Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Kalte blazer for en lesbisk trend
Hailey Bieber i en powersuit. Foto: John Sciulli/WireImage via Getty

Refses for ytringen om at «å kle seg lesbisk nå er en ny trend»

– Å si at kvinner i blazer og dress «er lesbiske» vitner om at man kanskje kun har én forestilling om hvordan lesbiske ser ut, mener lederen for FRI.

De siste årene har oversized dress og blazer vært en sentral del av trendbildet. Døpt «big suit energy», handler trenden gjerne om å utstråle autoritet og kontroll. Fra Katharine Hepburn på 30-tallet til Cate Blanchett og Grace Jones, Bella Hadid og Hailey Bieber i dag.

Nylig erklærte The New York Post at «å kle seg lesbisk er nå en trend», og siktet blant annet til trenden med å kle seg i dress og oversized blazer.

I selve artikkelen «Dressing like a lesbian’ is a sexy, ‘powerful’ new trend, fashion expert says», skriver The New York Post at streite kvinner har byttet ut sine høye hæler og tettsittende korsetter med Dr. Martens boots og strikkede vester, både på den røde løperen og i streetstyle-bildet i New York.

Bella Hadid i blazer
Bella Hadid er mange ganger blitt sett i ulike typer dresser og blazer. Foto: Pierre Suu via Getty

Magasinet siterer videre en artikkel skrevet av den lesbiske forfatteren Jill Gutowitz for Harper’s Bazaar;

«Antrekk som tidligere var domenet for skeive kvinner er nå blitt popularisert på den røde løperen og i gatemoten. Å se lesbisk mote gjort mainstream føles validerende, akkurat som om vi hadde rett hele tiden», skriver Gutowitz i sin sak.

NY Post har også delt saken på sin Twitter, med den samme arbeidstittelen. Det har ikke falt i god jord, ifølge The Independent.

Det skal være selve utdraget fra den opprinnelige Harper’s Bazaar-saken og vinklingen som magasinet nå er i hardt vær for, som «reduserer den skeive opplevelsen til en trend som heterofile kvinner bruker», skriver The Independent videre.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

«Sorry, har jeg gått glipp av noe? Hvordan har det å gå med buksedress noe som helst å gjøre med å være lesbisk?», skriver en person på Twitter.

Kristen Stewart
Kristen Stewart er blitt sett flere ganger i dress på den røde løperen. Foto: Amy Sussmann via Getty for Deadline

«Dette er ikke å kle seg som lesbiske. Hvordan kler man seg som lesbisk? Androgynitet og dresser? Dette er ikke kun forbeholdt lesbiske, og det er heller ikke det enhver lesbisk foretrekker», skriver en annen.

– Å si at kvinner i blazer og dress «er lesbiske» vitner om at man kanskje har kun én forestilling om hvordan lesbiske ser ut og kler seg, sier Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold til Melk.

Inge Alexander Gjestvang.
Inge Alexander Gjestvang. Foto: Martine Haugland

– Virkeligheten er mye mer mangfoldig, og gjennom hele historien har man hatt mennesker av alle kjønn og av alle seksualiteter som har eksperimentert med og kledd seg i maskuline, feminine, androgyne, kjønnsnøytrale eller «genderfuck»-uttrykk.

Han synes det er problematisk dersom man reduserer kjønn og seksualitet til trender.

– Det bygger opp under fordommene enkelte kan ha om at det er «trendy å være skeiv» og noe man er for imagets skyld.

Oslo Pride: – Ingenting med seksuell orientering å gjøre

– Endelig har motehusene fått opp øynene for min personlige stil! Men fra spøk til alvor, dette er en stereotypisk forståelse om at lesbiske er kvinner som kler seg i herreklær, eller kvinner som ønsker å være menn, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride til Melk.

Inger Kristin Haugsevje.
Inger Kristin Haugsevje. Foto: Rohan Sandemo Fernando / Oslo Pride

Hun mener dette hverken er fakta eller en særlig moderne forståelse av kjønnsuttrykk.

– Unge mennesker i dag utfordrer normer for kjønn og seksualitet i mye større grad enn før, og skillet mellom gutte- og jenteklær viskes ut. Dette har ingenting med seksuell orientering å gjøre – det handler om identitet og hvordan man uttrykker seg gjennom klær. 

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Det er mange tanker som settes i gang, synes kostymedesigner Alva Brosten.

– Hvordan går jeg selv kledd? Hva har folk hatt på seg igjennom tiden? Var ikke dressen egentlig en mannsdrakt som man valgte når prinsessekjoler føltes litt helt feil? Skriker det virkelig lesbe av de bildene de har i artikkelen i det hele tatt og hva skriker egentlig lesbe, sier hun til Melk.

Mest av alt synes hun at påstanden er litt gammel og uinteressant.

Alva Brosten om oversized blazer
Alva Brosten. Foto: privat

– Jeg føler det er veldig mange andre båser kvinner i dress også kunne fått hvis man absolutt må gi de en bås. Og at dette handler kanskje mer om at kvinner, skeiv eller ei, ønsker en mer komfortabel drakt på rød løper, enn kun den stereotypiske kjolen med høye hæler.

– Jeg synes kanskje mest av alt at det som er problematisk med dette er at det de kaller «lesbisk stil» rommer mye mer enn dette.

Finnes det bare en lesbisk stil, spør hun seg.

– Det føles utdatert. Men hvis personen i gata ønsker å fremme skeiv stil fordi det er fett, sier jeg ikke nei takk til det akkurat. Fordi det man drømmer om er jo at alle skal føle seg hotte, skeiv eller ei! Også må man jo gi creds til de første faktisk skeive kvinnene som gikk med dress på fest eller rød løper, uavhengig av trendbildet på den tiden.

Les også: Tre av fire nordmenn ferdige i Vogue Scandinavia

Siste saker

Mest lest nå
Les mer