Bella Hadid for Vogue

Foto: Bella Hadid for Vogue

Skader lys fra telefon og PC huden vår?

Hudpleiemerkene vil beskytte oss mot blått lys.

Skjønnhetsgigantene lanserer nye produkter gjennom hele året. En tendens man i dag ser hos alt fra de største til de litt mindre aktørene er at hudpleieproduktene skal hjelpe mot blått lys. Dette er såkalt HEV-lys, forkortet fra High Energy Invisible Light.

Hudpleieaktørene må følge med i tiden vi lever i, og noe huden vår utsettes for i mye større grad enn tidligere er nettopp lys fra skjermbruk. Men har det egentlig en negativ effekt på huden?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskytter mot elektroniske produkter

– En av de største trendene innen skjønnhet akkurat nå er produkter som skal beskytte mot blått lys. Med dette tenker man på lys fra elektroniske produkter som datamaskin og smarttelefon.

somaya bougroug
Somaya Bougroug. Foto: Privat

Det forteller Somaya Bougroug ved Gimle Parfymeri i Oslo. Hun viser til forskning som viser at huden påvirkes negativt av det blå lyset og forurensingen vi er utsatt for.

– Den urbane kvinnen og mannen er spesielt utsatt for blått lys og forurensing, da vi bruker mer og mer tid på smarttelefonene våre, bor i storbyer og reiser mer.

Bougroug forteller at det blå lyset sies å skulle være med på å bryte ned kollagenet i huden vår. Dette kan føre til en raskere aldringsprosess av huden. I tillegg til dette kan blått lys forårsake både hyperpigmentering og pigmentforandringer i huden vår.

– Det sies at HEV-lyset gjør mer og raskere skade på huden og cellene enn UVA, og at det går dypere inn i huden enn UVA og UVB-lys. Dette lyset kommer ikke bare fra smarttelefoner, men også fra solen, sier hun og fortsetter:

– Skjønnhetsverdenen har tilpasset seg nyere forskning og lager produkter som skal beskytte mot blått lys. Her anbefales det å bruke produkter som har mye antioksidanter, i tillegg til å beskytte huden mot frie radikaler som blant annet kommer fra forurensing, UVA, UVB og røyk.

Fremskynder aldring

Anne Borch er fagansvarlig ved Hudhelse og ZO Skin Health Norway, et av merkene som har stor fokus på beskyttelse mot blått lys.

Hun viser også til studier som indikerer at HEV-lyset kan generere frie radikaler på lik linje med UVA. Dette kan igjen skade huden og fremskynde aldring.

– Vitenskapelige studier tyder på at det kan være grunn til bekymring for konsekvensene av eksponering for det blå lyset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at det er behov for ytterligere forskning på HEV-lys i fremtiden.

Den største kilden til blått lys er solen, men det kommer også fra LED-lys og lys fra skjermer.

«Ikke-problem»

Beskyttelse mot det blå lyset har altså blitt en solid trend i dagens skjønnhetsbransje. Det er dog fortsatt uenighet blant ekspertene om hvorvidt skjermlyset faktisk kan skade huden eller ei.

I mars 2019 så TV 2-programmet Helsekontrollen nærmere på kremer som lover å beskytte mot HEV-lys.

Her forteller hudlege Michael Zangani at det blå lyset fra skjermer bidrar til økt dannelse av frie oksygenradikaler, og understreker at dette er skadelig for huden.

«Disse radikalene vet vi er skadelig, og det er nettopp dette som er årsaken til at UVA-stråler ikke er bra for huden. Det bryter blant annet ned kollagenet i huden».

Videre i programmet kommer det dog frem at andre eksperter er uenig i dette.

Seniorforsker ved Direktoratet for strålevern, Terje Christensen, forteller til Helsekontrollen at det i dag ikke finnes noen forskning som tilsier at man får hudskader fra blått lys fra skjermer.

«Man skyver vekk fokus fra det virkelige problemet her, nemlig UV-stråler. Det å begynne å beskytte seg mot blått lys fra skjermer, er å beskytte seg mot et ikke-problem».

Les også: Derfor er micellærvann så hypet