Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Det er ikke bare motebransjen som sliter med piratkopiering. også beautybransjen sliter med problemet
Foto via Preview

Konsekvensene av piratkopier i beautybransjen

– Kan være direkte farlig å bruke et kopiert produkt.

Det er ikke bare designervarer innen mote som blir kopiert; det skjer også i utstrakt grad av skjønnhetsprodukter. I vinter veltet en fullstappet lastebil med 5000 Foreo-kopier i Kina.

Det var kort tid etter at det det svenske hudpleiemerket hadde avdekket at det fantes mer enn 30.000 piratkopier av de populære hudpleie-redskapene. Merket sier selv at det er vanskelig å stanse denne trenden.

Men det er ikke bare de som blir kopiert; merker som Mac, Dior, Ghd og Nars er blant de som stadig kopieres. En rapport gjennomført av OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, viser at antallet piratkopier innen duft og kosmetikk har økt fra 2014 til 2016.

Men hva er egentlig konsekvensene av piratkopier?

Piratkopier forvirrer forbrukeren

Sandra Ekvall i Foreo
Sandra Ekvall.

– Det er umulig å estimere den virkelige innvirkningen piratkopiering har på vår business, ettersom det finnes millioner av disse falske produktene. Siden de selges på det åpne markedet for en mye lavere pris, kan vi estimere at dette koster oss flere hundre millioner dollar hvert år, sier Sandra Ekvall, PR-manager i Foreo til Melk & Honning.

– Ikke bare forvirrer piratkopier forbrukeren og har en dårligere standard enn ekte produkter, de reduserer også det harde arbeidet som ligger i researchen, utviklingen og de teknologiske fremskrittene som er blitt gjort for å kunne pushe grensene i industrien.

Ekvall forteller at det samtidig kan være direkte farlig for forbrukeren å bruke et kopiert produkt som ikke er blitt testet.

– Det kan skade huden din ettersom materialet gjerne er billigere og ikke er blitt dermatologisk testet. Dette i tillegg til at elektrisiteten inne i produktet lett kan forårsake brann.

Kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko

– Det er riktig at piratkopiering av kosmetikk og skjønnhetsprodukter er et omfattende problem. Dette er en del av en internasjonal trend der stadig flere produkttyper utsettes for piratkopiering, sier Hedvig Bengston, seniorrådgiver i juridisk og internasjonal stab i Patentstyret.

Hun er også prosjektleder for velgekte.no, norske myndigheters nettside mot piratkopiering og varemerkeforfalskning. Her får man praktiske tips til hvordan man kan unngå å kjøpe piratkopier på nett.

– Også varer som kan utgjøre en direkte helse- og sikkerhetsmessig risiko for forbrukerne utsettes for piratkopiering, som for eksempel matvarer, leker, sminke og alminnelige husholdningsprodukter som vaskepulver og tannpasta.

Hva tenker dere om trenden med piratkopiering av skjønnhetsprodukter?

– Hele 6,8 prosent av produkter som importeres inn til Europa er piratkopier. Kosmetikk og skjønnhetsprodukter er helt klart en del av dette fenomenet.

– En fersk undersøkelse fra Sverige viser at av all parfyme- og kosmetikk som selges i Sverige antas 55 prosent å være forfalskninger.

Cyanid og kvikksølv i piratkopier

Hedvig Bengston i Patentstyret
Hedvig Bengston. Foto: Patentstyret

– Et av hovedproblemene med piratkopierte varer for oss som forbrukere er at de er forfalskninger som vi ikke vet hva som står bak. Dermed vet man heller aldri hva de inneholder. Det eneste man vet er at bakmennene er ute etter profitt og gjerne bruker billige og ofte helseskadelige stoffer, sier Hedvig Bengston og fortsetter;

– Piratkopiert kosmetikk produseres ofte i uhygieniske produksjonslokaler som ikke er sterile. Laboratorietester har vist at piratkopiert make-up som eyelinere, maskara, lipgloss og hudkremer inneholder skadelige mengder av giftige kjemikalier og bakterier som kan skape allergiske reaksjoner, hevelser, sår og brannskader, og i verste fall påføre forbrukerne langvarige helseskader.

