Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Melk & Honning

Slik lager du sommerdrinker med rosévin som en proff

Visste du at rosévin faktisk er perfekt i cocktails?

Mange tenker nok ofte på jentekveld på balkongen med ost og kjeks når man hører ordet rosévin. For den blir ofte fremstilt som en feminin vin for damer.

Men det er ikke nødvendigvis tilfelle.

Tommy Gomez, restaurantsjef på Mohn på Filipstad Brygge ved Tjuvholmen i Oslo, mener vinen har fått et ufortjent rykte på grunn av rosafargen.

– Rosévin er digg hvis man finner en god en. Selv liker jeg en med skallkontakt som er litt mer rocka. Men man må dykke ut i den verdenen for å finne de vinene man liker, sier han til Melk & Honning og fortsetter;

– Tidligere produksjon av rosévin på 80- 90- og tidlig 00-tallet var veldig fruktig. Nå er rosé syrligere og tørre og noe helt annet enn den som pleide å være så søt.

Tommy Gomez
Tommy Gomez har 20 års erfaring fra utelivsbransjen. Foto: privat

Han forklarer at man med vin med skallkontakt også bruker skallet, ikke bare druen, når man fermenterer vinen. Slik får rosévinen mer stramhet.

Selv synes han det er et statement om også mannfolk drikker rosévin.

– Jeg personlig synes du er tøff hvis du har selvtillit og tør å drikke rosé.

Man kan lage drinker på alt, og rosévin er intet unntak, ifølge Tommy.

– Det finnes ingen grenser! Rosé er stort sett midt i mellom rød- og hvitvin, men nærmere hvitvin – selv om den som regel er lagd på røde druer.

Mange tenker nok mest på Frankrike når man hører ordet rosé, men det finnes mange gode roséviner fra land som Sør-Afrika, USA, New Zealand og Chile. Chilensk rosévin har gjerne et mer «macho» uttrykk på vinen.

Her er Tommys to digge sommerdrinker med rosévin:

Fanta Rosé

– Dette er min take på en Fanta Rosé cocktail, som er som en konsentrert Fanta Rosé. Siden det ikke er noe sterk sprit i, er det en perfekt dagtidscocktail.

Slik lager du cocktails med rosévin
Fanta Rosé. Foto: Melk & Honning

Dette trenger du:

Circa 4 cl ferskpresset appelsinjuice

1,5 cl Aperol

1,5 cl Lillet eller annen tørr vermut

1 cl sukkerlake

5 cl rosévin

Slik gjør du:

– Hell alle ingrediensene i en shaker med masse is. Jeg pleier å smake før jeg shaker. Sukkerlake kan justeres alt etter hvor søtt man vil ha drinken. Rist hardt og dobbeltsil over et cocktailglass. Pynt med litt appelsinskall eller en appelsinskive – men man må ikke pynte hvis man ikke vil.

Rosé Mojito-ish

– Dette er en slags Mojito, men ikke så sterk siden vi fokuserer på rosévin. Også denne er perfekt å drikke på dagtid.

Rosé Mojito-ish
Rosé Mojito-ish. Foto: Melk & Honning

Dette trenger du:

Mynte

1,5 cl sukkerlake

2 cl limejuice

1 cl Cointreau

5 cl rosévin

Sodavann

Slik gjør du:

– Ha en god del mynte oppi shakeren. Hell i alle ingrediensene og is. Rist hardt og sil over et highballglass med isbiter. Bruk gjerne knust is hvis du har, men man må ikke. Hvorfor gjøre det komplisert når man kan gjøre det enkelt? Topp med litt sodavann og pynt med mynte.

Les også: 5 Champagne og decent musserende til sommerkveldene

Siste saker

Mest lest nå
Les mer