Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norske Black Rat skal vise under New York Fashion Week

Siri Sveen Haaland startet klesmerket Black Rat i 2012. På drøye fire år har hun hatt flere samarbeid med Norges mest aktuelle musikere og solgt kolleksjonen sin i Londons største handegate. Nå står en ny mulighet for tur – i februar skal hun holde visning i motebyen New York City. 

Haaland kommer fra Sveio utenfor Haugesund. Hun ble ferdigutdannet fra ESMOD Oslo i 2009, og få år etter startet hun sitt eget merke.

– Konseptet bygger på rotter. De er fargeblinde, lever i flokk i undergrunnen og er det mest overlevelsesdyktige pattedyret i verden etter mennesket.

Siri omringet av Black Rat og bunader

I tillegg til å drive sitt eget klesmerket jobber Haaland i det familiedrevne selskapet Sidserk Systue som har sydd bunader siden 1800-tallet. At Haaland lager de tradisjonelle norske draktene har hatt lite å si for designet til Black Rat, men har gjort henne dreven på teknikk.

– Det at jeg har sydd bunader siden jeg var 15 år har gjort at jeg er veldig god på å sy. Det er veldig praktiske egenskaper å ha når man skal fremstille helt ferske ideer.

I fjor fikk Black Rat mulighet til å ha en popup-butikk på Topshop i Oxford Street i London. Det var en boost for Haaland og Black Rat.

– Jeg så ikke det komme, men det ble en utrolig lærerik prosess med å jobbe opp kvantum av plagg i produksjon, samt se hva som solgte i en så gigantisk butikk midt i London. Alt i alt en utrolig positiv erfaring og det var utrolig moro å oppleve at Black Rat faktisk solgte seg selv til et publikum som var helt nytt.

Topshop april 2016. Foto: Katy Dillon/Appear Here

Black Rat gjør mange samarbeid med norske musikere. På listen finner vi blant andre OnklP & De Fjerne Slektningene, Bendik og Arif.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Majoriteten av mitt personlige nettverk er i musikkbransjen, så det er nok derfor de samarbeidene føles så naturlige. Når jeg designer klær så er et av kriteriene at det skal være eye-catching på en scene. At så mange artister velger å bruke Black Rat er jo bare smigrende.

Black Rat sitt nyeste samarbeid er med Highasakite.

– Highasakite har et uttrykk både på scenen og i musikken som matcher veldig bra med Black Rat, og akkurat det samarbeidet er jo det største så langt. Jeg hadde egentlig lovet meg selv å holde meg unna merch-bransjen, men å få lage Norges feteste merch til Norges feteste band er liksom noe en ikke takker nei til.

Ingrid Helene Håvik fra Highasakite i Highasakite-genser laget av Black Rat. Foto: Jørgen Freim

Denne sesongen har Black Rat fått muligheten til å vise sin nyeste kolleksjon under New York Fashion Week. Arrangørene tok kontakt med Haaland gjennom Instagram, noe hun først så på som useriøst. Men det viste seg å være alvor i tilbudet og om få uker tar Siri og teamet turen til det store eplet. Black Rat ser ikke på det som en mulighet til å satse internasjonalt, men heller som en sjanse til å få gjøre noe hun ikke ha gjort tidligere.

– Det er helt utrolig fett. New York er en av favorittbyene mine. Jeg forventer ikke store internasjonale resultater av det, men alternativet var å ha visning i Oslo. Det har jeg gjort før, så gøy å prøve noe nytt.

Visingen skal være i samarbeid med fire andre designere; to fra USA, en fra Puerto Rico og det nye norske merket «Flesh» av Malin Molden.

Les også
Den andre kolleksjonen til Manolo Blahnik x Birkenstock er her

– Jeg gleder meg veldig til å se hva Malin kommer med. Jeg var å så avgangsvisningen til ESMOD da hun ble uteksaminert for noen år siden. Hun skilte seg virkelig ut med Putin-refferanser og crazy bananas farger. Et skikkelig friskt pust.

Haaland kan røpe at kolleksjonen som skal vises under NYFW går tilbake til røttene til Black Rat, og minner mer om uttrykket til den aller første kolleksjonen som ble vist på Astrup Fearnley Museet under Oslo Fashion Week i februar 2013, enn kolleksjonene hun har laget de siste årene.

Produksjonen av den nye kolleksjonen er godt i gang, og alle merker blir sydd på for hånd i Oslo. I takt med bransjen som beveger seg fortere enn noen gang er noen av plaggene allerede klar før de skal vises på catwalken i motehovedstaden.

– Det er jo blitt så in å selge klær rett fra runwayen, så jeg tenkte prøve å være enda tidligere ute. Ferskere enn fersk, avslutter Haaland.

Les også: Norges nye designtalenter: GRAA

Siste saker

Mest lest nå
Les mer