Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norske designere tolker prinsessekjoler

Denne julen møtes norsk mote og kjente Disney-prinsesser i et unikt designsamarbeid.

I anledning Steen & Strøms julevindu, har varehuset inngått et samarbeid med Dinsey og ni norske designere, som får tolke og designe hver sin prinsessekjole.

Blant designere som er med på dette prosjektet ser vi et stort spenn mellom de store kommersielle og flere kunstneriske og unge designere. Hver enkelt av designerne fikk utdelt en prinsesse av Oslo Runway, som de skulle tolke kjolen til. Restultatet har blitt en unik kjole som skal pryde vinduutstillingen til Steen & Strøm, som åpnet lørdag 18.november og skal stå gjennom hele julen.

Alle installasjonene av kjolene er utført av Treider Fagskole.

Prinsessekjolen til Mulan ble designet av FWSS. Foto: Bjørnar Øvrebø

Dette er de ni designere som er med på samarbeidet og prinsessen de har brukt som inspirasjon til kjolen:

ByTiMo – Tornerose

Cathrine Hammel – Askepott

Haik W/ – Tiana

Veronica B. Vallenes – Snehvit

FWSS – Mulan

Elisabeth Stray Pedersen – Pocahontas

Fam Irvoll – Ariel (Den lille havfruen)

Edda Gimnes – Rapunzel

Epilouge By Eva Emanuelsen – Elsa

Moderne prinsessekjole

Ida Falck og Harald Helgesen, bak merket Haik W/ forteller til Melk & Honning at dette designsamarbeidet er noe helt ulikt fra hva de har gjort tidligere, men at det er stas å få være med og spennende med en ny utfordring!

– Vi har ikke lagd så mye kjoler tidligere, så det var gøy å bli spurt om å lage en prinsessekjole – som på en måte er den ultimate kjolen, sier Helgesen.

Designpartner Falck fortsetter å si at selv om ikke Haik W/ har pleid å lage kjoler, var dette et prosjekt som passet veldig bra med deres forrige kolleksjon «Butoh», som var inspirert av den tradisjonelle japanske dansestilen. Denne kolleksjonen bestod av mye tyll, som designerne kunne bruke videre da de skulle sette i gang med å designe en kjole inspirert av den moderne, mørkhudete prinsessen Tiana.

Haik W/ har designet en kjole inspirert av Tiana. Foto: Bjørnar Øvrebø

Falck og Helgesen startet prosjektet med å se filmen om Tiana for å bli kjent med henne og få inspirasjon til kjolen.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

– Vi snakket om at hun er en moderne prinsesse. Hun er veldig ambisiøs og målrettet i drømmen sin om å åpne sin egen restaurant. Tiana er veldig smart, jobber hardt, ser seg aldri til siden og er den som løser problemene gjennom hele filmen – mens prinsen er litt mer dum og deilig, sier Falck og fortsetter:

– Det er veldig gøy med en prinsesse som ikke gir opp drømmen sin, men bare fortsetter.

Helgesen legger til at Tiana er en kul, ung og fresh jente, som representerer Haik W/ godt. Og at hun er en prinsesse som skiller seg mer ut fra mengden.

– Vi jobber alltid mye med print i kolleksjonene våre, så det hadde vi lyst til å fortsette med i kjolen til Tiana, sier Helgesen og Falck fortsetter:

– Printet i kjolen har vi lagd helt selv, inspirert fra filmen. Vi har tatt screenshots, brukt tegninger og blandet elementer fra introen i filmen, med for eksempel frosker og elver.

Helgesen forteller at når de først skulle samarbeide med Disney om en prinsessekjole, ønsket de å makse det helt ut og jobbe med mye volum. Kjolen Haik W/ har designet har et stort skjørt som består at 120 meter med tyll.

– Vi ønsker å dra hverdagsantrekket sammen med en kjolefantasi. Vi har blandet det med elementer fra kolleksjonene våre for at det ikke skal bli så veldig kostymete, understreker Falck.

– Antrekket består av en slengbukse med en silkebluse med en stor krage. Den er litt 70-talls inspirert og kjolen utenpå begynner veldig gjennomsiktig, til å bli kjempestort, sier Helgesen.

Les også
Norske Woodling satser med stor rebranding

– Det er veldig fint at den er 70-talls inspirert. Det er kvinnekampens tid, så en sterk og kompleks kvinne er noe som går igjen i kjolen, forteller Falck.

Tro mot egen ånd

Elisabeth Stray Pedersen har designet en kjole inspirert av indianerprinsessen Pocahontas.

– Dette er en prinsesse som passet meg bra for jeg jobber mye med frynser og et mer minimalistisk uttrykk.

Stray Pedersen startet designprosjektet med å sette seg inn i historien.

– Jeg synes fortellingen om Pocahontas er veldig interessant. Hun var en eksepsjonell og modig jente som skulle bli høvding i egen indianerstamme i USA, men som endte med å reise til det moderne England på 1600-tallet. Denne historien om en jente som tør å gå nye veier har vært et viktig utgangspunkt for min tolkning. Jeg har latt meg inspirere av kontrasten mellom det enkle og primitive og det mer moderne og dekorative som har resultert i en Art Deco Pochahontas.

Elisabeth Stray Pedersens tolkning av Pocahontas. Foto: Bjørnar Øvrebø

Elisabeth Stray Pedersen har designet en kjole og kåpe som hennes bidrag til dette designsamarbeidet. Hun mener dette er et antrekk som passer Pocahontas bra når det kommer til form, farger og materialer.

– Vi har forsøkt å være tro mot ESP-design, men også tolket inn i denne sammenhengen. Jeg har lagd en silkekjole med frynser i fine materialer og en ullkåpe med fryser nederst, sier hun og fortsetter:

– Dette er veldig anveldelige plagg. Jeg hadde veldig lyst til å lage noe som er ESP, men også Pocahontas. At det passer inn på begge måter og blir en god kombinasjon.

Les også
Derfor er Prada og Miu Miu overalt i den nye Elvis-blockbusteren

Hun avslutter med å fortelle at hun ønsket å bli med på dette samarbeidet fordi hun tidligere har jobbet godt med Oslo Runway og at hun er veldig begeistret for Steen & Strøm – så dette ser hun på som en god mulighet.

– Det er ikke minst veldig god eksponering for meg å vise mitt design her gjennom hele desember. Vi skal også ha en pop up shop her på senteret frem til jul – så det blir en veldig fin kombinasjon.

Se resten av kjolene og julevinduene på Steen & Strøm her:

ByTiMo har designet en kjole inspirert av Tornerose. Foto: Bjørnar Øvrebø

Cathrine Hammel har designet Askepott-kjolen. Foto: Bjørnar Øvrebø

Prinsessen Elsa har fått kjolen sin inspirert av Epilouge By Eva Emanuelsen. Foto: Bjørnar Øvrebø

Fam Irvoll har designet en kjole inspirert av Ariel. Foto: Bjørnar Øvrebø

Veronica B. Vallenes designet en kjole inspirert av Snehvit. Foto: Bjørnar Øvrebø

Hovedbilde: Edda Gimnes prinsessekjole er inspirert av Rapunzel. Foto: Bjørnar Øvrebø 

Les også: Er pels moteriktig? 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer