Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Disse svindyre sandalene er laget av ekte Birkin-vesker

Sjekk den ville prisen.

Birkenstock er for en klassiker å regne, og har en selvsagt plass i mang en garderobe. De siste par årene har merket fått ny vind i seilene, og nå lurer en avtale med private equity-fondet CVC Capital på over 4 milliarder euro, tilsvarende 41 milliarder kroner, dersom oppkjøpet av det tyske familieselskapet med røtter tilbake til 1774 blir et faktum, rundt hjørnet.

Da passer det jo fint at det Brooklyn-baserte designerkollektivet MSCHF nå har laget en versjon av sandalen som er langt mer eksklusiv enn det originale korkfottøyet.

Birkinstock omtales som «den mest eksklusive skoen noensinne», og bygger på en Birkenstock-imitert sandal med korksåle. Skinnreimene derimot er laget av oppkuttede Birkin-vesker fra det franske luksusmotehuset Hermès. Vil du vil bytte ut hjemmekontor-tøflene med et par av disse, ligger prisen på opptil 76 000 dollar tilsvarende i overkant av 640 000 norske kroner.

MSCHFs «Birkinstocks» laget av oppkuttede Hermès Birkin-vesker. (Foto: Instagram @mschf)

– Vi er bare ganske fascinerte av det å ødelegge dyre ting for å skape noe nytt, forteller Daniel Greenberg, MSCHFs 23 år gamle Head of strategy til The New York Times.

Storavisa spekulerer i mulige grunner for det svært kostbare prosjektet, og spør seg om ikke det hele er et stikk til oppstyret rundt Birkin-veskene som antas å være en bedre investering enn gull. Eller er det hele bare et kynisk stunt ment for å «break the internet»?

– Birkin-vesker er som en kulturell meme, et symbol for en viss type rikdom, sier Lukas Bentel, en av gruppens kreative direktører.

Han håper dette skal få folk til å stille spørsmål ved veskenes symbolikk.

Minst to skinnverksted i Brooklyn skal ha avvist designerkollektivet. Å kutte opp de eksklusive Birkin-veskene var visstnok helt uaktuelt.

– Vi ser virkelig ikke på noe som hellig når det gjelder materialvalgene våre. Vanligvis ville ingen ha rørt en Birkin, sier Kevin Weisner, en annen av MSCHFs kreative direktører.

Hermès’ Birkin-veske ble skapt i 1984 og oppkalt etter skuespilleren Jane Birkin. De håndlagede, eksklusive veskene er ansett som en svært god investering, og det er gjerne lange ventelister. I 2017 ble kjøpet av en Birkin verdens dyreste veskekjøp. Vesken det er snakk om var en hvit Diamond Himalaya Niloticus crocodile Birkin 30 med 18 karat hvitt gull og diamanter. Den gikk for mer enn 370 000 dollar på Christie’s i Hong Kong.

Det er ikke første gang MSCHF har skapt overskrifter. I 2019 fikk de oppmerksomhet for sine såkalte Jesus-sko – et par Nike Air Max 97’s der sålen var fylt med hellig vann fra Jordan-elven. Med disse skoene kunne man altså «gå på vannet». Skoene ble revet vekk på under ett minutt da de ble lansert, meldte Hypebeast.

Birkinstocks vil være i salg så lenge råmaterialene rekker. Det vil altså si de fire Birkin-veskene som MSCHF kjøpte til prosjektet. Rapperen Future har allerede sikret seg et par, og vist dem frem på Instagram. Flere rike kunstsamlere skal også ha sikret seg et par av skoen som forøvrig ikke er verifisert av verken Birkenstock selv eller Hermès.

Future i sine eksklusive Birkenstocks av MSCHF
Future i sine eksklusive «Birkinstocks» fra MSCHF. (Foto: Instagram @future)

Kollektivet MSCHF ble grunnlagt i 2016 i Brooklyn. Hver andre og fjerde mandag i måneden slipper de ulike former for konsepter – fra abstrakte idéer som å betale folk for å kritisere store bedrifter, eksempelvis Amazon, Facebook eller Tesla, som gruppen misliker, til konkrete produkter som Birkinstock. MSCHF har oppnådd en fanskare i sosiale medier. Drake og Future er to av flere kjendiser som liker gruppen.

Les også: Billig «vidunder»-maskara gikk viralt – utsolgt overalt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer