FHI anbefaler bruk av munnbind, men kan man lage sine egne tøymunnbind?
FHI anbefaler bruk av munnbind i visse situasjoner. Her fra moteuken i København forrige uke. Foto: Raimonda Kulikauskiene/Getty Images

Er det innafor å lage egne munnbind?

Skyhøye priser får folk til å finne frem symaskinen, men anbefalingene er uklare.

Regjeringen la fredag frem anbefalinger om bruk av munnbind når det ikke er mulig å overholde 1-metersregelen. Debatten om bruk av munnbind har gått hyppig her til lands, og Norge var på et tidspunkt et av de få landene i verden der helsemyndighetene ikke anbefalte munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte.

Nå er altså en anbefaling her, men med priser som er skutt i været den siste tiden og tomme lagre mange steder, er det et alternativ å lage egne munnbind?

Klesdesigner syr munnbind

Klesdesigner Kjell Nordström, kjent som Baron von Bulldog, står bak denne enkle DIY-oppskriften på hjemmelagede munnbind av tøy. Den er utviklet med veiledning fra helsepersonell på Ullevål sykehus.

Sammen med blant andre Jenny Skavlan, har den svensk-norske designeren vært med på Sy for helse som ble opprettet som en nasjonal dugnad der sykyndige kan komme i kontakt med profesjonelle som har behov for smittevernutstyr i forbindelse med Covid-19.

I en post på sin egen Facebook-profil kommer Nordström med tydelige ønsker til myndighetene. Særlig understreker han at prisen på munnbind må nedjusteres:

«Folk må faktisk ha råd til å beskytte seg selv og andre. Det er helt tragisk hvis det er økonomi som skal bestemme hvem som blir smittet av Covid-19», skriver han.

Nordström skriver videre at han håper FHI snart vil teste ulike hjemmelagde tøymasker, slik at det blir lettere å velge.

«Her trengs det mer informasjon om hvilke munnbind/ansiktsmasker man anbefaler, og klare direktiv til de som ønsker å sy selv», avslutter han.

Stor etterspørsel etter broderte munnbind

Det norske klesmerket Oslo Unbranded er et av mange lokale initiativ som produserer ansiktsmasker i Norge. De jobber med å kontinuerlig oppdatere maskene sine etter undersøkelser, retningslinjer og krav fra utlandet.

Les også
Få sunt og vakkert hår med Isabella Schack
Oslo Unbranded. Foto: @roise.foto

– Vi bruker økologisk, tettvevd bomull og maskene er sydd i to lag. Vi har ikke testet de i laboratorium, men en studie gjort på Duke University viser at bomull er blant de beste materialene å ha i tøymunnbind fordi stoffet gir god beskyttelse og er bra nok filter i seg selv, avhengig av tykkelsen på materialet, sier Ingrid Emma Klæboe Jacobsen og Mari Nickoline Floden til Melk & Honning.

De hadde i utgangspunktet ingen intensjon om å produsere tøymasker, men god respons på en Instagram-post med to egenproduserte masker gav inspirasjon til å fortsette. Det var mange som ønsket å bestille maskene med broderi på.

– På det tidspunktet, i mars-april, ble det fortsatt diskutert om munnbind er effektivt for å beskytte en selv mot smitte. Samtidig var det en større enighet om at de beskytter andre mot en selv.

https://www.instagram.com/p/CAdhc1CAheP/?utm_source=ig_web_copy_link
Foto: @oslounbranded/Instagram.

Duoen mener bruk av tøymunnbind kan fungere som en visuell påminnelse om viruset, og som en oppfordring til å opprettholde god håndhygiene og sosial distansering. De legger til at munnbind av tøy gir en oppløftende mulighet som medisinske munnbind ikke gjør:

– For å se det positive i en ellers absurd situasjon kan jo tøymasker fungere som et personlig uttrykk og et kreativt statement.

