et Hollywood-budsjett. Seerne burde ikke lures til å tro at dette er riktig fremstilling av hva som faktisk hendte, sier en av prinsens venner til avisen.

Les også: Slik får hun it-sveisen i Netflix-serien alle snakker om

Siste saker

Mest lest nå
Les mer