Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik beskytter du huden i påskesola

Beskytt deg i påskesola

– Det viktigste produktet man kan bruke for en sunn hud som ser ung og frisk ut er daglig solkrem med høy faktor.

Enten du skal tilbringe påsken på fjellet eller i byen gjelder det seg å beskytte seg mot solens farlige stråler. Men hvordan velger du egentlig riktig solkrem? Hvor mye er nok og hvor ofte? Og hvilken faktor bør du velge?

Vi har snakket med ekspertene.

Hvorfor bruke solkrem?

Solbeskyttelse er både enkelt og viktig for å forebygge og forhåpentligvis unngå ulike typer for hudkreft som i verste fall kan være livstruende, forteller Ann Kristin Stokke, fagansvarlig ved Skintific til Melk & Honning.

– Men også for å hindre andre hudskader som solen forårsaker. Hyperpigmentering, dehydrering, linjer, rynker, slapt vev og så videre er alle typisk tegn på en solskadet hud.

Stokke mener det viktigste produktet man kan bruke for en sunn hud som ser ung og frisk ut er daglig solkrem med høy faktor.

– Både UVA og UVB-stråler fører til dannelse av rynker, livløs og matt hud, men kan også lede til hudkreft som i verste fall kan være dødelig, sier Michael Zangani ved ZO Skin Health.

Han understreker at det gjerne er den såkalte hverdagssolingen som er problemet, og oppfordrer som Stokke til å bruke solbeskyttelse året rundt.

Hvordan velge riktig solkrem?

Beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler er viktig, mener Stokke. Hun mener man bør velge en solkrem som også er vannresistent, og med fordel en som inneholder vitaminer og andre antioksidanter som vil gi tilleggsbekyttelse mot solens frie radikaler.

Unngå solkremer som inneholder parfyme eller stoffer som tetter porene, tipser hun. Det kan gi irritasjoner og kviser. Har du veldig sensitiv hud kan du med fordel velge en solkrem fysisk filter.

– Til ansiktet bør du gå for en solkrem tilpasset din hud. Er du disponert for uren hud og kviser, velg en mattende og oljefri solkrem. Har du tørrere hud, velg en solkrem som er rikere med mer pleiende og nærende stoffer. Er du opptatt av å forebygge og beskytte mot aldringstegn, så gå for en high tech-solkrem med mye antioksidanter, hyaluronsyre og peptider, sier Stokke.

Hun anbefaler minimum solfaktor 15 i henhold til Kreftforeningens råd.

– Solfaktor 15 blokker ut 93 prosent av UVB-strålene. Dobler du til faktor 30 dobler du ikke beskyttelsen, men oppnår cirka 97 prosent. SPF 50 beskytter omtrent 1 prosent mer. Det er bedre å smøre seg ofte og generøst med faktor 15 enn sjeldent og lite med faktor 30 til 30. Husk at produktet også må ha UVA-beskyttelse medium eller high for å beskytte mot UV-strålene som går dypest ned i huden.

Zangani mener valg av type solkrem er avhengig av årstider og hvor man befinner seg, men også hudtype.

– Har man anlegg for akne eller har fet hud bør man velge solkrem som er egnet for en slik hudtype.

Han forteller at det i dag finnes både kjemiske og fysiske filtre som er godkjent, og understreker at solkremen skal inneholde faktorer som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler.

– Når man også vet at det ved soleksponering dannes rikelig med frie oksygenradikaler vil også antioksidanter kunne hjelpe huden med å reparere eller forebygge skader. Slike solkremer er ikke bare beskyttende, men bidrar også til å reparere skadene.

Hvor ofte bør du smøre deg?

– Studier viser at mellom kl 10 og 16 er solen på sitt sterkeste, og at i de timene bør man være ekstra flink til å beskytte seg. Men her varierer det også etter hvor man befinner seg og årstid, sier Zangani.

Han understreker at man bør smøre seg ca hvert 60-90 minutt. Dersom man bader eller er fysisk aktiv bør man smøre seg oftere. Husk at solbeskyttelse ikke bare er solkrem. Skygge, klær og solbriller er vel så viktig, minner hudlegen om.

– Smør deg 30 minutter før du går ut, og smør deg rikelig og ofte nok, sier Stokke.

Hun mener de fleste bruker for lite solkrem, og får ikke dekket godt nok.

– Bruk en stor mengde SPF30 til kroppen og påfør på nytt annenhver time eller etter bading og trening. Som en tommelfingerregel pleier kremer å gi bedre beskyttelse enn spray, avslutter hun.

[soliloquy id=’69702′ type=’gutenberg’]

Hovedbilde via Vogue.

Les også: Glossier verdisettes til mer enn 1 milliard dollar

Siste saker

Mest lest nå
Les mer