Er det OK at band-merch har blitt et fashion-statement?

Musikk og mote forenes som aldri før.

Dagens mega-artister lager merch med konnotasjoner til rock og grunge, noe som vekker gamle helter til live. I løpet av 2016 har musikkmerch blitt hottere enn hottest. Må man være blodfan for å gå med en band t-skjorte eller er det OK at motebransjen nok en gang forsyner seg?

Før var band t-skjorta et symbol som førte mennesker som delte en beundring for en artist sammen – man kjøpte merch fra en musiker som et bevis på at du hadde vært på en konsert og for å støtte artisten. Nå trenger du dog ikke å være fan av musikken for å bære en band t-skjorte. I takt med at musikk og mote har blitt forent har merch blitt sett på catwalken under moteukene, og streetwear-entusiaster står dagesvis i kø for å få tak i den gjeveste t-skjorta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artister slik som Kanye West, Rihanna og Justin Bieber har gjort stor suksess med merch fra deres nyeste album. Førstnevnte har gjort god business og solgte blant annet for nesten 10 millioner kroner i løpet av én helg fra en av hans mange pop-up butikker rundt om i verden.

Trenden har ført til at kjedebutikkene har slengt seg på. Hos Urban Outfitters kan du få tak i eksklusiv Justin Bieber-merch – noe som forøvrig har reddet den amerikanske kjeden fra et dårlig år.

Dagens artister henter inspirasjon på tvers av sjangre. Rapperen Kanye West sitt Yeezy-merch hadde tydelig elementer fra rock- og metallband fra 80-tallet, mens «The Life of Pablo» var inspirert av grunge. Justin Bieber fikk hjelp av Mark Riddick, som er kjent illustratør i Black Metal-miljøet, til å designe hans merch til «Purpose»-turneen. Rihanna hang seg på grunge-trenden og brukte eksakt samme font som West.

Tidligere One Direction-medlem Zayn Malik hentet inn Mark Wilkinson, den tidligere illustratøren til mange heavy metal band som blant andre Iron Maiden, til å hjelpe han med det grafiske til sin merch-linje. Kaka toppes av at kult streetwear-merket Supreme nylig lanserte et samarbeid med heavy metal-bandet Slayer.

At dagens hip hop- og pop artister bruker samme estetikken som rocke- og metallband har ført til at merch fra disse musikerne også har blitt populært igjen.

yeezus-tour-merch-01-1200x800
Metallica «Damage Inc.» Tour (1986) / Kanye «Yeezus» Tour (2013)

Vi har hørt med to spesialister på hvert sitt felt om deres forhold til band t-skjorta, og hva de synes om trenden.

Asbjørn Slettemark er musikkjournalist og storfan av merch. Han forteller Melk & Honning at han hadde en drøm å få kjøpe en Iron Maiden-skjorte da han var yngre, og endte opp med en svart én fra Live After Death-omslaget i 1986 eller 1987.

asbjorn_grand_central_400x400
Foto: Privat

– Siden den tid har jeg kjøpt noen hundre bandskjorter av band jeg liker. Mest fordi de ser kule ut og er gode å gå med, men i senere tid mer for å støtte bandene. Jeg bruker ikke noe særlig med penger på skjorter fra store band som Iron Maiden nå, men når jeg ser kule, mindre band live kjøper jeg nesten alltid en t-skjorte. Det siste innkjøpet var to t-skjorter av det knallgode thrash-bandet Revocation fra Boston, og før det en longsleeve av engelske Bury Tomorrow.

Han mener at det muligens kan se litt teit ut når motefolket drar på seg en t-skjorte av et band de tydelig ikke har noe forhold til, men at han heller ikke klarer å bli så veldig sur eller sint på trenden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om Kendall Jenner vil gå i Slayer-skjorte eller betale i dyre dommer for en custom made Megadeth-skjorte, må hun få lov til det. Det er bare morsomt at Rihanna går med Judas Priest-skjorte eller Justin Bieber ansetter fyren som har tegnet for The Black Dahlia Murder. Jeg synes det er mye, mye verre når voksne menn går med inneskjerf, da bobler det litt ytterst i den harmdirrende pekefingeren, forteller Slettemark.

screen-shot-2016-11-26-at-11-06-23
Foto: @mariannetheodorsen

Marianne Theodorsen, motepersonlighet og social media manager på Høyer, forteller at hun har et høyt elsket forhold til band t-skjorta.

– For meg er det noe nostalgisk over det hele, og jeg tråler eBay stadig vekk jeg, forteller Theodorsen.

Hun mener folk skal få gå i hva de vil, uavhengig av om de er fan av musikken eller ei.

– Jeg er rimelig drittlei av folk som skal stille deg til veggs fordi du har på deg en band t-skjorte. «Jasså. Ser du går i Maiden tee. Er du fan eller? Sånn på ordentlig?»» Hvorfor gidder du å bry deg? La folk gå i hva pokker de vil. Jeg har tees i skapet mitt som betyr noe fordi jeg har et forhold til musikken, men jeg innrømmer også glatt at jeg har andre t-skjorter og gensere jeg har gått til innkjøp av bare fordi de er jævla kule – det finnes mye bra design der ute – gammelt som nytt!

Les også: Hvordan i huleste ble fotballskjerf «fashion»?