Ikke alene

Oslo Unbranded er ikke det eneste norske merket som nå produserer opp tøymunnbind. Både byTiMo, den norske designeren Synnøve Mo og nyoppstartede Murlong Cres lager tøymasker – mange med restestoff.

Se dette innlegget på Instagram

Safety first @bytimo #spons

Et innlegg delt av Maria Mena (@mariamena_official)

Også Jenny Skavlans Fæbrik har lansert mønster på munnbind man kan laste ned gratis og sy selv. De viser til FHI sine retningslinjer når det kommer til informasjon om hva slags stoff man bør bruke.

Les også
Moo-ve over leopard: Våre favoritter i kuprint

– Tekstilbransjen bør forholde seg nøytral

Linda Refvik, prosjektleder i Tekstilaksjonen, mener tekstilbransjen bør forholde seg nøytral når det kommer til å oppfordre til bruk av tøymunnbind. Dette fordi man foreløpig ikke har nok kunnskap om de er beskyttende nok.

– Jeg synes det er fint at det deles oppskrifter på hvordan å lage egne munnbind og at det oppfordres til at folk tar vare på seg selv og andre. Dette kan også skape mer aksept rundt det å gå med maske, sier hun.

Linda Refvik. Foto: Fushion Oslo

Likevel, inntil man får kliniske bevis for hvilken effekt tøymunnbind har sammenlignet med medisinske, tror jeg man skal være forsiktig med å stille seg bak en anbefaling.

Hun trekker frem at munnbind i befolkingen har en smittereduksjon på anslagsvis 40 prosent, mens dersom man holder én meter avstand reduserer man smitterisikoen med hele 80 prosent – som helse- og omsorgsminister Bent Høye også understreket under pressekonferansen fredag.

Anbefalingen om bruk av munnbind når 1-metersregelen ikke kan overholdes kommer altså i tillegg til andre smitteverntiltak.

–Det er ikke bra om tekstilbransjen anbefaler noe som ikke funker. Vi må rette oss etter helsemyndighetene.

Refvik er derimot enig i at dagens skyhøye priser på munnbind til engangsbruk er problematiske.

–Prisen på én meter stoff og en pakke engangsmasker kan jo være den samme, og det sier jo sitt. Poenget med å bruke masker er likevel borte dersom det ikke skulle ha noen beskyttende effekt, understreker hun.

–Alle må være forsiktige, og benytte seg av muligheter for å beskytte seg selv, sier Refvik avslutningsvis.

Les også
Våre favorittplagg i Butter Yellow

Er tøymunnbind egentlig bra nok?

Fredagens anbefaling om bruk av munnbind i enkelte situasjoner gjelder også tøymunnbind.

WHO og det europeiske standardiseringsorganet CEN har kommet med anbefalinger for hvilke egenskaper ikke-medisinske munnbind for bruk i befolkningen bør ha. Helsedirektoratet har lagt ut følgende anbefalinger for ikke-medisinske og hjemmelagde munnbind fra WHO. Dersom du vil lage egne tøymunnbind, anbefaler helsemyndighetene at du følger disse anbefalingene:

  • Masken bør bestå av tre lag.
  • Det innerste laget bør bestå av et materiale som suger opp fukt/dråper du puster ut – som bomull.
  • Mellomlaget bør bestå av et filter av et ikke-vevd materiale som polypropylen.
  • Det ytterste laget bør bestå av et vannavstøtende/ikke-absorberende materiale som polyester eller polyesterblanding

Se WHO sin video med informasjon om hvordan du kan sy munnbind selv (på engelsk).

FHI skriver på sine nettsider at det ikke er kjent hvor god filtreringsevne ikke-medisinske munnbind har, sammenlignet med medisinske munnbind.

De har laget denne plakaten for korrektur bruk av tøymunnbind:

Les også: Slik bidrar motebransjen i kampen mot koronaviruset

Siste saker

Mest lest nå
Les mer