Hun forteller at britisk politi for noen år tilbake gjennomførte en bevisstgjøringskampanje mot piratkopiert kosmetikk. Her avdekket analyser at piratkopiert kosmetikk inneholdt alt fra cyanid og kvikksølv til rotteavføring og menneskeurin.

– Kjente solkremmerker som forbrukerne stoler på piratkopieres, og viser seg å ikke inneholde beskyttelse mot solforbrenning og UV-stråler.

Men det er ikke bare kosmetikk som blir kopiert.

– Falske elektriske skjønnhetsprodukter som krølltenger, rettetenger og hårfønere er ikke gjenstand for de samme strenge sikkerhetstestene som de ekte produktene. Piratkopierte elektriske artikler kan gi støt, være brannfarlige og føre til alvorlige brannskader på hud og hår, sier Bengston og legger til;

– Det er ikke bare et problem for forbrukere. Salg av piratkopiert parfyme, sminke og personlige hygieneartikler som solkrem og sjampo, medfører at de lovlige virksomhetene i Europa taper bortimot 43 milliarder kroner i inntekter hvert år.

– 70 prosent av henvendelsene våre handler om piratkopier

En lastebil full av falske Foreo- produkter veltet i vinter i Kina
Falske Foreo-produkter. Foto: Foreo

Hvordan kan man egentlig vite om produktet man har kjøpt er fake eller ikke?

– For å beskytte våre 20 millioner forbrukere, har hvert Foreo-produkt et unikt serienummer. Dette kan bekreftes direkte ved å registrere nummeret på garantisidene via nettsiden vår, forteller Sandra Ekvall og legger til;

– 70 prosent av henvendelsene fra våre kunder til kundeservice handler om piratkopier. Noe som også sier mye om kvaliteten på falske produkter.

Hun forteller at de alltid anbefaler sine kunder å kjøpe Foreo-produkter hos en av deres retail-partnere eller via deres nettsider. Dette for å være hundre prosent sikker på at man faktisk får et genuint produkt.

– Dersom man tror at produktet man har kjøpt er en kopi, anbefaler vi dem å gå til nettsiden vår og se om serienummeret kan registreres eller ikke. Hvis det bekreftes at du har fått et falsk produkt, anbefaler vi å si ifra til politiet, ettersom det er ulovlig å både kjøpe og selge falske produkter.

Netthandel gjør det enklere

Så hvordan kommer så piratprodukter inn til Norge?

– En stor andel av piratkopiene ankommer europeiske land, herunder Norge, som små piratforsendelser bestilt på internett. At vi kan bestille skjønnhetsprodukter på nettet er et eksempel på forbedret global handel, men utgjør samtidig en mulighet for misbruk for kriminelle. Ved å benytte denne fraktmetoden reduserer de risikoen for å miste store partier med piratkopierte varer i tollkontroll, samt minsker sjansen for å bli oppdaget, forteller Hedvig Bengston og fortsetter;

– Nettsidene vi som forbrukere handler piratkopier fra ser ofte profesjonelle ut. Det brukes gjerne originalprodusentens egne bilder, og det tilbys alt fra kundeservice til returordninger. Så det er ikke alltid så lett å vite om en nettside selger ekte eller falsk.

Hun forteller at Tolletaten og Patentstyret i 2018 gjennomførte en undersøkelse for å kartlegge nordmenns holdninger til piratkopier. Resultatet viste at 24 prosent av oss har kjøpt piratkopier, og at 39 prosent av disse gjorde dette bevisst.

– Holdningen er gjerne den at det ikke skader noen dersom man kjøper seg en piratkopiert veske. Eller at man tenker at merkevareprodusentene overpriser varene sine, så det er bra at noen selger produktene til fornuftige priser. Men så enkelt er det ikke.

– Tapet av inntekter medfører tap av inntil 50 000 arbeidsplasser i EU årlig. Dette fordi den lovlige delen av bransjen selger mindre enn de hadde gjort uten piratkopiene, og derfor sysselsetter langt færre personer. Også samfunnet taper enorme summer fordi denne handelen foregår på det svarte markedet. De som piratkopierer betaler ikke skatt og avgifter, og fellesskapet taper dermed betydelige skatt- og avgiftsinntekter.

Les også: Tolletaten: – Ser en ny trend for piratkopierte varer over grensa

Siste saker

Mest lest nå
Les mer