Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Tolletaten sliter fortsatt med piratkopier over grensa

Tolletaten: – Ser en ny trend for piratkopierte varer over grensa

Gjør det vanskeligere for tollmyndighetene.

Hvert år stoppes titusenvis av piratkopierte varer på grensa.

Tidligere denne måneden meldte danske Finans om at Toldstyrelsen i Danmark de siste fem årene har opplevd en markant stigning i antall saker med kopivarer.

Hvordan er stå her hjemme? Melk & Honning spurte Tolletaten.

– Jevnt nivå

Antallet piratkopierte varer som destrueres av Tolletaten i Norge holder seg på et jevnt nivå, forteller seniorrådgiver ved Tolldirektoratet, Elisabeth C. Nettum.

Tall fra Tolletaten viser at antall piratkopierte varer destruert i 2017 var 42 538 mot 60 643 i 2018, men tallene varierer fra 2013.

– Tolletaten har hatt et våkent øye på piratkopierte varer over mange år, og dette har ført til en dreining i forsendelsesmåten for falske varer for å unngå at varen blir fanget opp i tollkontroll. Piratkopiene kommer i større grad i små sendinger direkte til mottaker som ofte er en privatperson, noe som gjør det mer utfordrende for tolletaten å fange opp og destruere varene. Dette er en trend vi ser i hele Europa.

Men norsk lovverk skiller seg fra EU-regelverket ved at Tolletaten ikke kan tilbakeholde og destruere små varesendinger til privatpersoner. I EU benyttes et såkalt passivt samtykke, hvor sendinger på inntil tre stk eller to kilo kan tilbakeholdes av Tolletaten, forteller Nettum.

Kraftig økning i Europa

En studie publisert på Velgekte.no utført av OECD og EUs varemerkemyndighet EUIPO har undersøkt trender i handelen med piratkopierte varer.

Studien viser at importen av piratkopier til EU økte med nesten to prosent fra 2013 til 2016. Nå er 6,8 prosent av varene som ankommer Europa årlig piratkopier mot 5 prosent i 2013. Det utgjør varer til en verdi av 460 milliarder euro.

Studien viser også at piratkopiene har spredd seg til alle bransjer, at flere og flere bransjer berøres av piratkopiering og at så og si alle produkter forfalskes.

Piratkopiene ankommer gjerne som små pakkeforsendelser bestilt på nett. Ved å benytte denne fraktmetoden reduseres risikoen for å miste store partier i tollkontroll samt sjansen for å bli oppdaget. Kriminelle nettverk distribuerer derfor i økende grad piratkopier i form av slike små postforsendelser. Det gjør det ifølge studien vanskeligere for tollmyndighetene å sjekke og beslaglegge piratkopier.

Fra Kina og Hong Kong

Kina og Hong Kong er de klart største opprinnelseslandene for piratkopier.

Tidligere studier har vist at rundt 80 prosent av piratkopiene stammer fra disse to landene. Det nye studiet bekrefter at dette ikke er endret.

Men det er ikke lenger bare vestlige varemerker som kopieres. Også kinesiske merkevarer og merkevarer fra land som Singapore og Brasil blir i større grad enn tidligere piratkopiert.

Hovedbilde via Vogue.

Les også: Hvorfor går folk mann av huse for falsk Supreme?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer