Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Lil Nas X djevelske sneakers er ute i hardt vær
Foto: David Crotty/Patrick McMullan via Getty Image

Skaperne av Lil Nas X satan-sneakers saksøkes av Nike

Djevelsk DIY kan ende med erstatningskrav.

Fredag før påsken slapp Lil Nas X sin nye singel Montero (Call me by your name). Musikkvideoen til låta viser blant annet at rapperen forfører selveste djevelen med en lap dance og til sist dreper han. Dette har selvsagt fått masse oppmerksomhet og den drøyt tre minutter lange videoen har per nå blitt sett 90 millioner ganger.

The Guardian kaller han «verdens mest kontroversielle pop stjerne akkurat nå». Selv uttalte han i forbindelse med låtslippet at han håpet å normalisere skeivhet med musikkvideoen. Konservative stemmer mente han i stedet drev med djeveldyrking, mens andre reagerte på den seksuelt ladete viben 21-åringen nå frontet.

Mens stormen rundt Lil Nas X pågikk, droppet det Brooklyn-baserte kreative byrået MSCHF noen helt spesielle satan-sneakers.

Les også: MSCFH har laget Birkenstocks av ekte Birkin-vesker

Dette er customized Nike Air Max 97s som visstnok skal inneholde én dråpe menneskeblod. I front henger et pentagram mens det på siden står skrevet Luke 10:18. Det peker mot bibelverset som sier «I saw Satan fall like lightning from heaven». Det ble bare sluppet 666 stykker til hele 1018 dollar, tilsvarende 8700 kroner. Alle ble snappet opp i løpet av ett minutt.

Lil Nas X har gjort en photo shoot der han holder satan-sneakersene og frontet dem via sine egne sosiale medier.

Det har fått folk til å reagere kraftig. Både politikere og helt vanlige folk har kommentert og tweetet. Lil Nas X har valgt å svare på noe av det, som kom fra en guvernør:

Nå har også Nike kommet på banen. Sportgiganten liker tydeligvis dårlig at skoene deres blir brukt i denne forbindelsen. For MSCHF har selvfølgelig ikke bedt om tillatelse til å leke seg med djevelsk DIY, for så å kapitalisere på det.

Det hele har endt med at Nike har saksøkt det kreative byrået. Lil Nas X står ikke blant de anklagede.

Ifølge Business of Fashion mener de det er snakk om varemerkekrenkelse, i tillegg til såkalt dilution som vil si at Nike mener MSCHF er med på å ødelegge eksklusiviteten ved deres merke. Kort tid etter tok en føderal dommer den amerikanske sportskjempen sin side, og satte en midlertidig stopper for alle videre utsendelser av de solgte satan-sneakersene.

Les også
Chanel åpner egne butikker for stamkundene sine

Liberale stemmer mener ifølge BoF at Nike viser tydelige tendenser til homofobi og konservatisme. De ser på joggeskoene som en del av en aktivistisk performance fra Lil Nas X sin side, som retter søkelyset mot demoniseringen av skeiv identitet.

Lil Nas X med satan-sneakers som har skapt voldsom kontrovers i det siste
Foto: Lil Nas X – MSCHF – Twitter @LilNasX

Motebusinessnettstedet påpeker at det ikke er første gang MSCHF har skapt særegne sneakers av Nike-modeller. I 2019 lagde de en spesialversjon som fikk kallenavnet «Jesus-sneakers», som det ble påstått at inneholdt hellig vann. Disse kom i et mye mer begrenset opplag – bare 25 – men ble en av årets mest googlede sneakers-modeller. Det fikk ikke Nike til å gå bananas, så det er tydelig at djevel-aspektet gjør det hele hakket verre.

Business of Fashion mener videre at valget om å saksøke byrået vitner om at Nike ikke har fingeren på pulsen blant den unge generasjonen.

DIY og customization er et av de viktigste elementene ved spesielt generasjon Z. Ved å ta offentlig avstand fra kreative krumspring slik som dette, kan de også ende opp med å vende ryggen til en del unge forbrukere.

Se musikkvideoen til Lil Nas X – Montero (Call Me By Your Name) her:

Les også: Hodo Musa fra Oslo stylet Grammy-vinner Lil Nas X under nattens utdeling

Siste saker

Mest lest nå
Les mer